Επίσημη παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής για τη Νεολαία

Επίσημη παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής για τη Νεολαία


 

Σε μια κατάμεστη αίθουσα στο Προεδρικό Μέγαρο και στην παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, έγινε χθες, Τρίτη 30 Μαΐου 2017, η επίσημη παρουσίαση της πρώτης Εθνικής Στρατηγικής για τη Νεολαία (ΕΣΝ). Την Εθνική Στρατηγική για τη Νεολαία ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο στις 18 Μαΐου 2017.

Η ΕΣΝ είναι το αποτέλεσμα μιας πολυεπίπεδης συνεργασίας του Οργανισμού Νεολαίας με Υπουργεία, κυβερνητικούς φορείς που ασχολούνται με τους νέους, οργανώσεις νεολαίας και πρωτίστως τους ίδιους τους νέους.

Η ΕΣΝ μετουσιώνει το σχέδιο της κυβέρνησης για ενδυνάμωση της νεολαίας σε πράξη. Πρόκειται για το πρώτο εξειδικευμένο έγγραφο πολιτικής για τους νέους της Κύπρου, το οποίο σκιαγραφεί το όραμα της πολιτείας για τους νέους ανθρώπους. Η ΕΣΝ καταγράφει στόχους και προτεραιότητες σε χρονικό ορίζοντα έξι ετών, σε οκτώ άξονες δράσης, οι οποίοι επηρεάζουν τη ζωή των νέων. Οι άξονες αυτοί είναι: (1) Απασχόληση και Επιχειρηματικότητα, (2) Κοινωνική Ενσωμάτωση, (3) Συμμετοχή, (4) Εκπαίδευση και Κατάρτιση, (5) Υγεία και Ευεξία, (6) Εθελοντισμός, (7) Νέοι και Κόσμος, (8) Δημιουργικότητα και Πολιτισμός. Παράλληλα, συγκροτείται ο μηχανισμός μέσω του οποίου θα υλοποιούνται συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις, διασφαλίζοντας τη δια-τομεακή συνεργασία μεταξύ των κρατικών υπηρεσιών.

Με την ΕΣΝ, υπογραμμίζεται ταυτόχρονα η βασική αρχή του ΟΝΕΚ, σύμφωνα με την οποία, όλα όσα αφορούν τους νέους θα πρέπει να συναποφασίζονται με τους νέους. Η ΕΣΝ διαμορφώθηκε με τη συμμετοχή των ιδίων των νέων και μάλιστα πέραν των 3000 νέων, καθιστώντας τους βασικούς πλέον εταίρους της κυβέρνησης στη χάραξη, υλοποίηση και παρακολούθηση των πολιτικών που τους αφορούν. Μέλημα του ΟΝΕΚ ήταν και παραμένει ότι καμία απόφαση δεν πρέπει να λαμβάνεται χωρίς την πραγματοποίηση ουσιαστικού διαλόγου με τους νέους και χωρίς να εκτιμάται πρώτιστα, η επίδραση που πιθανόν να έχει οποιαδήποτε πολιτική στις ζωές της παρούσας αλλά και των μελλοντικών γενεών.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι: «Σας διαβεβαιώνω ότι δεν υιοθετήσαμε μια στρατηγική για να υπάρχει στα χαρτιά αλλά που όπως θα αναπτυχθεί στη συνέχεια θα δώσει την ευχέρεια στην Κυβέρνηση μέσα από συγκεκριμένες πράξεις και με συνεχή παρακολούθηση από εσάς της συνέπειας των μέτρων, να δώσουμε την πραγματική ελπίδα που θα στηρίζεται σε στοχευμένες πολιτικές, σε συγκεκριμένα προγράμματα, στην επιστημοσύνη, στην έρευνα. Η υλοποίηση και η αποτελεσματική εφαρμογή της στρατηγικής αυτής, έχει ήδη τεθεί στην πρώτη βαθμίδα προτεραιοτήτων όλων των εμπλεκομένων φορέων, προκειμένου να διασφαλίσουμε την εφαρμογή της και την υλοποίηση όλων των φιλόδοξων στόχων της που θα έχουν το επιθυμητό, θετικό και έμπρακτο αντίκτυπο στη νέα γενιά».

Σε ομιλία του ο Πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας, κ. Παναγιώτης Σεντώνας, δήλωσε: «Πιστεύουμε βαθιά ότι μια κοινωνία που δεν έχει στις πρώτιστες προτεραιότητές της την ενδυνάμωση των νέων της είναι μια κοινωνία χωρίς όραμα και σχέδιο για το μέλλον της. Η Στρατηγική για τη Νεολαία κάνει εφικτή τη συνένωση δυνάμεων όλων όσων ασχολούνται με τα θέματα νεολαίας σε όλο το φάσμα του κράτους για να αξιοποιηθεί η δύναμη που δίνουν τα ποιοτικά χαρακτηρίστηκα των νέων μας έτσι ώστε να υπάρξει η πρέπουσα ανταπόκριση σε όσα αρνητικά τους περιβάλλουν. Ο καταρτισμός της Εθνικής Στρατηγικής για τη Νεολαία, υπήρξε για τον Οργανισμό Νεολαίας μια μεγάλη πρόκληση. Με την υιοθέτηση της Στρατηγικής από το Υπουργικό Συμβούλιο αρχίζει όμως μία μεγαλύτερη πρόκληση, και αυτή είναι η εφαρμογή της Στρατηγικής για να γίνουν πράξη όλα όσα περιλαμβάνονται σε αυτή».

Η θέσπιση της Εθνικής Στρατηγικής για τους Νέους αποτελεί για τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου την απαρχή μιας νέας, πολύχρονης και πολυδιάστατης πρόκλησης και προσπάθειας, προκειμένου να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες που θα επιτρέψουν την επίτευξη του oράματος της Εθνικής Στρατηγικής για τη Νεολαία.


Comments

comments

Tags: cyprus, neolaia

Σχετικά με τον Συγγραφέα