Η γεωστρατηγική θέση της Κύπρου και οι οικονομικές ευκαιρίες

Η γεωστρατηγική θέση της Κύπρου και οι οικονομικές ευκαιρίες

 


 


Τεράστιες οι προοπτικές από την ανάδειξη της χώρας ως Κέντρου Εφοδιαστικής Αλυσίδας και Logistics

 

Στα μεγάλα οφέλη που μπορεί να καρπωθεί η κυπριακή οικονομία, μετεξελισσόμενη σε ένα κέντρο διεθνών επενδύσεων, εμπορίου και υπηρεσιών αναφέρεται ο επιχειρηματίας Νίκος Ροδόπουλος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της OnLine Data, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Logistics (Hellenic Logistics Association), μέλος τους Εθνικού Συμβουλίου Εφοδιαστικής (Ελληνικό Υπουργείο Ανάπτυξης) και ενεργό μέλος ομάδων εργασίας του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας (ΣΕΒ) και των Ελληνικών Επιμελητηρίων. Πρόκειται αναμφίβολα για ένα άτομο με «βαρύ» βιογραφικό και μεγάλη εμπειρία, Μιλώντας στο Ευρωκέρδος αναφέερεται επίσης στο πώς Κυπριακή Δημοκρατία και η επιχειρηματικότητα οφείλουν να συμπράξουν με σκοπό την ευρύτερη ανάπτυξη του τομέα της Εφοδιαστικής Αλυσίδας και των Logistics.

 

Του Στέφανου Κοτζιαμάνη

 

Πείτε μας λίγα λόγια για την OnLine Data, της οποίας είστε Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος.

Η OnLine Data ΑΕ από το 1989 δραστηριοποιείται στο σχεδιασμό, ανάπτυξη και υλοποίηση πληροφοριακών συστημάτων για την Εφοδιαστική Αλυσίδα και τα Logistics. Όλα αυτά τα χρόνια έχει αναπτυχθεί μια ισχυρή τεχνογνωσία, η οποία έχει προσδώσει σημεία υπεροχής μετατρέποντας της εταιρεία από απλό τεχνολογικό πάροχο σε business solution partner.

Ποια είναι η σχέση της OnLine Data με την Κύπρο και σε ποιους παράγοντες εδράζεται;

Η σχέση της εταιρείας με την Κύπρο ξεκινά δεκαετίες πίσω αναδεικνύοντας την σπουδαιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ισότιμου και ισχυρού εταίρου σε μια παγκοσμιοποιημένη αγορά με κεντρικό ρόλο και λόγο  στη Μεσόγειο. Τα τελευταία χρόνια οι – επιχειρηματικοί – δρόμοι Ελλάδας και Κύπρου στον τομέα της Εφοδιαστικής Αλυσίδας όχι απλά είναι παράλληλοι, αλλά τέμνονται σε σημείο που μπορούν να προσδώσουν υπεροχή και παραγωγή αντίστοιχη πλούτου.  Ο θαλάσσιος δρόμος του μεταξιού περνά μέσα από το Σουέζ με κεντρικό σημείο συγκέντρωσης των εμπορευματικών ροών το λιμάνι του Πειραιά. Η Κύπρος με το λιμάνι της Λεμεσού και της Λάρνακας αποτελεί ένα ενδιάμεσο κόμβο, που μπορεί να τροφοδοτήσει τμήμα του διερχόμενου φορτίου με κατεύθυνση την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και όχι μόνο. Αυτό όμως είναι μόνο το ένα σκέλος, η λειτουργία της Κύπρου ως κεντρικό διαμετακομιστικό κέντρο της Μέσης Ανατολής με διαχείριση των εμπορευματικών ροών (inbound & outbound) με τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκή Ένωσης αποτελεί πρόκληση. Οι όμορες χώρες (Μέση Ανατολή και Αίγυπτος) μπορούν να χρησιμοποιήσουν το σταθερό και ελκυστικό φορολογικό καθεστώς, συσκευάζοντας και πιστοποιώντας τα προϊόντα τους με σκοπό την προώθησή τους στις αγορές της κεντρικής Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτό η Κυπριακή Δημοκρατία και η Κυπριακή επιχειρηματικότητα οφείλουν να συμπράξουν με σκοπό την ευρύτερη ανάπτυξη του τομέα της Εφοδιαστικής Αλυσίδας και των Logistics.

Η OnLine Data έχοντας συσσωρευμένη εμπειρία δεκαετιών, αποτελεί ισχυρό παράγοντα υποβοήθησης και μοχλό ανάπτυξης σε τέτοιες προσπάθειες. Η συνύπαρξη τεχνολογικών λύσεων –πληροφοριακών συστημάτων– με την επιστημονική και εφαρμοσμένη πρακτική αποτελεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στην Κυπριακή επιχειρηματικότητα. Αυτό που πρέπει να πραγματοποιηθεί είναι η δημιουργία μιας κεντρικής εθνικής στρατηγικής, η οποία θα αποτελέσει το σχέδιο δράσης μιας μακροχρόνιας αναπτυξιακής πορείας. Σε αυτό το στρατηγικό σχέδιο πρέπει να ενταχθούν όλες οι προσπάθειες στον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα, στην ανάπτυξη των agrologistics – ώστε να βοηθηθεί η πρωτογενής παραγωγή – στον τουρισμό που αποτελεί την βαριά βιομηχανία της χώρας και στην αξιοποίηση του πολιτιστικού πλούτου. Τα Logistics είναι μέρος μιας ενιαίας κεντρικής προσπάθειας η οποία μπορεί να διαφοροποιήσει και να ενδυναμώσει την αναπτυξιακή πορεία της Κύπρου.

Είστε αισιόδοξος για την πορεία της κυπριακής οικονομίας;

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις και η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας και της Κύπρου δημιουργούν νέα δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ λεκάνης της Μεσογείου. Ταυτόχρονα η οικονομική ανάκαμψη της Κύπρου δείχνει ότι το νησί περνά σε μια νέα εποχή, αποτελώντας κέντρο διεθνών επενδύσεων, εμπορίου και υπηρεσιών. Κεντρικός πυλώνας ανάπτυξης αποτελεί το φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον με έμφαση τη φορολογία και το σταθερό πλαίσιο λειτουργίας.

Η OnLine Data έχει προχωρήσει και δύο σημαντικές συμμαχίες. Τι σημαίνει αυτό για τους πελάτες σας στην Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή;

Όλοι γνωρίζουμε το ρητό «η ισχύς εν τη ενώσει». Η πεποίθηση ότι η ανάπτυξη μπορεί να έρθει μόνο μέσα από συνέργειες, είναι η βασική στρατηγική της OnLine Data. Για το λόγο αυτό, η μακροχρόνια πορεία της εταιρείας στην Κύπρο έρχεται να ενδυναμωθεί με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των εταιρειών OnLine Data ΑΕ, DIPA Business Solutions Ltd και LogosNet Services Ltd. Αντικείμενο της συνεργασίας είναι η προώθηση στην Αγορά του Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα της Κύπρου και της ευρύτερης περιοχής των προϊόντων λογισμικού και υπηρεσιών consulting της OnLine Data στον τομέα Supply Chain & Logistics, διαμορφώνοντας ένα δυναμικό cluster.

Με ποιο σκεπτικό προχώρησε κάθε μία από τις τρεις εταιρείες στη συνεργασία αυτή;

Ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της OnLine Data, είχα επισημάνει πως «με σταθερά βήματα και συγκεκριμένα επενδυτικά πλάνα προχωράμε σε στρατηγική επέκταση των δραστηριοτήτων μας προκειμένου να ενισχύσουμε την παρουσία της εταιρείας μας εκτός Ελλάδας. Στόχος μας είναι οι χώρες της ευρύτερης λεκάνης της Μεσογείου και εκτιμούμε ότι η Κύπρος είναι το εφαλτήριο για την εξωστρέφεια της εταιρείας μας». O CEO της DIPA Business Solutions Ltd, κ. Παντελής Κούκος, ανέφερε ότι η συνεργασία με την OnLine Data, όπως και το μνημόνιο συνεργασίας με τη LogosNet, διαμορφώνουν στην πράξη μια σταθερή συνεργασία που ενισχύει την έρευνα και ανάπτυξη στη συγκεκριμένη περιοχή, καθώς και των πωλήσεων, με σκοπό σύντομα να διευρύνουν τα προϊόντα τους και σε άλλους τομείς υπηρεσιών και παραγωγικών διαδικασιών, προσφέροντας ολοκληρωμένες λύσεις. Επίσης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της LogosNet Services Ltd κ. Γιάννης Δράκος δήλωσε ότι η LogosNet σταθερά επιδιώκει συνεργασίες και εντάσσει στο δίκτυο της προϊόντα υψηλής τεχνολογίας με γνώμονα να καλύπτουν τις ουσιαστικές ανάγκες της καθημερινής παραγωγικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας.

 

OnLine Data

Η OnLine Data αποτελεί πιστοποιημένο Gold Certified Partner της Microsoft και μέλος της ομάδας εργασίας για EDI των Ηνωμένων Εθνών (UN/ECFACT). Η εταιρεία μεριμνά για τη διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών της, εναρμονίζοντας όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της με τις αυστηρές απαιτήσεις του Διεθνούς Προτύπου ISO 9001: 2008. Ο μηδενικός δανεισμός της OnLine Data, καθώς και η σταθερή οικονομική της πορεία την κατατάσσουν στις πλέον υγιείς επιχειρήσεις του κλάδου της πληροφορικής. Ήδη προϊόντα της OnLine Data που σχετίζονται με το Freight Forwarding, Logistics και το Fleet Management διατίθενται πλην της Κύπρου, στη Ρουμανία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ στην Ελλάδα κατέχει μερίδιο 90% στην αγορά της Εφοδιαστικής Αλυσίδας.

LogosNet

Η LogosNet Services LTD ιδρύθηκε το 1995 και είναι η πρώτη εταιρεία Internet Service Provider (ISP) και Network Solutions Provider που εισήχθη στην Κύπρο. Η εταιρεία εξυπηρετεί τις ανάγκες του τελικού χρήστη, καθώς και του εταιρικού/ δημόσιου τομέα με πλήρη γκάμα λύσεων ΤΠΕ. Μέσα από μια σειρά ισχυρών στρατηγικών συμμαχιών με παγκόσμιους τεχνολογικούς ηγέτες, η LOGOSNET είναι σε θέση να προσφέρει τις πιο πρόσφατες και αποτελεσματικές λύσεις για το e-business.

DIPA Business Solutions Ltd

Η DIPA Business Solutions Ltd, δραστηριοποιείται στο χώρο των συμβούλων επιχειρήσεων και οργανισμών με έμφαση στον στρατηγικό και επιχειρησιακό σχεδιασμό, την έρευνα και ανάλυση δεδομένων και την υποστήριξη αναπτυξιακών και επενδυτικών σχεδίων. Εδρεύει στην Κύπρο από το 2008. Στελεχώνεται από καταξιωμένα στελέχη στον Ευρωπαϊκό χώρο, ενώ συμμετέχει – όπως και η OnLineData- στο δίκτυο The Business Solutions Network, με δραστηριότητες σε Κύπρο, Ελλάδα και Μ. Βρετανία. Για τις υπηρεσίες της διαθέτει ISO 9001:2008. Είναι μέλος του Κυπριακού Επιμελητηρίου Εμπορίου & Βιομηχανίας.


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα