Γ. Σταθάκης: Προχωρά κανονικά η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας

Γ. Σταθάκης: Προχωρά κανονικά η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας

 


 


«Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι κράτη-μέλη της ΕΕ, με απόλυτα σαφείς θέσεις αναφορικά με την οριοθέτηση οικονομικών ζωνών, που εκπορεύονται αυστηρά από τους διεθνείς κανόνες», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σχολιάζοντας τις θέσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας ότι δεν υπάρχει θαλάσσιο σύνορο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο, ο κ. Σταθάκης χαρακτήρισε τις συγκεκριμένες δηλώσεις ως ασύμβατες με το διεθνές δίκαιο. «Ο σεβασμός των διεθνών κανόνων αποτελεί την καλύτερη βάση καλλιέργειας και τελικά ευδοκίμησης των σχέσεων με τις γειτονικές χώρες. Η ελληνική κυβέρνηση κινείται αυστηρά εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου», σημείωσε ο κ. Σταθάκης.

Παράλληλα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκτίμησε ότι ο αγωγός φυσικού αερίου και η κατασκευή καλωδίου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας θα προχωρήσουν κανονικά, καθώς δεν τίθεται θέμα παραβίασης των διεθνών κανόνων.

Αναφορικά με τους διαγωνισμούς για έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη και το Ιόνιο, ο κ. Σταθάκης δήλωσε ότι το ενδιαφέρον μεγάλων εταιριών αποτελεί «ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της».

Όπως σημείωσε, «με τις εξελίξεις αυτές βρισκόμαστε στο σημείο όπου η Ελλάδα αποκτά κοινό βηματισμό με τις γειτονικές χώρες της ΝΑ Μεσογείου, την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, αναφορικά με τις προοπτικές αξιοποίησης σημαντικών κοιτασμάτων».


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα