To Eurogroup εκλέγει νέο πρόεδρο

To Eurogroup εκλέγει νέο πρόεδρο

 


 


Τη συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού (SLA – Staff Level Agreement) ελληνικών αρχών και θεσμών που εποπτεύουν το ελληνικό πρόγραμμα αναμένεται να εγκρίνει σήμερα το Eurogroup στις Βρυξέλλες, αλλά και να υιοθετήσει σύσταση για τη χρονική αλληλουχία των προαπαιτούμενων που πρέπει να υλοποιήσουν οι ελληνικές Αρχές σε δύο φάσεις, πριν και μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Το Eurogroup αναμένεται επίσης να εκλέξει και τον επόμενο (τρίτο κατά σειρά) πρόεδρό του. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η τάση που υποστηρίζει τον Πορτογάλο Υπουργό Οικονομικών Mάριο Τσεντένο έχει αυτή την ώρα τους περισσότερους υποστηρικτές, δεν είναι όμως γνωστό αν συγκεντρώνει τις απαιτούμενες 10 ψήφους. Ακολουθεί η τάση που στηρίζει τον Πήτερ Κάζιμιρ από τη Σλοβενία, στη συνέχεια ο Πιέρο Γκραμένια, που ως Λουξεμβούργιος έχει τις μικρότερες πιθανότητες (λόγω του ότι ο συμπατριώτης του Ζ.Κ.Γιούνκερ είναι Πρόεδρος της Κομισιόν) και η Dana Reizniece-Ozola, υπουργός Οικονομικών της Λετονίας, με εξίσου μικρές πιθανότητες λόγω της παρουσίας Βάλντις Ντομπρόβσκις στην Αντιπροεδρία της Κομισιόν για το Ευρώ. Η ψηφοφορία βεβαίως είναι μυστική και οι συσχετισμοί αλλάζουν ανά πάσα στιγμή.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, το  Eurogroup, αφού λάβει γνώση των συμφωνηθέντων θα προσδιορίσει και θα βεβαιώσει το ακριβές ύψος της δόσης (4η) που θα λάβει η  χώρα από το 3ο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Η τρόικα θα πρέπει να πιστοποιήσει την εκτέλεση των προαπαιτούμενων ως το euro working group της 11ης Ιανουαρίου, καταρτίζοντας την έκθεση συμμόρφωσης, την οποία θα υιοθετήσουν οι υπουργοί Οικονομικών στις 22 Ιανουαρίου.

Από τις 22 Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν και οι εθνικές διαδικασίες έγκρισης της εκταμίευσης της δόσης (περιλαμβανομένων αποφάσεων 6 κοινοβουλίων μεταξύ των οποίων και το γερμανικό). Η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει τα περίπου 10 δισ. ευρώ της δόσης (τόσα έχουν υπολογιστεί σε τεχνοκρατικό επίπεδο) στα μέσα Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με πηγές της Κομισιόν, ένα κομμάτι των 10 δισ. θα προορίζεται για τη δημιουργία «δημοσιονομικού μαξιλαριού» για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές μετά το καλοκαίρι, ένα κομμάτι για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων στο εσωτερικό και ένα τμήμα για αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων της χώρας (οι οποίες όμως δεν είναι σημαντικές).

Η απόδοση της δόσης που προορίζεται για τα ληξιπρόθεσμα θα γίνει με τον ίδιο κανονισμό που χρησιμοποιήθηκε και στις δύο προηγούμενες καταβολές και συνεπώς η Ελλάδα θα κληθεί να αποδείξει ότι αποπλήρωσε ληξιπρόθεσμα με τα χρήματα που έλαβε τον Οκτώβριο, προσθέτοντας και ένα επιπλέον ποσό με ίδια μέσα. Δεδομένων των συνθηκών, τίποτα από αυτά δεν αναμένεται να αποτελέσει πρόβλημα.

Επιπλέον οι Υπουργοί Οικονομικών στο τέλος της διαδικασίας θα επαναβεβαιώσουν ότι με την ολοκλήρωση της 3η αξιολόγησης (δηλαδή όταν ολοκληρωθούν και οι εκταμιεύσεις) οι 19 θα αρχίσουν και πάλι να συζητούν για την υλοποίηση και τις τελικές λεπτομέρειες της δεύτερης φάσης της αναδιάρθρωσης του χρέους (που θα εκτελεστεί μετά το τέλος του προγράμματος – αν χρειάζεται).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενδεχόμενη απόφαση για το τι θα περιλαμβάνει τη 2η φάση της αναδιάρθρωσης (σ.σ. η πρώτη εξετελέσθη τον Ιανουάριο του 2017 και μείωσε το κόστος του χρέους κατά 20 μονάδες του ελληνικού ΑΕΠ) δεν συνεπάγεται αυτομάτως και ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ. Πηγή: ΚΥΠΕ


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα