EΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΕ ΑΚΙΝΗΤΑ – Είναι η κατάλληλη στιγμή;

EΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΕ ΑΚΙΝΗΤΑ – Είναι η κατάλληλη στιγμή;


 


Σταδιακή ανάκαμψη της αγοράς – Πού στρέφεται το ενδιαφέρον και από ποιούς

 

Tης Νατάσας Ευριπίδου

Η αγορά ακινήτων στην Κύπρο ακολουθεί ανοδική πορεία τους τελευταίους έξι μήνες σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζουν στο Eυρωκέρδος δύο ιδιοκτήτες μεγάλων Κτηματομεσιτικών γραφείων. Οι Γιώργος Μουσκίδης και Πέτρος Λαζάρου επισημαίνουν ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να επενδύσει κανείς σε ακίνητα, καθώς βρισκόμαστε σε σημαντικό μεταβατικό στάδιο ανάπτυξης της οικονομίας του τόπου, μετά την οικονομική κρίση που βίωσε η κοινωνία.

Ήδη, υπάρχουν μεγαλεπήβολα σχέδια ανάπτυξης  στις παραλιακές πόλεις, ενώ τα κεφάλαια που ήρθαν στο νησί από μεγαλοεπιχειρηματίες, θεωρούνται σωτήρια για την επαναφορά της κοινωνίας στην προ της κρίσης εποχή.

 


Γιώργος Μουσκίδης: Τώρα είναι η κατάλληλη περίοδος για επενδύσεις

Έχουμε όμως ακόμη μεγάλο δρόμο να διανύσουμε για να εμφανίζουν οι πωλήσεις του αριθμούς πριν από την κρίση που γίνονταν περίπου 13 χιλιάδες πωλήσεις το χρόνο.

«Είναι γεγονός ότι από τις αγοραπωλησίες  που καταγράφονται υπάρχει ανοδική πορεία στην κτηματαγορά», επισημαίνει ο Διευθυντής FOX Smart Estate Agency BBA, CPA, Γιώργος Μουσκίδης.  «Το 2013, που ήταν η χειρότερη χρονιά της κτηματαγοράς της Κύπρου, καταγράφηκαν 3.767 πωλήσεις ακινήτων. Η ταχύτητα που αυξάνονται οι αγοραπωλησίες διαφέρει σημαντικά από το έτος της κρίσης μέχρι σήμερα».

Βοήθησαν τα κίνητρα

«Η περσινή χρονιά ήταν πολύ καλή σε σχέση με τις αγοραπωλησίες λόγω των κινήτρων που δόθηκαν από την Κυβέρνηση όπως ο μηδενικός φόρος κεφαλαιουχικών κερδών και η έκπτωση 50% στα τέλη μεταβιβάσεων.  Το 2016 έγιναν περίπου 7 χιλιάδες πράξεις από τις οποίες οι 5250 έγιναν από Κύπριους και οι υπόλοιπες από ξένους επενδυτές. Φέτος, κατά τους πρώτους έξι μήνες σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 15-20%  στις αγοραπωλησίες ακινήτων».  Ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Μουσκίδη, έχουμε ακόμη μεγάλο δρόμο να διανύσουμε για να εμφανίζουν οι πωλήσεις του αριθμούς πριν από την κρίση που γίνονταν περίπου 13 χιλιάδες πωλήσεις το χρόνο.

Οι ξένοι επενδυτές

«Οι αλλοδαποί επενδυτές αποτελούν το 25% των πράξεων του συνόλου αλλά ο μέσος όρος της αξίας του ακινήτου που αγοράζουν οι αλλοδαποί είναι πολύ μεγαλύτερος από τον μέσο όρο της αξίας που αγοράζουν οι Κύπριοι.  Η πλειοψηφία των ξένων επενδυτών στοχεύουν στην απόκτηση διαβατηρίων ή μόνιμη άδεια παραμονής στο νησί. Για να τελεσφορήσει η διαδικασία απόκτησης διαβατηρίου ο επενδυτής μπορεί να αγοράσει ένα ή περισσότερα οικιστικά ακίνητα ελάχιστης αξίας €2,000,000. Υπαλλακτική λύση είναι η αγορά κύριας κατοικίας, αξίας τουλάχιστο €500,000 και επιπρόσθετα εμπορικό ή άλλο ακίνητο (α) αξίας €2,000,000. Και στις δύο περιπτώσεις τα ακίνητα, εκτός της κύριας κατοικίας που πρέπει να είναι ελάχιστης αξίας €500,000, μπορούν να μεταπωληθούν μετά από περίοδο 3 ετών».

Η επιστροφή των Κυπρίων

Σύμφωνα με τον κ. Μουσκίδη, οι τιμές άρχισαν να σταθεροποιούνται και τα τελευταία δύο τρίμηνα από τα στοιχεία της κτηματαγοράς, φαίνεται ότι η αγορά βρήκε τα πόδια της. «Αναμένουμε ότι οι Κύπριοι σιγά-σιγά θα ξυπνήσουν καθώς θα υπάρξει αυξητική τάση στη ζήτηση ακινήτων.  Δεν αναμένουμε αυξήσεις σε ακίνητα που δεν έχουν άμεση χρήση αλλά εκείνα που θα έχουν δυναμική με αυξητική τάση θα είναι τα σπίτια και τα διαμερίσματα που βρίσκονται σε καλές τοποθεσίες»

Οι τιμές

Ο κ. Μουσκίδης, αναφέρει ότι οι τιμές των καινούργιων σπιτιών ή διαμερισμάτων, αυξάνονται διότι αυξάνονται και οι προδιαγραφές που απαιτεί το κράτος και η ΕΕ. Αυτή τη στιγμή το τετραγωνικό μέτρο αξίζει παραπάνω από ότι στο παρελθόν.  «Οι τιμές είναι σε στάδιο που πηγαίνουν προς τα  πάνω. Υπάρχει κάποια διαθεσιμότητα αλλά ήδη ανεβαίνουν και οι  τιμές ενοικίων άρα είναι καλή η περίοδος να επενδύσει κανείς σε μόνιμη κατοικία αναλόγως του lifestyle του».

 


Πέτρος Λαζάρου: Μονόδρομος η επένδυση στα ακίνητα

«Γίναμε σοφότεροι από τα λάθη του παρελθόντος και δεν θα έχουμε πισωγυρίσματα. Η οικοδομική βιομηχανία είναι πιο καλή σήμερα και οι τράπεζες δίνουν δάνεια με καλύτερες εξασφαλίσεις και με πιο προσιτά επιτόκια».

Η επένδυση στα ακίνητα είναι μονόδρομος υποστηρίζει ο Ιδιοκτήτης της G & P Lazarou Estates Agents , Πέτρος Λαζάρου.  «Η κατάσταση στην κτηματαγορά ανθίζει. Ξεκινά ξανά η ανάπτυξη στον κλάδο».  Προστάτης και ηγέτης, όπως επισημαίνει, είναι  η Λεμεσός, καθώς υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές που έρχονται στην Κύπρο με τα κεφάλαια τους. Ο κ. Λαζάρου, αριθμεί παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη του τομέα της κτηματαγοράς, όπως είναι τα κίνητρα της Κυβέρνησης προς τους ξένους επενδυτές, τις πρακτικές των τραπεζών να διαχειριστούν τα ΜΕΔ αλλά και τη μείωση επιτοκίων καθώς και τις συμφωνίες μεγάλων επενδυτικών πλάνων στο νησί από ξένους οργανισμούς.

«Η βοήθεια που είχαμε από τις τρίτες χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία,  έδωσε μεγάλη ώθηση στην αγορά και τα χειρότερα έχουν περάσει. Γίναμε σοφότεροι από τα λάθη του παρελθόντος και δεν θα έχουμε πισωγυρίσματα. Η οικοδομική βιομηχανία είναι πιο καλή σήμερα και οι τράπεζες δίνουν δάνεια με καλύτερες εξασφαλίσεις και με πιο προσιτά επιτόκια». Ακόμη, τα προβλήματα που σημειώθηκαν με εταιρείες ανάπτυξης γης σε σχέση με μεγάλα χρωστούμενα ποσά έγιναν οι απαραίτητοι διακανονισμοί με τραπεζικά ιδρύματα που αποδείχθηκαν σωτήριοι.

Άνοδος τιμών

Σε εμπορικές περιοχές, παρατηρείται ήδη άνοδος στις τιμές ακινήτων, ενώ δεν φαίνεται να έχουμε άλλη μείωση τιμών η οποία καταγράφηκε εν καιρώ κρίσης, τονίζει ο κ. Λαζάρου. Οι τιμές στις οποίες παρατηρείται ήδη αύξηση τιμών σύμφωνα με τον κ. Λαζάρου είναι: Λευκωσία (Περιοχή Τύμβου, Λατσιά, Ακρόπολη, Δασούπολη), Λεμεσός (παραλιακό μέτωπο), Λάρνακα  (Μακέντζυ),  Πρωταράς (εμπορικός πυρήνας και παραλιακό μέτωπο), Πάφος  (παραλιακός, εμπορικός πυρήνας και παραλιακά χωριά όπως Πέγεια, Λατσί κ.α).

Σπίτια ή διαμερίσματα;

Σε ό,τι αφορά την περισσότερη ζήτηση, ο κ. Λαζάρου, επεσήμανε ότι το ενδιαφέρον αφορά κυρίως λύσεις ανάγκης. «Πρώτα από όλα οι μέλλοντες επενδυτές βλέπουν τη τσέπη τους και επενδύουν σε όσα φτάνει το χέρι τους, όχι όπως στο παρελθόν που επένδυαν σε ακίνητα με τιμές μαμούθ και χωρίς εξασφαλίσεις». Τα νεαρά ζευγάρια, εάν και εφόσον έχουν κάποια χρήματα στην άκρη ή βοήθεια από τους γονείς τους, επενδύουν ταπεινά σε σπίτια στην επαρχία ή σε διαμερίσματα στις πόλεις.  Οι ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, έφεραν μαζί τους και αρκετούς ξένους υπαλλήλους οι οποίοι εργάζονται στους πυρήνες των πόλεων. Αυτοί, είναι οι πρώτοι που ζητούν να ενοικιάσουν διαμερίσματα, ιδιαίτερα σε Λεμεσό και Λευκωσία.

Αύξηση εργασιών, αναζήτηση υπαλλήλων

Ο κ. Λαζάρου, επισημαίνει τέλος, ότι η εταιρεία του, είναι σε αναζήτηση υπαλλήλων ανά το παγκύπριο λόγω της αύξησης του κύκλου εργασιών και της αυξανόμενης ζήτησης ανεύρεσης μόνιμης κατοικίας, διαμερισμάτων ή και εξοχικών.

 

Ανάκαμψη ακινήτων βλέπουν και οι Moody’s

Βελτίωση της κατασκευαστικής δραστηριότητας και ανάκαμψη της ζήτησης για νέα ακίνητα παράγοντες από τους οποίους θα επωφεληθούν οι κυπριακές τράπεζες, βλέπει ο Οίκος πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s.  «Παρακολουθούμε τον αριθμό των πρόσφατα εκδοθέντων οικοδομικών αδειών ως κύριο δείκτη για την απόδοση των δανείων του τομέα κατασκευών και ακίνητης περιουσίας για να μετρήσουμε τη συνολική υγεία αυτών των τομέων, οι οποίοι μαζί συνέβαλαν το 13% του ΑΕΠ το 2016», αναφέρει ο οίκος Moody’s.

Ο οίκος αναμένει ότι η ανάκαμψη της ζήτησης νέων ακινήτων και η γενική βελτίωση του τομέα θα αυξήσει τις ταμειακές ροές των κατασκευαστικών εταιρειών, με θετικές επιπτώσεις στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών στους τομείς των κατασκευών και των ακινήτων, οι οποίες αποτελούσαν περίπου το 18% το 2017.


Comments

comments

Categories: Ειδήσεις

Σχετικά με τον Συγγραφέα