Για φοροδιαφυγή $100 εκ. κατηγορείται ο Ελβετός «βασιλιάς των freeports»

Για φοροδιαφυγή $100 εκ. κατηγορείται ο Ελβετός «βασιλιάς των freeports»

 


 

 


Ένα από τα θύματά του ο Ρώσος επιχειρηματίας Dmitry Rybolovlev

 

Ο Ελβετός έμπορος τέχνης Yves Bouvier, γνωστός και ως «βασιλιάς των freeports» (ελεύθερες ζώνες εμπορίου και τεράστιοι χώροι αποθήκευσης έργων τέχνης, κοσμημάτων και άλλων θησαυρών αξίας δισεκατομμυρίων) είναι υπό διερεύνηση για φοροδιαφυγή στην Ελβετία. Μπορεί να κληθεί να πληρώσει μέχρι και 165 εκ. ελβετικά φράγκα ($145 εκ. δολάρια) σε οφειλόμενους φόρους από την πώληση 37 έργων τέχνης εκ μέρους του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Dmitry Rybolovlev, σύμφωνα με την εφημερίδα Tribune de Geneve.

Οι αρχές διερευνούν ισχυρισμούς ότι ο Bouvier, που έχει δηλωμένη ως χώρα κατοικίας τη Σιγκαπούρη από το 2009, στην πραγματικότητα διαμένει στην Ελβετία

Bouvier και Rybolovlev βρίσκονται σε μια διεθνή δικαστική διαμάχη εδώ και χρόνια. Ο δισεκατομμυριούχος κατηγορεί τον Bouvier για εξαπάτηση, αφού ο καλά δικτυωμένος έμπορος φέρεται να χειραγωγούσε τις τιμές των έργων τέχνης κατά την πώλησή τους, με αποτέλεσμα να εξασφαλίζει υπερφουσκωμένα ποσά σε προμήθεια.

Σύμφωνα με γαλλόφωνα δημοσιεύματα, ο Ueli Maurer, επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Τμήματος Οικονομικών (ΟΤΟ) της Ελβετίας, εξουσιοδότησε τη διεξαγωγή ειδικής έρευνας ενάντια στον Bouvier τον περασμένο Μάρτιο, με την υποψία ότι απέφευγε να πληρώσει τους φόρους του. Η Ομοσπονδιακή Διοίκηση Φορολογίας της Ελβετίας τότε ξεκίνησε την έρευνα και την κατάσχεση επιχειρήσεών του. Οι αρχές πρόσφατα παγοποίησαν ένα ακίνητο ιδιοκτησίας του Bouvier στη Γενεύη, το οποίο κατείχε μέσω ελβετικής εταιρείας, ως εγγύηση ότι θα πληρώσει τους φόρους του εάν αποδειχθεί ένοχος. Ο Bouvier φέρεται επίσης να έχει λάβει μέρισμα από δύο εταιρείες με τις οποίες έχει σχέσεις –μια στο Hong Kong και μια στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους–-για τις οποίες οι ερευνητές φαίνεται πως θεωρούν ότι έπρεπε να υπόκεινται σε φορολόγηση από την Ελβετία. Παράλληλα οι αρχές διερευνούν ισχυρισμούς ότι ο Bouvier, που έχει δηλωμένη ως χώρα κατοικίας τη Σιγκαπούρη από το 2009, στην πραγματικότητα διαμένει στην Ελβετία.

Ο δήμαρχος της Γενεύης, Remy Pagani, επιβεβαίωσε την έρευνα δηλώνοντας ότι η πρώτη φορά που ζήτησε από τις αρχές να κοιτάξουν την υπόθεση Bouvier ήταν πριν δύο χρόνια, όταν ήταν ακόμη μέλος του Κοινοβουλίου και είχε θέσει ερωτηματικά σχετικά με την πώληση έργων τέχνης αξίας περίπου 2 δις φράγκων ($2.1 δις) στον Rybolovlev.

Aξίζει να σημειωθεί πως ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος συνεργαζόταν με τον Bouvier  για περισσότερα από δέκα χρόνια και απέκτησε 37 αριστουργήματα χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες του, πληρώνοντας συνολικά πέραν του €1.5 δις. Όπως έγινε αργότερα γνωστό, το ποσό αυτό ήταν σχεδόν διπλάσιο από εκείνο που ζήτησαν οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες των έργων τέχνης, με τους οποίους ο Bouvier είχε διαπραγματευτεί.


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα