Επιστροφή της Ευρώπης στην κρίση;

Επιστροφή της Ευρώπης στην κρίση;

 


Μόλις πριν από τέσσερις μήνες, όταν εκλέχτηκε το ευρωπαϊστής Εμανουέλ Μακρόν ως πρόεδρος της Γαλλίας, φάνηκε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε τελικά να προσβλέπει σε μια περίοδο ηρεμίας.

Αλλά η ηρεμία είναι το τελευταίο πράγμα που μπορεί να δει κανείς στους δρόμους της Βαρκελώνης, όπου οι διαδηλώσεις υπέρ της καταλανικής ανεξαρτησίας – ένα δημοψήφισμα για το οποίο καταπιέστηκε βίαια από κυβερνητικές δυνάμεις – απαντήθηκαν με εξίσου ισχυρές διαμαρτυρίες εναντίον της.

Καθώς η εσωτερική σύγκρουση στην Ισπανία κλιμακώνεται, η επιστροφή στην κρίση στην Ευρώπη μπορεί να φανεί σχεδόν αναπόφευκτη. Ωστόσο, αυτό που συμβαίνει στο έδαφος στην Ισπανία δείχνει στην πραγματικότητα ότι η ευρωπαϊκή οικονομική ανάκαμψη ενισχύεται, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα τα όρια του τι μπορεί να επιτύχει η ΕΕ.

Η δύναμη της οικονομικής ανάκαμψης της ΕΕ αποκαλύπτεται από την απουσία σημαντικής αντίδρασης στις χρηματοοικονομικές αγορές στις ταραχτικές σκηνές στην Καταλονία. Αν μια παρόμοια κατάσταση εμφανιζόταν πριν από μερικά χρόνια, θα υπήρχε φυγή από τα ισπανικά κρατικά ομόλογα, και η ισπανική χρηματιστηριακή αγορά θα είχε βυθιστεί. Σήμερα, ωστόσο, οι αγορές παίρνουν τη βαθειά πολιτική αβεβαιότητα της χώρας ως κάτι φυσιολογικό.

Αυτή η ψήφος εμπιστοσύνης βασίζεται σε σταθερά θεμέλια. Ολόκληρη η οικονομία της ευρωζώνης αναπτύσσεται με σεβαστές, αν και μη εντυπωσιακές, τιμές. Και η ισπανική οικονομία αναπτύσσεται ταχύτερα από ό, τι ο μέσος όρος της ευρωζώνης, διατηρώντας παράλληλα τους εξωτερικούς λογαριασμούς της σε μικρό πλεόνασμα.

Αυτό σημαίνει ότι η ανάκαμψη της Ισπανίας βασίζεται στην αύξηση της προσφοράς και όχι στην αύξηση της εγχώριας ζήτησης, όπως συνέβαινε κατά την περίοδο πριν από την κρίση. Προσθέστε σε αυτό την ύπαρξη θεσμών της ευρωζώνης που μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προσωρινές δυσκολίες χρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες ή τα κράτη και γίνεται σαφέστερο γιατί η βαθιά πολιτική κρίση της Ισπανίας δε συνοδεύτηκε από επικίνδυνες περιόδους χρηματοπιστωτικής αγοράς.

Ωστόσο, η κρίση στην Καταλονία υπογραμμίζει επίσης τους περιορισμούς του ευρωπαϊκού μοντέλου ένταξης, που στηρίζονται στο γεγονός ότι η Ένωση βασίζεται τελικά στο έθνος-κράτος. Αυτό το μοντέλο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως διακυβερνητικό. Αντίθετα, βασίζεται στην έμμεση εφαρμογή: σχεδόν όλα τα πράγματα που κάνει και αποφασίζει η ΕΕ διεξάγονται από τις εθνικές κυβερνήσεις και τις διοικήσεις τους.

Αυτή η διάκριση μπορεί να εντοπιστεί πιο έντονα στον τομέα της νομισματικής πολιτικής, όπου ο μηχανισμός λήψης αποφάσεων δεν είναι σίγουρα διακυβερνητικός: το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας λειτουργεί με απλή πλειοψηφία.

Ωστόσο, ο μηχανισμός εφαρμογής είναι σίγουρα έμμεσος: μόλις ληφθεί απόφαση, εκτελείται από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες – μια προσέγγιση που μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις. Για παράδειγμα, οι τεράστιες ενέργειες αγοράς ομολόγων που έχει αναλάβει η ΕΚΤ τα τελευταία χρόνια έχουν διαχειριστεί σε μεγάλο βαθμό από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες, οι οποίες αγοράζουν τα δικά τους κυβερνητικά ομόλογα.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο – ένας άλλος κοινός θεσμός ζωτικής σημασίας – βασίζεται επίσης σε μηχανισμό λήψης αποφάσεων που δεν είναι διακυβερνητικός. Ωστόσο, οι δικαστές του διορίζονται από τις εθνικές κυβερνήσεις, ενώ τα εθνικά δικαστήρια και οι διοικήσεις επιβάλλουν τις αποφάσεις του.

Μια σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες υπογραμμίζει τις αδυναμίες αυτής της προσέγγισης. Ενώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει επίσης μια περιφερειακή δομή, οι επιμέρους Τράπεζες Επαρχιακών Αποθεματικών καλύπτουν ομάδες πολιτειών και δεν συνδέονται με καμία πολιτειακή κυβέρνηση ή θεσμικό όργανο. Ομοίως, οι δικαστές των Ανώτατων Δικαστηρίων των ΗΠΑ ορίζονται από ομοσπονδιακούς θεσμούς (η Γερουσία δέχεται ή απορρίπτει τους υποψηφίους που προτείνει ο πρόεδρος) και όχι από τις κυβερνήσεις των πολιτειών.

Για την ΕΕ, η εξάρτηση από τα κράτη μέλη της για την οικοδόμηση κοινών θεσμών ήταν αναμφισβήτητα ο μόνος τρόπος για να ξεκινήσει η διαδικασία ενσωμάτωσης, δεδομένης της βαθιάς δυσπιστίας μεταξύ των χωρών που είχαν συγκρουστεί σε τόσους βίαιους πολέμους. Και όμως μια ένωση που βασίζεται στο έθνος-κράτος, όχι μόνο ως προς την εφαρμογή, αλλά και τη νομιμότητα, μπορεί να λειτουργεί μόνο όπως και τα μεμονωμένα μέλη του. Αλλά σήμερα, με τα περισσότερα από αυτά να υποφέρουν από εσωτερικές συγκρούσεις, αυτό το μοντέλο φτάνει στα όριά του.

Στην Ελλάδα, τα αδύναμα διοικητικά και δικαστικά συστήματα εμπόδισαν την οικονομική ανάκαμψη. Στην Πολωνία και την Ουγγαρία, οι αντιφιλελεύθερες κυβερνήσεις υπονομεύουν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Και στην Ισπανία, το πολιτικό σύστημα φαίνεται ανίκανο να λύσει τη σύγκρουση μεταξύ της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας με τις επιδιώξεις για μεγαλύτερη αυτοδιάθεση και της κεντρικής κυβέρνησης στη Μαδρίτη, η οποία υποστηρίζει ότι ακόμη και με το να ληφθεί υπόψη το ζήτημα, θα υπονομευθεί η συνταγματική τάξη.

Ακόμη και η Γερμανία αντιμετωπίζει εσωτερικές πολιτικές προκλήσεις. Έχοντας χάσει περίπου το ένα πέμπτο των ψηφοφόρων της στις πρόσφατες ομοσπονδιακές εκλογές, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα πρέπει να συμβιβαστεί με τρεις απείθαρχους κυβερνητικούς εταίρους κατά τη διάρκεια της τέταρτης – και πιθανώς της τελευταίας – θητείας της. Όσον αφορά την Ιταλία, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων υποστηρίζει τώρα λαϊκίστικα ή/και ευρωσκεπτικιστικά κόμματα.

Ενώ τα ξεκάθαρα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα φαίνεται απίθανο να αποκτήσουν δύναμη οπουδήποτε, αυτές οι πολιτικές μετατοπίσεις δεν είναι καλοί οιωνοί για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Η ΕΕ αντιμετωπίζει ελάχιστη άμεση εχθρότητα. Σήμερα αντιμετωπίζει, αντιθέτως, μια «εμποδιστική αδιαφορία», καθώς πολλά από τα κράτη μέλη της ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για τις εσωτερικές προκλήσεις, καθιστώντας την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση λίγο περισσότερο από μια δεύτερη σκέψη σε όλη την ήπειρο.

Οι ηγέτες της ΕΕ που εξακολουθούν να θέλουν να προχωρήσουν στην ολοκλήρωση δεν μπορούν πλέον να βασίζονται στο επιχείρημα που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Και η διευκολυντική συναίνεση των πρώτων ετών ενσωμάτωσης έχει υποχωρήσει πολύ. Εάν είναι να επιτευχθεί περαιτέρω πρόοδος προς την κατεύθυνση της «ολοένα στενότερης ένωσης», οι ηγέτες της Ευρώπης θα πρέπει να βρουν ένα νέο μοντέλο που θα μπορέσει να υπερνικήσει τη βαθιά αδιαφορία των πολιτών τους.Πηγή: Sofokleous110.gr


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα