Γ. Άππιος: Προέχει η αποτελεσματική αντιμετώπιση των ΜΕΔ

Γ.  Άππιος: Προέχει η αποτελεσματική αντιμετώπιση των ΜΕΔ

 


Το χρηματοπιστωτικό σύστημα και η οικονομία ευρύτερα χρειάζονται σταθερότητα

 

Της Νικολέττας Λιβέρα

 

Από το 2013 και τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν τότε έχει καλυφθεί ένα σημαντικό τμήμα της πορείας προς τη σταθερή ανάπτυξη, ωστόσο, απομένουν ακόμη πολλά να γίνουν, σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της AstroΒank, Γιώργος Άππιος και θέτει ως θέμα προτεραιότητας την αποτελεσματική αντιμετώπιση του θέματος των Μη εξυπηρετούμενων Δανείων.

«Η στρέβλωση στο νομικό σύστημα είσπραξης δημιουργεί μια τεράστια αδικία η οποία με την εξέλιξη της χρηματοδότησης του κακού χαρτοφυλακίου της ΣΚΤ από το κράτος στρέφεται κατά του κάθε φορολογούμενου πολίτη της Δημοκρατίας» υποστηρίζει σε συνέντευξη στο Eυρωκέρδος. Αναφερόμενος στην εξαγορά της USB Bank τονίζει ότι η ΑstroBank διεκδικεί πρωταγωνιστική θέση στην κυπριακή αγορά.

 

Πρόσφατα ανακοινώσατε την εξαγορά της USB Bank. Πόσο σημαντική είναι για την τράπεζα η εξέλιξη αυτή;

Από την αρχή της μετάβασης της στη νέα εποχή, με τη νέα μετοχική δομή και εμπορική ταυτότητα, η AstroBank έχει τοποθετήσει ψηλά τον πήχη, διεκδικώντας πρωταγωνιστική θέση στην κυπριακή αγορά. Ως εκ τούτου, η συνεχής ανάπτυξη της Τράπεζας βρίσκεται στον πυρήνα της στρατηγικής της. Σε αυτό το πλαίσιο, η  συμφωνία για την εξαγορά της USB Bank είναι κεφαλαιώδους σημασίας, καθώς η AstroBank ενισχύει σημαντικά τη θέση της στην κυπριακή αγορά. Συγκεκριμένα, ο ισολογισμός της AstroBank μεγαλώνει πέραν του 55%, με το Σύνολο Ενεργητικού της να ξεπερνά τα €2 δισ., τις Μεικτές Χορηγήσεις στα €1,2 δισ., τις Καταθέσεις Πελατών στα €1,9 δισ. και τα Ίδια Κεφάλαια να αγγίζουν τα €160 εκατ. Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος της χρονιάς, αφού εξασφαλισθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις από τις εποπτικές αρχές και ολοκληρωθούν όλες οι σχετικές διαδικασίες

Υπάρχουν σκέψεις και για άλλες παρόμοιες κινήσεις;

Μας ενδιαφέρει κάθε ελκυστική ευκαιρία και κάθε καλή πρόταση, η οποία ενδέχεται να προκύψει. Ωστόσο, κάθε περίπτωση επιβάλλεται να μελετάται προσεκτικά. Εφόσον εμπίπτει στους αναπτυξιακούς μας σχεδιασμούς θα την αξιολογήσουμε και εάν την κρίνουμε συμφέρουσα, τότε θα την αξιοποιήσουμε.

Πως βλέπετε το τραπεζικό σκηνικό σήμερα, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με την απορρόφηση του «καλού» κομματιού του Συνεργατισμού από την Ελληνική Τράπεζα;

Το χρηματοπιστωτικό σύστημα και η οικονομία ευρύτερα χρειάζονται σταθερότητα. Χωρίς σταθερότητα δεν υπάρχει αξιοπιστία και χωρίς αξιοπιστία δεν υπάρχουν επενδύσεις, ούτε αναπτυξιακή δραστηριότητα. Συνεπώς, οτιδήποτε συμβάλλει προς την οικονομική σταθερότητα και αξιοπιστία της χώρας μας, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Από το 2013 και τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν τότε, καλύψαμε ένα σημαντικό τμήμα της πορείας προς τη σταθερή ανάπτυξη. Ωστόσο, απομένουν ακόμη πολλά να κάνουμε. Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή, είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση του θέματος των Μη εξυπηρετούμενων Δανείων, μέσω της θέσπισης νομοθεσιών που θα επιτρέψουν την δυνατότητα είσπραξης των οφειλών από εκείνους που εκμεταλλεύονται το σύστημα, οι οποίοι ενώ μπορούν να πληρώσουν, καταφέρνουν να διατηρούν την περιουσία, την οποία ονομάζουν δική τους, χωρίς να την έχουν πληρώσει.

Η στρέβλωση στο νομικό σύστημα είσπραξης δημιουργεί μια τεράστια αδικία η οποία με την εξέλιξη της χρηματοδότησης του κακού χαρτοφυλακίου της ΣΚΤ από το κράτος στρέφεται κατά του κάθε φορολογούμενου πολίτη της Δημοκρατίας.

Είμαστε μια Τράπεζα που παρέχει πλήρεις υπηρεσίες, καλύπτοντας κάθε τομέα, από τη Λιανική Τραπεζική και τις Μικρές Επιχειρήσεις, μέχρι τις Μεγάλες Επιχειρήσεις, το Wealth ΜManagement και τους πελάτες Διεθνών Επιχειρήσεων.

Ποιοι είναι οι τομείς στους οποίους η ΑstroBank θα επενδύσει στο επόμενο διάστημα προκειμένου να πετύχει περαιτέρω ανάπτυξη;

Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, γεγονός που δεν θα μπορούσε ν’ αφήσει ανεπηρέαστο τον τρόπο λειτουργίας των τραπεζικών ιδρυμάτων. Στην AstroBank, στη βάση της νέας στρατηγικής που παρουσιάσαμε τον περασμένο Ιούνιο, αποδίδουμε ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς της τεχνολογίας και της καινοτομίας, καθώς θεωρούμε πως η επένδυση σε αυτούς μπορεί να επιφέρει πολλαπλά οφέλη όχι μόνο για την τράπεζα, αλλά και για το καταναλωτικό κοινό και την οικονομία της χώρας ευρύτερα. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε στο κοινό καινοτόμες υπηρεσίες και προϊόντα προσαρμοσμένα στα δεδομένα της κυπριακής αγοράς. Ταυτόχρονα όμως είμαστε μια Τράπεζα που παρέχει πλήρεις υπηρεσίες, καλύπτοντας κάθε τομέα, από τη Λιανική Τραπεζική και τις Μικρές Επιχειρήσεις, μέχρι τις Μεγάλες Επιχειρήσεις, το Wealth ΜManagement και τους πελάτες Διεθνών Επιχειρήσεων. Σκοπός μας είναι η καθιέρωση της AstroBank στην συνείδηση του κοινού ως ενός σύγχρονου και ευέλικτου οργανισμού που προσφέρει ολοκληρωμένες χρηματοπιστωτικές λύσεις και ποιοτική εξυπηρέτηση στους πελάτες του, έχοντας ως βασικούς άξονες λειτουργίας την ταχύτητα, την ευελιξία, την εμπειρία, την τεχνογνωσία και την αποτελεσματικότητα.

Τον Ιούνιο παρουσιάσατε το sKash, μια νέα πρωτοποριακή πλατφόρμα πληρωμών με στόχο την προσέλκυση νέας πελατείας. Ποια ήταν η ανταπόκριση του κοινού μέχρι σήμερα;

Η ανταπόκριση είναι πολύ ικανοποιητική. Πρόκειται για ένα προϊόν που λανσάρεται για πρώτη φορά στην Κύπρο. Η εφαρμογή sKash μας επιτρέπει να διαφοροποιηθούμε και να ξεχωρίσουμε από τις άλλες τράπεζες. Είναι ένα ιδιαίτερα καινοτόμο προϊόν το οποίο ταράζει τα νερά της αγοράς. Το sKash είναι διαθέσιμο σε όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα εάν είναι πελάτες ή όχι της AstroBank. Στόχος μας είναι η προσέλκυση μεγάλου αριθμού ιδιωτών. Έχουμε θέσει φιλόδοξους στόχους γιατί  θεωρούμε πως η καινοτομία και οι δυνατότητες που προσφέρει το ίδιο το προϊόν τους  καθιστούν εφικτούς. Εντός του επόμενου μήνα θα αρχίσουμε μία πιο εντατική καμπάνια για την προώθηση του συγκεκριμένου προϊόντος. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή.

Πριν λίγες βδομάδες ανακοινώσατε και την έναρξη μιας νέας συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με στόχο τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Τι περισσότερο μπορείτε να μας πείτε για το σχέδιο αυτό;

Μέσω του σχεδίου αυτού στοχεύουμε στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την ενίσχυση της νεανικής απασχόλησης. Το σχέδιο απευθύνεται σε κυπριακές επιχειρήσεις, οι οποίες είναι εγγεγραμμένες και  δραστηριοποιούνται στην Κύπρο και εργοδοτούν μέχρι 3.000 εργαζόμενους, αλλά και σε αυτοεργοδοτούμενους που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα. Προβλέπει μακροχρόνια περίοδο αποπληρωμής και κυμαινόμενα χαμηλότοκα επιτόκια, ενώ παρέχεται επίσης η επιλογή τιμολόγησης σε σταθερό επιτόκιο για δάνεια πέραν των €2εκατ. Πεποίθησή μας είναι πως το συγκεκριμένο σχέδιο μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομίας. Δίνεται η ευκαιρία στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες  αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας,  να αποκτήσουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση που ενδεχομένως χρειάζονται για την περαιτέρω ανάπτυξη τους με πολύ ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής.

Πως αξιολογείτε την εικόνα της κυπριακής οικονομίας σήμερα;

Τα τελευταία χρόνια η Κύπρος κατάφερε να ισχυροποιήσει σημαντικά την οικονομία της, έχοντας εισέλθει σε τροχιά συνεχούς ανάπτυξης. Επιπλέον,  οι ψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης που καταγράφει επιβεβαιώνουν αυτή τη δυναμική πορεία. Μια αναπτυξιακή πορεία η οποία επίσης επιβεβαιώνεται από τις βελτιωμένες αξιολογήσεις των διεθνών Οίκων Αξιολόγησης, την ελκυστικότητα του  κυπριακού ομολόγου και τη δυνατότητα δανεισμού από τις αγορές κεφαλαίων με χαμηλότερο κόστος. Παράλληλα, καταγράφεται αυξημένη ροή ξένων επενδύσεων αλλά και Τουρισμού με αποτέλεσμα διάφοροι κλάδοι, όπως εκείνος των ακινήτων ν’ ανακάμπτουν. Οι προοπτικές είναι ευοίωνες, όμως δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν και το επιχειρηματικό περιβάλλον πρέπει να βελτιωθεί περαιτέρω. Ο ανταγωνισμός διεθνώς γίνεται ολοένα και πιο έντονος, συνεπώς επιβάλλεται να παραμείνουμε  ανταγωνιστικοί και εξωστρεφείς, με συνεχή προσπάθεια βελτίωσης των προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρουμε σε τρίτους.

Πόσο σημαντική είναι η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη για μια Τράπεζα;

Όπως έχουμε ξαναπεί, στην AstroBank θεωρούμε πως οι τράπεζες, ως οντότητες, είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το κοινωνικό σύνολο στο οποίο δραστηριοποιούνται. Επομένως, οφείλουν να αναγνωρίζουν και να αισθάνονται την ευθύνη που τους αναλογεί, προς τους πελάτες τους, το προσωπικό τους, τους συνεργάτες τους, την ευρύτερη κοινωνία και το περιβάλλον. Στην AstroBank, στο πλαίσιο μιας ανθρωποκεντρικής προσέγγισης, έχουμε κατά καιρούς αναπτύξει πρωτοβουλίες που στοχεύουν στη βελτίωση των συνθηκών ζωής, του βιοτικού και πολιτισμικού επιπέδου, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος. Θέλουμε να είμαστε συμμέτοχοι στις ευρύτερες προσπάθειες που καταβάλλονται για κοινωνική συνοχή και εξέλιξη της κοινωνίας.

Πηγή: Eντυπο Περιοδικό Ευρωκέρδος, Τεύχος 207


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα