ΓεΣΥ, η προσπάθεια τώρα αρχίζει

ΓεΣΥ, η προσπάθεια τώρα αρχίζει


 


Η προσπάθεια για αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων και η εφαρμογή του ΓεΣΥ είναι μια τιτάνια διαδικασία που δεν εξαντλείται σε ευχολόγια και επαίνους

 

Της Νικολέττας Λιβέρα

 

Η απόφαση της Βουλής για εισαγωγή του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ), μετά από συζητήσεις 16 χρόνων χαρακτηρίστηκε ως ιστορική. Και είναι. Υστέρα από δεκαετίες συζητήσεων επί συζητήσεων επιτυγχάνεται μια από τις καθοριστικότατες και πλέον φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις. Η ομόφωνη έγκριση των νόμων και των κανονισμών για αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και για εφαρμογή του ΓεΣΥ αποτελεί ορόσημο για την υγεία αφού αποτελεί κορυφαίο έργο κοινωνικής πολιτικής, το οποίο, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν αρμοδίως, θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες του τομέα της υγείας και θα διασφαλίζει την πρόσβαση όλων των πολιτών σε ποιοτικές υπηρεσίες, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις.

Όλα αυτά τα σημαντικά είναι το πρώτο βήμα, δεν είναι όμως και το τέλος του δρόμου. Η προσπάθεια για αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων και η εφαρμογή του ΓεΣΥ είναι μια τιτάνια διαδικασία που δεν εξαντλείται σε ευχολόγια και επαίνους. Για να εφαρμοστεί το ΓεΣΥ και κυρίως για να έχει διάρκεια, θα πρέπει όλοι οι επηρεαζόμενοι να το υπηρετήσουν με συνέπεια και να πιστέψουν σε αυτό. Όπως όλοι παραδέχονται τα συμφέροντα που διακυβεύονται είναι μεγάλα και αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο παρατηρήθηκε η πολύχρονη δυστοκία στην υιοθέτηση και εφαρμογή του ΓεΣΥ. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να υλοποιηθούν οι αποφάσεις που προβλέπονται από τη νομοθεσία για πιστή τήρηση του χρονοδιαγράμματος εφαρμογής του ΓεΣΥ. Όλοι οι εμπλεκόμενοι προβλέπουν ότι ο δρόμος που οδηγεί σ᾽ αυτό το τέρμα δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Η αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων είναι η αρχή μιας μεγάλης προσπάθειας που στόχο έχει την πλήρη μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας, με εκσυγχρονισμό της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ίδρυση Πανεπιστημιακών Κλινικών, σύσταση Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων και κατάληξη τη λειτουργία του ΓεΣΥ, που να βελτιώνει τη συνολική ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης καθιστώντας την ανθρωποκεντρική, αξιόπιστη, προσιτή και ασφαλή.

Στην Κύπρο το επίπεδο των υπηρεσιών υγείας είναι πολύ υψηλό, λόγω της υψηλής επιστημονικότητας των λειτουργών υγείας σε όλους τους τομείς. Η απουσία Γενικού Σχεδίου Υγείας αποτελεί τροχοπέδη για την περαιτέρω αναβάθμιση αυτών των υπηρεσιών υγείας και εμποδίζει το στρατηγικό στόχο για μετατροπή της Κύπρου σε περιφερειακό κέντρο υγείας. Η εφαρμογή του ΓεΣΥ θα συμβάλει τα μέγιστα στην ενδυνάμωση της συνεργασίας του δημόσιου τομέα με τον ιδιωτικό, θα περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τις ανεξέλεγκτες δαπάνες και τα κρούσματα κακοδιαχείρισης πόρων και εν τέλει, θα αποβεί προς όφελος των πολιτών. Σήμερα οι συνολικές δαπάνες των πολιτών για την υγεία αυξάνονται με μεγαλύτερο ρυθμό από τα εισοδήματά τους. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι το 85% των πολιτών δικαιούται δωρεάν πρόσβαση ή με μειωμένα τέλη στις υπηρεσίες υγείας του δημοσίου, ο οποίος έχει τη δυνατότητα εξυπηρέτησης περίπου του 50% του πληθυσμού με αποτέλεσμα τη δημιουργία λιστών αναμονής. Σαν αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης οι δημόσιες δαπάνες υγείας δημιουργούν πιέσεις στον κρατικό προϋπολογισμό ενώ την ίδια ώρα δεκάδες χιλιάδες πολίτες, δικαιούχοι πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας του δημοσίου καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα, με αποτέλεσμα στην ουσία να πληρώνουν δύο φορές για να έχουν υπηρεσίες υγείας. Σύμφωνα με τη νομοθεσία που εγκρίθηκε, το ΓεΣΥ θα χρηματοδοτείται από εισφορές που καθορίζονται ως ακολούθως: Μισθωτοί, συνταξιούχοι, και εισοδηματίες θα αποδίδουν στο ταμείο του ΓεΣΥ ποσοστό 1,70% των εισοδημάτων τους, οι εργοδότες 1,85%, οι αυτοτελώς εργαζόμενοι 2,55% και το Κράτος 1,65%. Οι επιφυλάξεις που έχουν ακουστεί από για τη βιωσιμότητα του ΓεΣΥ δεν θα πρέπει να περάσουν απαρατήρητες αλλά να τεθούν στη βάσανο του προβληματισμού. Πρόκειται για ένα έργο ζωτικής σημασίας, το οποίο μπορεί να δώσει ανάσες στην κρατική οικονομία, αλλά την ίδια ώρα υπάρχει ο κίνδυνος να της προκαλέσει και ασφυξία. Ως εκ τούτου, η μεγάλη προσπάθεια τώρα αρχίζει.

Eκδοτικό Σημείωμα, Πηγή: Περιοδικό Eυρωκέρδος


Comments

comments

Tags: health, ΓεΣΥ

Σχετικά με τον Συγγραφέα