Για ‘κρίσιμη Δευτέρα’ κάνουν λόγο τουρκικές πηγές

Για ‘κρίσιμη Δευτέρα’ κάνουν λόγο τουρκικές πηγές

Κρίσιμη χαρακτηρίζει η τουρκική πλευρά τη σημερινή μέρα καθώς οι δύο πλευρές αναμένεται να τοποθετηθούν σε ένα νέο ερώτημα του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ούτως ώστε να υπάρξει δυνατότητα μεγαλύτερης προσέγγισης.

Τουρκικές πηγές ανέφεραν στο ΚΥΠΕ ότι στο ερώτημα που θα απαντήσει γραπτώς η τουρκική πλευρά αλλά και οι άλλες τέσσερις πλευρές είναι “ποια είναι η θέση μου και τί μπορώ να κάνω;”.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν από την απάντηση ‘τι μπορώ να κάνω’ θα εξαρτηθεί η πορεία των διαπραγματεύσεων και αυτό θα κριθεί αμέσως μόλις αύριο το πρωί παραδοθούν τα έγγραφα. “Γι αυτό μιλάμε για κρίσιμη Δευτέρα”, μας είπε η ίδια πηγή η οποία εξήγησε ότι οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις θα δώσουν ‘τις θέσεις τους και τί μπορούν να κάνουν’ επί του κεφαλαίου της ασφάλειας και των εγγυήσεων ενώ η Ε/κ και η Τ/κ πλευρά θα δώσουν ‘τις θέσεις τους και τί μπορούν να κάνουν’ επί των έξι κεφαλαίων συνολικά.

Όπως αναφέρουν οι τουρκικές πηγές η νέα φόρμουλα του ‘προσέγγισε και κέρδισε’ θα ξεκινήσει έπειτα από την παράδοση των γραπτών εγγράφων στις πλευρές. Η κάθε πλευρά θα αναδείξει τα δικά της κρίσιμα ζητήματα και ανάλογα με τα κρίσιμα ζητήματα και της άλλης πλευράς θα καλείται η μία ή η άλλη να δώσει τις ‘προτάσεις προσέγγισής’ της. Με αυτό τον τρόπο θα ξεκινήσει η προσέγγιση για να διασφαλιστούν όσο το δυνατόν περισσότερες συγκλίσεις.

Πάντως οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι το καλύτερο σενάριο θα ήταν να φτάσει απόψε ο ΓΓ του ΟΗΕ και να συμμετάσχει αύριο στις εργασίες, ωστόσο εκτιμούν ότι ακόμη και την Τετάρτη να έρθει ο ΓΓ του ΟΗΕ είναι αρκετός χρόνος για να κλείσει το πλαίσιο – λύσης μέχρι την Παρασκευή. Δεν αποκλείουν ωστόσο να χρειαστεί λίγο ακόμη χρόνος και να παραταθεί το κλείσιμο μέχρι και τις 11 ή 12 Ιουλίου.

Οι ίδιες πηγές λένε στο ΚΥΠΕ ότι στην περίπτωση που στο Κραν Μοντάνα επιτευχθεί ένα πλαίσιο λύσης τότε τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο πρέπει να αναμένεται ότι θα γίνει και δημοψήφισμα και στην περίπτωση που η απάντηση είναι θετική οι Αναστασιάδης και Ακιντζί θα συνεχίσουν ως Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος της Ομόσπονδης Ενωμένης Κύπρου.


Comments

comments

Tags: cyprus, politics

Σχετικά με τον Συγγραφέα