Φ. Πηλείδης: Τρεις οι μεγαλύτερες προκλήσεις για την κυπριακή οικονομία

Φ. Πηλείδης: Τρεις οι μεγαλύτερες προκλήσεις για την κυπριακή οικονομία

 


 


Τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, οι μεταρρυθμίσεις και η γρήγορη απονομή δικαιοσύνη

 

 

Της Αγγέλας Κωμοδρόμου

 

Στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται ειδικότερα στο θέμα της μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας, την αναγκαιότητα της δημιουργίας Εμπορικών Δικαστηρίων και την ευθύνη που φέρει η Βουλή σε πολλά θέματα, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Φειδίας Πηλείδης, μιλώντας στο Ευρωκέρδος.

Μετά από δύο θητείες στο τιμόνι του ΚΕΒΕ (2011-2014, 2014-2017), που δεν του επιτρέπουν να επαναδιεκδικήσει τη θέση του προέδρου, υπογραμμίζει πως το ΚΕΒΕ, ζητά από την πολιτεία τη συνέχιση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και κάλεσε τη Βουλή να προχωρήσει με αποφασιστικότητα στην ψήφιση των σχετικών νομοσχεδίων μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες, λαϊκισμούς και αδικαιολόγητες αντιδράσεις. Τι θα άλλαζε μέσα σε αυτή τη πορεία ως πρόεδρος του ΚΕΒΕ αν μπορούσε να γυρίσει το χρόνο πίσω; «Σίγουρα θα ήταν εντονότερες οι προσπάθειες για να πείσουμε τους αρμόδιους στο να καταφύγουμε σε Μνημόνιο πολύ ενωρίτερα», σημειώνει στη συνέντευξη που ακολουθεί.

Τεράστιο το μερίδιο ευθύνης της Βουλής για την καθυστέρηση σε μια σειρά από σημαντικά θέματα

Με τα δεδομένα στην οικονομία και την επιχειρηματικότητα να αλλάζουν αισθητά μετά την κρίση του 2013, να υποθέσουμε ότι τα δύσκολα έχουν περάσει ανεπιστρεπτί;

Είναι γεγονός ότι βρισκόμαστε σε καλύτερη κατάσταση , υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν και δεν πρέπει να επαναπαυθούμε, μιας και τα βασικά προβλήματα της οικονομίας παραμένουν. Για παράδειγμα δεν έχει προχωρήσει η μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, με τις τράπεζες την ίδια ώρα να αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ανοικτά παραμένουν και τα θέματα των διαρθρωτικών αλλαγών και των αποκρατικοποιήσεων. Επί της ουσίας όλα όσα συμφωνήσαμε με την Τρόικα έφτασαν μέχρι ενός σημείου και μετά έχουν εγκαταληφθεί.

Παλαιοτέρα με αφορμή τις αποκρατικοποιήσεις είχατε αναφέρει πως η Βουλή δεν στέκεται στο ύψος της αποστολής της. Είχατε αναφερθεί και σε παλινδρομήσεις των κομμάτων. Ισχύ αυτή η θέση;

Είναι πολλές φορές που μου έχουν πει πως τα βάζω με τη Βουλή. Ναι, γιατί φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης που δεν προχώρησε με σύμπνοια να χειριστεί τα διάφορα θέματα της οικονομίας με το σωστό τρόπο. Αυτό που βλέπουμε είναι να μπαίνουν πάνω από όλα οι πολιτικές σκοπιμότητες. Πρέπει να παραμείνουμε σταθεροί στον έλεγχο των δημοσίων προϋπολογισμών και να συνεχίσουμε να βοηθούμε ως κράτος αν θέλετε το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η θέση σας για το θέμα των μεταρρυθμίσεων;

Oι μεταρρυθμίσεις έγιναν μέχρις ενός σημείου και έχουμε φτάσει να εκκρεμούν ενώπιον της Βουλή 4 με 5 νομοσχέδια. Για παράδειγμα, η Δημιουργία Υφυπουργείων όπου έχουμε δει το θέμα να προχωρά μόνο με τη δημιουργία Υφυπουργείου Ναυτιλίας, οι προλήψεις και αξιολογήσεις στη δημόσια υπηρεσία και άλλα. Αυτό που δεν έχουμε καταλάβει είναι πως χρειάζονται βαθιές τομές και αποφασιστικότητα στη μεταρρύθμιση της οικονομίας. Δεν είναι δυνατόν η γραφειοκρατία να συνεχίζει να αποτελεί τροχοπέδη. Είναι η ώρα όπου η Βουλή πρέπει να δει και να λάβει υπόψη της τα διάφορα θέματα πολύ σοβαρά. Επιτέλους ας προχωρήσει με αποφασιστικότητα στην ψήφιση σχετικών νομοσχεδίων μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες, λαϊκισμούς και αδικαιολόγητες αντιδράσεις.

Να προσθέσω πως σαν Επιμελητήριο είμαστε ικανοποιημένοι όσον αφορά την κυβερνητική πρόθεση και πολιτική γιατί έθεσε στο τραπέζι τα διάφορα θέματα. Είναι η Βουλή που δεν τα ολοκλήρωσε και βλέπουμε φλέγοντα θέματα να σκαλώνουν εκεί.

Δυστυχώς δεν έχουμε αντιληφθεί πως όταν υπάρχουν καίρια θέματα ενώπιον της Βουλής δεν πρέπει να ξεκινούμε τις όποιες συζητήσεις με δεδομένο την αντιπαράθεση. Πρέπει να ξεκινούμε τις όποιες προσπάθειες με σύμπνοια και να αποφεύγουμε τα διάφορα παιχνίδια και τις δηλώσεις εντυπωσιασμού

Η Κύπρος θα μπορούσε να εξελιχθεί σε περιφερειακό κέντρο επίλυσης διαφορώ

Οι προτεραιότητες του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου;

Και τώρα, και διαχρονικά προτεραιότητα του ΚΕΒΕ είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας και η αναδιάρθρωση του υφιστάμενου μοντέλου.

Πρέπει η οικονομία μας να γίνει πιο ανταγωνιστική και οι επιχειρήσεις πιο καινοτόμες. Είναι εδώ που χρειάζεται η κρατική κατεύθυνση στο που πρέπει να επικεντρώνονται οι όποιες προσπάθειες των επιχειρήσεων για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Όλοι αναγνωρίζουν ότι για την επιτυχή έξοδο της οικονομίας από τον πάτο, καθοριστική υπήρξε η συμβολή των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Πολλές επιχειρήσεις προχώρησαν σε απολύσεις προσωπικού και άλλες σε αποκοπές ωφελημάτων. Τώρα που το κλίμα βελτιώνεται υπάρχει αποκατάσταση αυτών των περικοπών;

Πράγματι, βλέπουμε να γίνεται μερική αποκατάσταση των περικοπών και πρέπει να συνεχίσει να γίνεται με μέτρο και μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων των επιχειρήσεων και της οικονομίας γενικότερα. Την ίδια ώρα βλέπουμε την ανεργία να καταγράφει πτωτική τάση. Αυτό που πρέπει να αντιληφθούμε είναι πως η πλήρης αποκατάσταση δεν είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί από τη μια μέρα στην άλλη. Είναι η ώρα να αντιμετωπίσουμε σωστά κάποιες διαρθρωτικές αδυναμίες της οικονομίας, όπως για παράδειγμα το θέμα της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής.

Η ΑΤΑ για εμάς είναι σε λανθασμένη βάση, δεν έχει καμία σχέση με την παραγωγικότητα και δεν έχει καμία σχέση με την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των ασθενέστερων τάξεων του πληθυσμού. Δινόταν και σε κάποια βαθμό θα συνεχίσει να δίνεται. Εμείς ως Επιμελητήριο έχουμε δώσει την συγκατάθεση μας στις νέες προτάσεις για να μην δημιουργήσουμε αν θέλετε εργατική αναταραχή, και να επηρεάσουμε τα εργασιακά θέματα. Πιστεύουμε όμως, πως πρέπει να μελετηθεί ξανά. Θέση μας είναι πως πρέπει να συνδέεται με την παραγωγικότητα και όχι με την ενίσχυση των εισοδημάτων των εργαζομένων.

Οι μεγαλύτερες προκλήσεις για την κυπριακή οικονομία;

Οι μεγαλύτερες προκλήσεις για την κυπριακή οικονομία θεωρώ ότι είναι τρεις. Ανάφερα ήδη πιο πάνω τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και το θέμα των μεταρρυθμίσεων. Προσωπικά όμως πιστεύω πως η απονομή δικαιοσύνης, είναι άλλη μια πρόκληση.

Αν και διαθέτουμε τις σωστές βάσεις, ένα ισχυρό νομικό πλαίσιο και τα δικαστήρια είναι ανεξάρτητα από την εκτελεστική εξουσία, εντούτοις παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης. Αν και έχει γίνει ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση με τη ψήφιση του νόμου για τα Διοικητικά Δικαστήρια. Πρέπει όμως να γίνουν και Εμπορικά Δικαστήρια. Απαιτείται επίσης και h ενίσχυση του Θεσμού της Διαμεσολάβησης και Επιδιαιτησίας. Δεν μπορούμε να είμαστε Διεθνές Επιχειρηματικό Kέντρο και επιχειρήσεις που έχουν έδρα στην Κύπρο να απευθύνονται σε δικαστήρια άλλων χωρών όπως είναι το Λονδίνο και το Παρίσι, για πιο γρήγορη επίλυση νομικών διαφορών. Και αυτό βλέπουμε να γίνεται όλο και περισσότερο. Να ξεκαθαρίσω πως δεν έχει να κάνει με την απονομή δικαιοσύνης, αλλά με τις μεγάλες καθυστερήσεις που μπορεί να κρατήσουν 5 με 10 χρόνια για την επίλυση μιας υπόθεσης.

Θα μπορούσαμε κάλλιστα να εξελιχθούμε σε περιφερειακό κέντρο επίλυσης διαφορών, και αυτό δεν το λέμε εμείς, προκύπτει και μέσα από τις διάφορες έρευνες ανταγωνιστικότητας που γίνονται κατά καιρούς και συμπεριλαμβάνουν την Κύπρο. Οι καθυστερήσεις αυτές επηρεάζουν επίσης αρνητικά την κάθοδο ξένων επενδυτών.

Το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι κυπριακές επιχειρήσεις;

Το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι κυπριακές επιχειρήσεις και είναι πολύ σοβαρό έχει να κάνει με τη γραφειοκρατία, το οποίο μας οδηγεί σε μια οικονομία δύο ταχυτήτων. Του ιδιωτικού τομέα και του δημόσιου τομέα. Είναι απαράδεκτο να περιμένει κάποιος χρόνια για να πάρει κάποιες εγκρίσεις ή αδειοδοτήσεις. Χρειάζεται απλοποίηση των διαδικασιών εδώ και τώρα. Επιτρέψτε μου να αναφερθώ ξανά στην ευθύνη που φέρει η Βουλή σχετικά με τις καθυστερήσεις όσον αφορά τη δημιουργία Υφυπουργείου Ανάπτυξης. Ένα τέτοιο Υφυπουργείο θα βοηθούσε τα μέγιστα στην επίλυση του προβλήματος της γραφειοκρατίας.

H Λεμεσός είναι η πόλη που προσελκύει τις περισσότερες επενδύσεις, καθώς ακόμη και την περίοδο της κρίσης πωλούσε ακίνητα. Bλέπουμε επίσης τη δημιουργία εντυπωσιακών κτιρίων, ενώ έχει προγραμματιστεί και η ανάπτυξη του Καζίνο. Συμφωνείτε; Η μήπως πρέπει να δοθούν κίνητρα και για τις άλλες πόλεις;

Θεωρώ ότι τα υφιστάμενα κίνητρα είναι ισότιμα. Είναι η ίδια η Λεμεσός που κατάφερε να κερδίσει αυτή τη δυναμική ανάπτυξη. Δυναμική η οποία από μόνη της αποτελεί πόλο έλξης και άλλων επενδυτών. Ανησυχώ όμως γιατί σίγουρα δεν θέλουμε να ξανά ζήσουμε φαινόμενα «φούσκας», ούτε στον τομέα των ακινήτων, ούτε σε άλλους τομείς της οικονομίας. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και συγκρατημένοι, για να μην σκοτώσουμε στο τέλος τη κότα που γεννά τα χρυσά αυγά, υπό την έννοια του να μην εκμεταλλευόμαστε υπερβολικά τα όποια κίνητρα δίνονται.

 

Γρηγορότερα σε Μνημόνιο

Διατελέσατε πρόεδρος του ΚΕΒΕ για δύο θητείες και σύντομα θα παραδώσετε την προεδρία. Μέσα από αυτή τη πορεία τι είναι αυτό που έχετε πετύχει και τι είναι αυτό που αν μπορούσατε θα το είχατε αλλάξει;

Δεν έχει να κάνει με το τι έχω πετύχει προσωπικά, αλλά με το ότι έχουμε πετύχει με συλλογική προσπάθεια. Και έχουμε πετύχει τα τελευταία χρόνια την σταδιακή αναβάθμιση του κύρους του ΚΕΒΕ και την επιρροή του στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Από την άλλη με ρωτάτε τι είναι αυτό θα άλλαζα. Αν μπορούσα λοιπόν να γυρίσω τον χρόνο πίσω, σίγουρα θα ήταν εντονότερες οι προσπάθειες για να πείσουμε τους αρμόδιους στο να καταφύγουμε σε Μνημόνιο πολύ ενωρίτερα, γιατί φαινόταν που οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια. Αν καταφεύγαμε πιο νωρίς στο Μνημόνιο, θα αποφεύγαμε τα όσα συνέβησαν το Μάρτιο του 2013, το κούρεμα καταθέσεων και θα πληρώναμε λιγότερο κόστος.

Πηγή: Περιοδικό Ευρωκέρδος


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα