«Γλυκόπικρα» τα αποτελέσματα του Ονησίφορου

«Γλυκόπικρα» τα αποτελέσματα του Ονησίφορου


 


Διατηρούν την αισιοδοξία τους οι Βουλευτές για προοπτικές φυσικού αερίου

 

Την αισιοδοξία τους για τις προοπτικές που υπάρχουν για εξεύρεση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ διατηρούν οι Βουλευτές μέλη της Επιτροπής Ενέργειας της Βουλής μετά από την κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωση τους από τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργο Λακκοτρύπη για τα αποτελέσματα της γεώτρησης στο τεμάχιο 11 από την εταιρεία Total.

«Γλυκόπικρο» αποκάλεσε ο Υπουργός Ενέργειας το αποτέλεσμα κατά την συνεδρία της Επιτροπής Ενέργειας της Βουλής, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άγγελος Βότσης σε δηλώσεις του.

Πικρό, είπε, «γιατί οι ποσότητες φυσικού αερίου οι οποίες έχουν ανευρεθεί δεν είναι από μόνες τους εμπορεύσιμες, είναι λιγότερες ενδεχομένως και από μισό tcf (τρισεκατομμύριο κυβικά πόδια), όπως επικράτησε να καταμετρούνται αυτές οι ποσότητες». «Το γλυκό κομμάτι του αποτελέσματος», πρόσθεσε, «αφορά το ότι έχει βρεθεί ταμιευτήρας, δηλαδή βρέθηκε ο χώρος στον οποίο ψάχναμε να δούμε αν υπήρχε φυσικό αέριο και βρέθηκε και φυσικό αέριο σ’ αυτόν τον χώρο».

Αυτό, συνέχισε ο κ. Βότσης, «μας λέει ότι η περιοχή στην οποία έχει γίνει η συγκεκριμένη γεώτρηση που αποτελείται από ανθρακικά πετρώματα έχει σημαντική αξία στο ότι επιβεβαιώνει, όπως και το κοίτασμα το αιγυπτιακό το Ζορ, ότι σ’ αυτού του είδους τα πετρώματα μπορεί να εξευρεθεί φυσικό αέριο».

Μέχρι πρότινος, ανέφερε, «έψαχναν σε περιοχές με άλλη μορφολογία εδάφους, όπως ήταν οι περιοχές του 9 εξ ου και δεν είχαμε τότε αποτελέσματα –  και η όλη προσέγγιση και τακτική των εταιρειών φαίνεται να αλλάζει μετά από την εξεύρεση του κοιτάσματος Ζορ αλλά και του Ονησίφορου, που μπορεί να μην έχει ικανοποιητικές ποσότητες, έχει όμως τα ίδια χαρακτηριστικά που προσομοιάζουν πάρα πολύ με το Ζορ».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής είπε ακόμη ότι «αυτό δίνει νέες προοπτικές στις εταιρείες, οι οποίες παρουσιάζονται, σύμφωνα με τον Υπουργό, ιδιαίτερα ικανοποιημένες με τα αποτελέσματα και φαίνεται ότι πλέον το παιχνίδι επικεντρώνεται στη γεωλογία παρά σε άλλες παραμέτρους». Εδώ είναι η δυνατότητα πλέον των εταιρειών να επεξεργαστούν τα νέα στοιχεία που προκύπτουν από κάθε γεώτρηση για να μπορέσουν να στοχεύσουν το σωστό σημείο για να έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα, πρόσθεσε.

Υπενθύμισε επίσης ότι «διεθνώς, δεν τρυπάς από την πρώτη και βρίσκεις, χρειάζονται 6 ή 7 φορές συνήθως» και έδωσε το παράδειγμα του Ισραήλ.

Σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό των εταιρειών, ο κ. Βότσης είπε ότι η Τotal για το 11 θα προχωρήσει στην αξιολόγηση των αποτελεσμάτων προτού καθορίσει οποιαδήποτε άλλη κίνησή της. Για το οικόπεδο 10 έχουν ήδη εξαγγελθεί από την εταιρεία δύο γεωτρήσεις στο 2ο εξάμηνο του 2018 ενώ αναμένεται από την ΕΝΙ να καθορίσει τις ημερομηνίες των γεωτρήσεων της.

Αναφορικά με το οικόπεδο 12 και την αξιοποίησή του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε από τον Υπουργό «γίνεται η τελική διαπραγμάτευση με την αιγυπτιακή κυβέρνηση για να ολοκληρωθεί το μοντέλο που θα υπάρξει στη δημιουργία του αγωγού, για το οποίο χρειάζεται διακρατική συμφωνία και υπάρχει το θέμα με την εμπορική συμφωνία, ποιος θα αγοράζει και σε τι τιμές, το οποίο δυσχεραίνεται από τη μείωση των τιμών του πετρελαίου».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον κ. Βότση, «έχει επιβεβαιωθεί από τον Υπουργό ότι η Κυβέρνηση συνεχίζει απρόσκοπτα τις ενεργειακές της στρατηγικές». Η Κυπριακή Δημοκρατία, πρόσθεσε, «θα προχωρήσει χωρίς τυμπανοκρουσίες να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και να εκμεταλλεύεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ΑΟΖ της, ανεξάρτητα από τις όποιες απειλές της Τουρκίας».

Επίσης, είπε, «η Κυβέρνηση, επιβεβαίωσε σήμερα ο Υπουργός, συνεχίζει να έχει ως στόχο τη δημιουργία τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι θα υπάρξουν τέτοιες ποσότητες ώστε να μπορεί να είναι βιώσιμη η δημιουργία αυτού του τερματικού».

Χαιρέτισε τον τρόπο με τον οποίο χειρίζονται το Υπουργείο και η Κυβέρνηση τα θέματα αυτά της ενέργειας και ως Επιτροπή «προσπαθούμε να μείνουν αυτά τα θέματα εκτός πολιτικών διελκυστίνδων, εκτός του προεκλογικού, γιατί θεωρούμε στην Επιτροπή ότι τα θέματα ενέργειας μπορούν να μας ενώσουν όλους. Ο στόχος είναι κοινός».

 

Βεβαιότητα ΔΗΣΥ ότι τα επόμενα χρόνια η Κύπρος θα καταστεί ενεργειακό κέντρο

«Το φυσικό αέριο και οι ενεργειακοί πόροι της ΑΟΖ της Κύπρου δεν πρέπει και ελπίζω να μην γίνονται αντικείμενο μικροπολιτικής εκμετάλλευσης», ανέφερε από την πλευρά του σε δικές του δηλώσεις και ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Αντρέας Κυπριανού. «Δεν έχει σημασία από ποιο κόμμα προέρχεσαι όταν αναγνωρίζεις ότι γίνονται οι σωστές ενέργειες, άνευ κομματικής βάσης και στόχευσης», πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής ΔΗΣΥ ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «στα ενεργειακά δεν χρειάζεται βιασύνη και θεωρούμε ότι πολύ σοβαρά και υπεύθυνα η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη προχωρήσει στην ολοκλήρωση του τρόπου εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Αφροδίτη».

Για το τερματικό υγροποίησης ανέφερε ότι παραμένει στόχος αλλά «δεν μπορεί και δεν θα γίνει αν δεν είναι βιώσιμο». Υπενθύμισε ότι θα είναι επένδυση €10 δισεκατ. Προσθέτοντας ότι «για να είναι βιώσιμη η επένδυση θα πρέπει να υπάρχουν οι ποσότητες».

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «τους επόμενους μήνες, τα επόμενα χρόνια, η Κύπρος θα καταστεί ενεργειακό κέντρο τόσο μέσα από το τερματικό υγροποίησης, μέσα από την ολοκλήρωση του σχεδιασμού και της εφαρμογής του EastMed, αλλά κυρίως μέσα από τις ουσιαστικές ανακαλύψεις μεγάλων ποσοτήτων στην ΑΟΖ της Κύπρου».

 

Το ΑΚΕΛ τονίζει την ανάγκη για ολοκληρωμένο σχεδιασμό στα ενεργειακά

Την έντονη απογοήτευσή του ΑΚΕΛ για τα δημοσιεύματα σε εφημερίδες για τα αποτελέσματα της γεώτρησης το περασμένο Σάββατο πριν την επίσημη ενημέρωση των κομμάτων αλλά και τις δηλώσεις που επέλεξε να κάνει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την επόμενη ημέρα, εξέφρασε στις δηλώσεις του ο Βουλευτής ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις Κώστας Κώστα.

«Ως ΑΚΕΛ τονίσαμε για μια ακόμη φορά στον Υπουργό Ενέργειας ότι αυτό που χρειάζεται είναι σοβαρότητα, αποφασιστικότητα, συνέπεια και σκληρή δουλειά στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για τα ενεργειακά θέματα το οποίο η κυβέρνηση ακόμη δεν έχει εκπονήσει», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Κώστα, «το πρόγραμμα γεωτρήσεων των εταιρειών πρέπει να τηρηθεί αυστηρά και κυρίως ότι αυτή τη φορά η Κυβέρνηση δεν πρέπει να επιτρέψει την μη τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων των εταιρειών γιατί δεν μπορεί να χαθεί και άλλος πολύτιμος χρόνος».

 

Να εντείνει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς καλεί την Κυβέρνηση η ΕΔΕΚ

Ο Βουλευτής ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους είπε από την πλευρά του στις δηλώσεις του ως ΕΔΕΚ θεωρούμε ως σημαντικά θέματα στα οποία η Κυβέρνηση θα πρέπει να εστιάσει την συνέχιση και εντατικοποίηση των ενεργειακών σχεδιασμών παρά τις οποιεσδήποτε τουρκικές προκλήσεις, την προώθηση του έργου του υποθαλάσσιου αγωγού EastMed και τη δημιουργία τερματικού στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τον ίδιο πρόκειται για  ένα έργο «στρατηγικής σημασίας καθώς θα έχει μακροπρόθεσμα οφέλη τόσο γεωστρατηγικά όσο και ενεργειακά γιατί θα μετατρέψει το νησί μας από ένα απλό ενεργειακό πέρασμα σε ένα σημαντικό ενεργειακό κόμβο».

 

Διατηρεί την αισιοδοξία της η Συμμαχία Πολιτών

Η Βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Άννα Θεολόγου ανέφερε σε δικές της δηλώσεις ότι «εμείς συνεχίζουμε να διατηρούμε την αισιοδοξία μας ως προς την μελλοντική προοπτική και του τερματικού υγροποίησης αλλά και τερματικού υγροποίησης επί του εδάφους κάτι που μπορεί οι ξένες εταιρείες εξόρυξης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων να έχουν στο μυαλό τους όσον αφορά την διαδικασία της εκμετάλλευσης».

«Παραμένουμε θετικοί, περιμένουμε ότι θα προγραμματιστούν οι νέες γεωτρήσεις αναφορικά με τα υπόλοιπα τεμάχια και ας ελπίσουμε ότι θα έχουμε τα αναμενόμενα, όπως ανέφερε και ο Υπουργός, κοιτάσματα σε μεγαλύτερες ποσότητες καθότι υπάρχουν και αυτές οι προοπτικές».

 

Μήνυμα συγκρατημένης αισιοδοξίας και από Οικολόγους – Συνεργασία Πολιτών

Σε δικές του δηλώσεις ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών,  Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι από στρατηγική άποψη η γεώτρηση του «Ονησίφορου» «μπορεί να θεωρείται θετική υπό την έννοια ότι έγινε σε ένα περιβάλλον ασφυκτικών πιέσεων από την Τουρκία και παρόλα αυτά πραγματοποιήθηκε παρά το γεγονός ότι από άποψη ποσοτήτων τα αποτελέσματα είναι μάλλον αποθαρρυντικά».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «θεωρούμε ότι ορθώς προχώρησε ο τρίτος γύρος δημοπράτησης». Φαίνεται, πρόσθεσε, «ότι το ενδιαφέρον αυξάνεται και οπωσδήποτε δεν πρέπει να στέλνονται μηνύματα απαισιοδοξίας αλλά συγκρατημένης αισιοδοξίας για την συνέχεια».

Είπε επίσης ότι «οι σχεδιασμοί οι επικίνδυνοι της Τουρκίας συνεχίζονται, έχουν καθυστερήσει οι σχεδιασμοί της ΚΔ, κινδυνεύουμε να χάσουμε συνεργάτες και είμαστε υποχρεωμένοι ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου ότι φαίνεται λόγω κυρίως της κυβερνητικής αδράνειας της προηγούμενης και της νυν Κυβέρνησης να υπάρχει ο κίνδυνος να υλοποιήσει η Τουρκία τα σχέδια της για τον αγωγό με το Ισραήλ».


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα