Η ευρωζώνη ξεκινά το 2018 με την καλύτερη ανάπτυξη σε σχεδόν 12 χρόνια

Η ευρωζώνη ξεκινά το 2018 με την καλύτερη ανάπτυξη σε σχεδόν 12 χρόνια

 


Η οικονομία της ζώνης του ευρώ ενισχύθηκε περαιτέρω στις αρχές του 2018, φέρνοντας μαζί της σημάδια μιας από καιρό αναμενόμενης αύξησης του πληθωρισμού.

Η βελτίωση ανέβασε τον δείκτη των διαχειριστών προμηθειών της IHS Markit σε 58,6 από 58,1 τον Δεκέμβριο, υψηλότερα από ό, τι είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι. Ο δείκτης είναι τώρα σε επίπεδο που υποδηλώνει τριμηνιαία οικονομική ανάπτυξη κοντά στο 1%, σύμφωνα με την έκθεση.

Η αύξηση των τιμών παραγωγής θα ενισχύσει τη θέση των πιο επιθετικών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Έχουν ήδη ενισχυθεί φέτος, υποστηρίζοντας ότι το βελτιωμένο οικονομικό κλίμα έχει θέσει τον πληθωρισμό σε μια πορεία προς το 2% και δικαιολογεί τη σταδιακή κατάργηση των πρωτοφανών κινήτρων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο πραγματοποιεί την πρώτη συνεδρίαση πολιτικής του έτους την Πέμπτη. Παρόλο που δεν προβλέπεται αλλαγή των επιτοκίων ή την ποσοτική χαλάρωση αυτή την εβδομάδα, οι αξιωματούχοι αναμένεται ευρέως να καταργήσουν σταδιακά τις αγορές περιουσιακών στοιχείων μέχρι το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με την IHS Markit, μερικές από τις τελευταίες αυξήσεις τιμών σχετίζονται με το υψηλότερο κόστος για το πετρέλαιο και τις πρώτες ύλες, αλλά υπάρχει επίσης η αίσθηση ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός μπορεί τελικά να αρχίσει να απογειώνεται.

«Η ισχύουσα τιμολόγηση γενικότερα βελτιώθηκε καθώς η ζήτηση ξεπερνά την προσφορά πολλών αγαθών, οδηγώντας σε μια αγορά πωλητών», δήλωσε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit.

Υπήρξαν επίσης σημάδια πληθωρισμού στον δείκτη PMI για τη Γερμανία, όπου τα εργοστάσια αύξησαν τις τιμές σε ρυθμούς κοντά στο ρεκόρ. Ο βασικός δείκτης έδειξε ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης διατήρησε τη δυναμική της στις αρχές του 2018. Η Γαλλία σημείωσε παρόμοια αισιόδοξη απόδοση. Πηγή: sofokleous10.gr


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα