Ευρωεκλογές 9 Ρίχτερ τον Μάιο του 2019

Ευρωεκλογές 9 Ρίχτερ τον Μάιο του 2019

 


Του Νίκου Γ. Σύκα, Σύμβουλος Στρατηγικής & Καινοτομίας

 

Η συμμετοχή στις Ευρωεκλογές του 2014 ανήλθε σε 42,54% (ευρωπαϊκός μέσος όρος). Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής στην ιστορία από τις πρώτες Ευρωεκλογές που πραγματοποιήθηκαν το 1979. Πέραν τούτου, στις διάφορες εκλογικές αναμετρήσεις τα τελευταία πέντε χρόνια –τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα– έχει καταγραφεί πολύ μεγάλη εκλογική κινητικότητα με πολλαπλά είδη μετατοπίσεων.

Στις Ευρωεκλογές 2019 –από τις πιο κρίσιμες εκλογές στην ιστορία της ΕΕ– η πρωτοφανής αστάθεια του πολίτικου υπεδάφους, σε συνδυασμό με τα πολλαπλά κριτήρια των πολιτών και τον κατακερματισμό / πολυπλοκότητα της πολιτικής σκηνής, αυξάνουν τις πιθανότητες ανατροπών και εκπλήξεων τόσο σε επίπεδο πολιτικών δυνάμεων όσο και σε επίπεδο προσώπων (υποψήφιων Ευρωβουλευτών).

Οι αναλύσεις, εκτιμήσεις και εισηγήσεις στο παρόν άρθρο ισχύουν τόσο για την  Κύπρο όσο και για την Ελλάδα, με ελάχιστες διαφοροποιήσεις ή/και προσαρμογές.

Πέραν των ψηφοφόρων που δηλώνουν αποχή ή αναποφάσιστοι, υπάρχουν και αρκετοί άλλοι παράγοντες που δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο τον προεκλογικό σχεδιασμό. Τα φαινόμενα της απόκρυψης ψήφου και της κρυφής ψήφου είναι πιο ενισχυμένα από ποτέ. Η απόκρυψη ψήφου έχει να κάνει με το γεγονός ότι μέρος του εκλογικού σώματος δεν εκφράζει την ψήφο του, ενώ κρυφή ψήφος είναι το γεγονός ότι ο εκλογέας δηλώνει πως θα ψηφίσει ένα υποψήφιο, ενώ στο μυαλό του έχει κάτι άλλο. Υπάρχει και μετακινούμενη ψήφος, δηλαδή ψηφοφόροι ενός κόμματος θα ψηφίσουν υποψήφιο άλλου κόμματος αντί τον δικό τους, ασχέτως τι δηλώνουν στις δημοσκοπήσεις.

Το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό των αναποφάσιστων κάνει τις τελικές του επιλογές τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ενώ ένα επίσης σημαντικό κομμάτι του εκλογικού σώματος φανερώνει την ψήφο του στην κάλπη. Όταν η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων αρνείται να συμμετάσχει ακόμη και στις δημοσκοπήσεις, τα νερά θολώνουν ακόμη περισσότερο.

Η πρωτοφανής ρευστότητα, η μεταβλητότητα, η αβεβαιότητα, η περιπλοκότητα και οι ασυμμετρίες που χαρακτηρίζουν το εκλογικό περιβάλλον, δημιουργούν ασυνήθιστα υψηλά πολιτικά ρίσκα που είναι δύσκολο να προσμετρηθούν. Υπάρχουν όμως και σημαντικές εκλογικές ευκαιρίες μέσα από τους σωστούς στρατηγικούς σχεδιασμούς του πολιτικού μάρκετινγκ. Οι προεκλογικές εκστρατείες μπορούν να διεισδύσουν σε τεράστιες δεξαμενές ψηφοφόρων που είναι ακόμα διαθέσιμες.

Η καλπάζουσα απαξίωση της πολιτικής, η απαισιοδοξία και η αίσθηση του τέλματος είναι διάχυτη σε όλες τις εκφάνσεις της δημόσιας ζωής. Υπάρχει χάσμα ανάμεσα σε πολίτες και εξουσία. Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να πειστούν οι ψηφοφόροι να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία.

Η πολιτική για να ξανακερδίσει τη νέα γενιά πρέπει να οικοδομήσει μια νέα σχέση μαζί της. Αυτό σημαίνει ενίσχυση των θεσμών συμμετοχής και παρέμβασης των νέων. Σημαίνει ότι η νέα γενιά πρέπει να βρεθεί στο προσκήνιο με άποψη και απαίτηση. Οι νέοι δεν είναι παθητικοί πολίτες. Προβληματίζονται για τα πολιτικά ζητήματα, αλλά απαιτούν μια σχέση εμπιστοσύνης με την πολιτική.

Η νέα γενιά καλείται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση, αν αναλογιστούμε πόσο συχνά γίνονται αναφορές στην ανεργία των νέων, στην πρόθεση αποχής των νέων, στην τάση τους να αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό. Η αποχή και η αδιαφορία δεν είναι λύση. Συμμετοχή σημαίνει συνδιαμόρφωση της πολιτικής, σημαίνει αγώνας και προσπάθεια σχεδιασμού ενός καλύτερου «τώρα», αλλά και ενός καλύτερου «μετά».

Τα προεκλογικά επιτελεία πρέπει να προσεγγίσουν / πείσουν τις διάφορες πληθυσμιακές ομάδες μέσα από στοχευμένες ενέργειες (π.χ. αξιοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ειδικότερα του Facebook για την κινητοποίηση και προσέλκυση των ηλικιών 18-35, παρέχοντας στη νέα γενιά την ευκαιρία να εκφράσει τις απόψεις της). Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δίνουν την ευκαιρία στους υποψήφιους να προσεγγίσουν μεγάλο πλήθος νέων πολιτών με αμεσότητα και διαδραστικότητα.

Οι πιο πάνω παράγοντες, τάσεις και ασυμμετρίες –θετικές και αρνητικές ασυμμετρίες– που χαρακτηρίζουν το εκλογικό κλίμα, συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα που μπορεί να επιφέρει τεκτονικές αλλαγές στον κομματικό χάρτη, τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα.

Μια έξυπνη κίνηση στην προεκλογική σκακιέρα μπορεί να προσδώσει πολιτική υπεραξία και να επιφέρει σημαντικά οφέλη. Ένα λάθος αρκεί για να επηρεάσει αρνητικά τη δυναμική και τις προοπτικές της πολιτικής καμπάνιας. Η έξυπνη κίνηση ή το μοιραίο λάθος μπορεί να αφορά οποιαδήποτε πτυχή: το προεκλογικό πρόγραμμα, την οργάνωση και το συντονισμό του εκλογικού επιτελείου, το πολιτικό branding, τη στρατηγική διαφοροποίησης ή τις θέσεις -σε κεφαλαιώδη θέματα-του πολιτικού κόμματος ή/και του υποψήφιου Ευρωβουλευτή κ.ά.

Στις επικείμενες Ευρωεκλογές, η ασύμμετρη δύναμη της φήμης, η στρατηγική επικοινωνία και οι καινοτόμες πολιτικές –προτάσεις, δημιουργικά προγράμματα και πρακτικές λύσεις– έχουν τη νικώσα ψήφο.

Categories: ΑΠΟΨΕΙΣ