Φορολογικές πληροφορίες με 34 χώρες θα ανταλλάζει η Κύπρος από το 2018

Φορολογικές πληροφορίες με 34 χώρες θα ανταλλάζει η Κύπρος από το 2018


 


Από το 2018 η Κύπρος θα ανταλλάζει φορολογικές πληροφορίες με 34 χώρες μέσω του κοινού προτύπου φορολογικής αναφοράς (CRS) του ΟΟΣΑ, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Χρίστος Πατσαλίδης.

Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, ο κ. Πατσαλίδης είπε πως ήδη η Κύπρος ανταλλάζει φορολογικές πληροφορίες με 23 χώρες, ενώ άλλες 11 χώρες ζήτησαν να διαπιστωθεί η διαφύλαξη της εμπιστευτικότητας των στοιχείων προτού προχωρήσουν σε ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών.

«Κάναμε έρευνα για να διαπιστωθεί η εμπιστευτικότητα και έτσι θα γίνει τον επόμενο χρόνο η ανταλλαγή πληροφοριών με αυτές τις 11 χώρες», ανέφερε ο κ. Πατσαλίδης.

Το θέμα του CRS, καθώς και ζητήματα πάταξης φοροδιαφυγής, η λίστα Λαγκάρντ, οι μεταθέσεις λειτουργούν από τα επαρχιακά γραφεία του Τμήματος Φορολογίας τέθηκαν σε συνεδρία της επιτροπής, παρουσία του κ. Πατσαλίδη, του Γενικού Ελεγκτή και του Βοηθού Εφόρου Φορολογίας, Σωτήρη Μαρκίδη.

Απαντώντας σε καταγγελίες βουλευτών ότι αποσύρθηκε ποινική υπόθεση που αφορούσε οφειλές στον ΦΠΑ ύψους €800.000, ο κ. Πατσαλίδης είπε ότι η υπόθεση αποσύρθηκε αρχικά από το ΥΠΟΙΚ για να ελεγχθούν τα ποσά και στη συνέχεια κατατέθηκε εκ νέου στο Δικαστήριο.

Ο κ. Μαρκίδης είπε από την πλευρά του πως οι κυπριακές φορολογικές αρχές πήραν ήδη τις πληροφορίες μέσω του CRS και χρειάζονται χρόνο να τις επεξεργαστούν. Εξήγησε ακόμη πως οι 11 χώρες δεν ήθελαν να ανταλλάζουν πληροφορίες με την Κύπρο διότι φοβούνταν ότι η Κύπρος δεν θα έκανε σωστή διαχείριση των πληροφοριών.

Αναφερόμενος στις ενέργειες του Τμήματος Φορολογίας, ο κ. Μαρκίδης είπε πως από τον Αύγουστο του 2017 μέχρι τον Οκτώβριο έγιναν επιτόπιοι έλεγχοι σε 1.000 επιχειρήσεις, ενώ εντόπισαν φορολογούμενους με αδήλωτα ενοίκια, προσθέτοντας ότι έγινε εκστρατεία για υποβολή φορολογικών δηλώσεων από συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών.

Όπως αναφέρθηκε, οι λειτουργοί φορολογίας έχουν το δικαίωμα έρευνας μέχρι 6 ετών σε φορολογικούς φακέλους, ενώ για έρευνες πέραν των 6 ετών και μέχρι τα 12 χρόνια, χρειάζεται να τεθεί σχετικό σημείωμα αιτιολόγησης ώστε να ληφθεί η έγκριση από τον ίδιο τον Έφορο.

Αναφορικά με τις μεταθέσεις λειτουργών στο Τμήμα Φορολογίας, ο κ. Μαρκίδης είπε πως η μετακίνηση προσωπικού είναι αρμοδιότητα του Εφόρου Φορολογίας και πρόσθεσε πως όσον αφορά τη διαχείριση του Τμήματος όλα είναι ανοικτά για έλεγχο από τη Ελεγκτική Υπηρεσία.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαχαρίας Κουλίας είπε πως η Επιτροπή θα συνεχίσει την εξέταση του θέματος, στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών και του Εφόρου Φορολογίας.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου επέκρινε από την πλευρά της το ότι δεν επιτρέπεται σε κανέναν ανώτερο λειτουργό, χωρίς την άδεια του Εφόρου Φορολογίας, να ελέγξει ένα φορολογικό πρόσωπο για πέραν περίοδο πέραν των έξι χρόνων.

«Το ερώτημα είναι πόσοι φάκελοι υπάρχουν στα συρτάρια του Εφόρου για τους οποίους δεν έδωσε έγκριση να ελεγχθούν», είπε.

«Δεν μπορεί να μην υπάρχει θεσμοθετημένη διαδικασία στην οποία να καταγράφεται πώς λαμβάνονται αυτές οι αποφάσεις. Δεν μπορεί να επαφίεται σε έναν και μόνον άτομο η απόφαση αν θα ελέγξει οποιοδήποτε», είπε και διερωτήθηκε κατά πόσον υπάρχει ισονομία μεταξύ ενός φορολογούμενου πολίτη και «μεγαλοοφειλετών των οποίων οι φάκελοι, πιθανόν, να βρίσκονται στα συρτάρια του Εφόρου Φορολογίας.

Ο βουλευτής Παύλος Μυλωνάς ανέφερε από την πλευρά του πως η Επιτροπή δεν πήρε απαντήσεις ούτε για τα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, τα πρόσωπα που χαρακτηρίζονται ως VIP, αλλά και τις εκροές καταθέσεων την περίοδο πριν το κούρεμα.

«Και φαίνεται ότι θα δυσκολευτούμε να πάρουμε απαντήσεις και για όσους χρησιμοποιούν τις Παρθένες Νήσους για να βγάλουν χρήματα εκτός. Ουσιαστικά ο βασιλιάς είναι γυμνός», είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ


Comments

comments

Tags: cyprus, tax, taxation

Σχετικά με τον Συγγραφέα