Γιατί είναι τόσο σημαντικές οι τράπεζες;

Γιατί είναι τόσο σημαντικές οι τράπεζες;

 


Του Δημήτρη Κουρσάρου, Λέκτορας στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου

 

Οι τράπεζες είναι ίσως ο πιο σημαντικός χρηματοοικονομικός οργανισμός. Γιατί όμως οι τράπεζες είναι τόσο σημαντικές και γιατί στην Κύπρο παρουσιάζουν αυτά τα προβλήματα.

Η ανάπτυξη των σύγχρονων οικονομίων οφείλεται κυρίως στο ότι δεν βασίζεται πλέον στην πολλαπλή σύμπτωση, δηλαδή να έχει κάποιος μια παραγωγική ιδέα και συνάμα να έχει και το κεφάλαιο να την υλοποιήσει. Το χρηματοοικονομικό σύστημα επιτρέπει σε οποιονδήποτε έχει μια παραγωγική ιδέα να μπορεί να την υλοποιήσει. Αυτό έχει φέρει επανάσταση στις καπιταλιστικές οικονομίες και έδειξε ότι το μοντέλο του κομμουνισμού στο οποίο το τι θα παραχθεί περνά από τους απλούς πολίτες στην πολιτεία, είναι αναποτελεσματικό. Αυτό σημαίνει ότι ελάχιστες από τις επιχειρήσεις που βλέπουμε γύρω μας δεν θα υπήρχαν χωρίς ένα λειτουργικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Το καλύτερο παράδειγμα είναι τα κινητά τηλέφωνα. Πριν δημιουργηθεί το Apple Store, υπήρχαν κάποιες εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα. Για παράδειγμα τις εφαρμογές αυτές τις προσέφεραν οι προγραμματιστές της Nokia ή της Ericsson. Το Apple Store έκανε το εξής απλό εγχείρημα. Άφησε το κοινό ελεύθερο να δημιουργήσει ότι εφαρμογή επιθυμεί και να το προωθήσει μέσω του Apple Store στην αγορά. Το τι ακολούθησε μετά είναι αυτό που βλέπουμε σήμερα. Αμέτρητες εφαρμογές και μια τεράστια αγορά που δεν υπήρχε προηγουμένως. Η χρηματοδότηση κάνει το ίδιο. Αφήνει την εφευρετικότητα του απλού πολίτη να αποφασίσει τι πρέπει να παραχθεί χωρίς να τον περιορίζει αν έχει την οικονομική ευχέρεια αρχικά η όχι. Η ανάπτυξη σε μια οικονομία επομένως βασίζεται στις παραγωγικές ιδέες του κοινού και στην ευκολία με την οποία μπορούν αυτές να υλοποιηθούν, που εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από την ομαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος.

Στην Κύπρο, με την βοήθεια των Ευρωπαίων εταίρων είχαμε την φαεινή ιδέα να κλείσουμε μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες, λόγω κουρέματος των Ελληνικών ομολόγων και το σπάσιμο της φούσκας στα ακίνητα. Τι ακολούθησε μετά ήταν μια καταστροφική μείωση στη ρευστότητα στην αγορά η οποία οδήγησε στον αφανισμό μεγάλου αριθμού κυπριακών εταιρειών οι οποίες όπως αναφέραμε πιο πάνω είχαν δημιουργηθεί με δάνεια. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυτά επηρέασαν τις τράπεζες οι οποίες αναγκάστηκαν να μειώσουν τον δανεισμό και ακολουθώντας τις παρακινήσεις του επόπτη για αυστηρότερα κριτήρια στο δανεισμό, αναγκάστηκαν να κλείσουν τη στρόφιγγα της ρευστότητας ακόμα περισσότερο. Η επιπρόσθετη μείωση στη ρευστότητα δημιούργησε ακόμα περισσότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και επίσης ένα φαύλο κύκλο.

Αυτή τη στιγμή πολλοί από εμάς πιστεύουν ότι το να κλείσουμε τον συνεργατισμό είναι η κατάλληλη κίνηση για να επιστρέψουμε στην σταθερότητα. Αυτό είναι τεράστιο λάθος. Τα προβλήματα στα πιστωτικά ιδρύματα δεν ήταν εύκολο να τα προβλέψουμε γιατί η φύση των οργανισμών αυτών είναι να βασίζονται σε προβλέψεις που συχνά είναι λανθασμένες. Αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή είναι περισσότερος δανεισμός, όχι λιγότερος. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πρέπει να πάνε σε ένα κρατικό φορέα ώστε να μπορούν οι τράπεζες να προσθέσουν νέα ρευστότητα στην αγορά. Αν στην Κύπρο υπήρξε φούσκα στα ακίνητα, πρέπει οι συντελεστές παραγωγής από αυτό τον τομέα να μετακινηθούν σε άλλο. Άρα, χρειάζονται καινούργια δάνεια για να δημιουργηθούν οι νέοι αυτοί οργανισμοί. Οφείλουμε να στηρίξουμε το τραπεζικό σύστημα γιατί είναι ο μόνος τρόπος να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Ο δανεισμός δεν είναι για τους απατεώνες ή τους απερίσκεπτους, είναι ο τρόπος που αναπτύσσονται και μεταλλάσσονται οι σύγχρονες οικονομίες. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος.

Πηγή: Έντυπο Περιοδικό Ευρωκέρδος, Τεύχος 206


Comments

comments

Categories: Απόψεις

Σχετικά με τον Συγγραφέα