ΡΕΤΡΟ – Φ.Φωτιάδης: Ο δάσκαλος που με £100 δημιούργησε ένα κολοσσό

ΡΕΤΡΟ – Φ.Φωτιάδης: Ο δάσκαλος που με £100 δημιούργησε ένα κολοσσό

 


Το 1942 μεσούντος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, μέσα σε ένα κλίμα στερήσεων και φτώχειας, ο Φώτος Φωτιάδης εγκατέλειψε την καριέρα του δασκάλου και μετά από μια μικρή θητεία στο ναυαρχείο του Βασιλικού Ναυτικού ξεκίνησε τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες ιδρύοντας την εταιρεία Φώτος Φωτιάδης και Σία με κεφάλαιο £100. Με τη φιλοδοξία να καλύψει τις ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης δημιουργεί βιοτεχνίες, που παράγουν προϊόντα τα οποία αγκαλιάστηκαν από τους καταναλωτές, (εργοστάσιο αγγειοπλαστικής, εργοστάσιο πλαστικών, εργοστασίων στρωμάτων και αναψυκτικών και άλλα), ενώ ασχολείται με τους τομείς της γεωργίας, κτηνοτροφίας, αλιείας και του τουρισμού.

Με τη βοήθεια ενός φίλου του ναυτικού αρχίζει εξαγωγές στην Αλεξάνδρεια, το Πορτσάιτ, τη Χάιφα και τη Βηρυτό. Μόλις τέλειωσε ο πόλεμος ανέπτυξε εκτεταμένο εμπόριο με την Μέση Ανατολή. Το 1947ανοίγει το πρώτο του γραφείο στην Αλεξάνδρεια, το 1948 στη Βηρυτό και από εκεί επεκτείνεται σε όλες τις άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, ενώ το 1949 ανοίγει γραφείο στην Αθήνα.

1960

Διαβλέποντας τις βιομηχανικές ανάγκες της Κύπρου μετά την ανεξαρτησία ο Φ. Φωτιάδης υπέβαλε αιτήσεις για δημιουργία τσιμεντοποιείου και ζυθοποιείου, οι οποίες απερρίφθησαν. Κατόπιν τούτου, η εταιρεία προχώρησε στην αγορά του Ζυθοποιείου Πλατάνη για την εξασφάλιση της άδειας, που οδήγησε στην εξασφάλιση της πρώτης άδειας παραγωγής της παγκόσμια φημισμένης μπύρας Carlsberg, εκτός Δανίας. Η εταιρεία ανοίχθηκε σε μεγάλης κλίμακας εμπόριο με τις τότε Σοσιαλιστικές Χώρες και την Κίνα, της οποίας είχε εξασφαλίσει την αποκλειστική  αντιπροσωπεία  για  όλα της τα προϊόντα σε Κύπρο και Ελλάδα, με βάση το ανταλλακτικό εμπόριο (barter). Σταθμός της περιόδου εκείνης, υπήρξε η εξασφάλιση της αποκλειστικής παγκόσμιας αντιπροσωπείας των ελληνικών λεπίδων ΑΣΤΟΡ, του αδελφικού του φίλου, Αδάμ Πολίτη, έχοντας ως ανταγωνιστές τους κολοσσούς Gillette και Wilkinson.

1990

Υπό την καθοδήγηση των Διευθυνόντων Συμβούλων του, Παύλου και Αλέξη Φωτιάδη, ο Όμιλος Φωτιάδη, με στοχευμένη στρατηγική διευρύνει τους επιχειρηματικούς του ορίζοντες. Συνάπτει ένα ευρύ δίκτυο απαιτητικών διεθνών συνεργασιών και αναγνωρίζεται ως ένας από τους πιο σημαντικούς και αξιόπιστους συνεργάτες εταιρειών – κολοσσών παγκόσμιας φήμης, όπως Carlsberg, Diageo, Danone, Gruppo Campari, Moet Hennessy, Jose Cuervo, Osotspa, Lanson, British American Tobacco και πολλές άλλες.

2017

Ο Όμιλος Φώτος Φωτιάδης συμπληρώνει 75 χρόνια ζωής με ετήσιο κύκλο εργασιών που φθάνει τα 340 εκατομμύρια ευρώ και με δραστηριότητα στους τομείς της παραγωγής και διανομής ποτών, ανάπτυξης γης και των ασφαλειών. Διαδραματίζει σήμερα πρωταγωνιστικό ρόλο στην Κύπρο, αναπτύσσοντας παράλληλα ισχυρή δραστηριότητα σε Ελλάδα, Ρουμανία, Κροατία και Σλοβενία. Στον Όμιλο εργάζονται 1100 επαγγελματίες, γεγονός που τον κατατάσσει ως έναν από τους μεγαλύτερους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα στη χώρα. Μόνο για το 2017 οι επενδύσεις ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια.

Πηγή: Περιοδικό Ευρωκέρδος


Comments

comments

Categories: Ειδήσεις

Σχετικά με τον Συγγραφέα