Οι γυναίκες μπορούν να πάνε πιο ψηλά

Οι γυναίκες μπορούν να πάνε πιο ψηλά 


Tης Αγγέλας Κωμοδρόμου

 

Στόχος της; Nα βοηθήσει τις Κύπριες γυναίκες να αποκτήσουν τη θέση που πραγματικά τους αξίζει, αλλά και να εξαλείψει το χάσμα μεταξύ αντρών και γυναικών. Και δεν είναι τυχαία που μέσα από αυτές τις προσπάθειες χαρακτηρίστηκε διεθνώς και ως «γυναίκα πρότυπο».

Πρόκειται για την Πρόεδρο της AIPFE Cyprus-Γυναίκες της Ευρώπης, Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου η οποία επεσήμανε στη συνέντευξη που ακολουθεί πως ο αποκλεισμός των γυναικών από τα κέντρα λήψεως αποφάσεων αποτελεί μια θλιβερή πραγματικότητα. «Αν δεν προσπαθήσουμε εμείς σαν γυναίκες, πολύ δύσκολα θ’ αλλάξουν τα πράγματα από μόνα τους», σημειώνει.

 

Eίστε πρόεδρος της AIPFE Cyprus-Γυναίκες της Ευρώπης. Μιλήστε μας λίγο για τους στόχους της AIPFE και τις δράσεις της.

Η οργάνωση μας ιδρύθηκε στην Κύπρο το 2001, μετά από παρότρυνση της Ελένης Γλυκάτζη-Αρβελέρ και της Ρόδης Κράτσα προς την Κλαίρη Αγγελίδου-την πρωτοβουλία για τη σύσταση του πρώτου ΔΣ ανέλαβε η Σούλα Ζαβού. Είχα την τύχη να είμαι ιδρυτικό μέλος της Οργάνωσης, στην οποία δραστηριοποιούμαι εδώ και 16 χρόνια, υπηρετώντας τώρα τη δεύτερη θητεία μου ως Πρόεδρος. Η AIPFE Cyprus-Γυναίκες της Ευρώπης εστιάζει κυρίως την προσοχή της στην ενδυνάμωση και την αυξημένη παρουσία των γυναικών στα κέντρα λήψεως αποφάσεων- στα οικονομικά και πολιτικά δρώμενα του τόπου. Προσπαθούμε να προσφέρουμε πρακτικά οφέλη στα μέλη μας, συνεργαζόμενοι με μεγάλους οργανισμούς, όπως παραδείγματος χάριν η Ernst&Young Cyprus Ltd, για την παροχή υποτροφιών σε άνεργες απόφοιτες Πανεπιστημίου (πρόγραμμα Women Fit 4 Business) ή η ΓΝΩΡΑ Communications, η οποία συμμετείχε στην προσπάθεια μας για αυξημένη γυναικεία παρουσία στα ψηφοδέλτια των βουλευτικών εκλογών πέρυσι.

Πρόσφατα σας απονεμήθηκε το διεθνές Βραβείο «Γυναίκα Πρότυπο-Αλλάζοντας τον Κόσμο μας», το οποίο απονέμεται σε ηγετικές προσωπικότητες, ως τιμή και ως αναγνώριση για τη θετική συμβολή τους στην κοινωνία όπου ζουν. Τι σημαίνει για εσάς αυτή η βράβευση; Ποιες οι νέες προκλήσεις;

Ως στέλεχος της διεθνούς ομάδας του προγράμματος Security Dialogue Initiative για την Κύπρο του SeeD (Centre for Sustainable Peace and Democratic Development), θεωρώ ότι, μεταξύ άλλων, επαγγελματική και προσωπική μου πρόκληση παραμένει η ουσιαστική εμπλοκή των γυναικών στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος, κάτι το οποίο δεν έχουμε δει να γίνεται μέχρι σήμερα. Δυστυχώς, οι γυναίκες παραμένουν μακριά από δρώμενα τα οποία άμεσα τις αφορούν, με αρνητικές συνέπειες τόσο για τη συλλογική και αποτελεσματική διαδικασία διαπραγμάτευσης η οποία ακολουθείται αλλά και για την πιθανότητα στήριξης και εφαρμογής μιας ενδεχόμενης συμφωνίας. Τα ευρήματα του SCORE Index, το οποίο εφαρμόζεται από το 2013 στη χώρα μας, ως επιστημονική μεθοδολογία μέτρησης των πολιτικών και κοινωνικών αντιλήψεων και προθέσεων Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων, φανερώνει τεράστιο χάσμα μεταξύ γυναικών και ανδρών στο νησί μας, με ότι μπορεί να συνεπάγεται αυτό. Ο αποκλεισμός των γυναικών από τα κέντρα λήψεως αποφάσεων αποτελεί θλιβερή πραγματικότητα, ακόμα και σε ότι αφορά το Κυπριακό- είναι πραγματικά απίστευτο αλλά και ενδεικτικό ότι μόνο τρεις Ε/κ και μία Τ/κ γυναίκα έχουν διαδραματίσει μέχρι σήμερα σημαντικό ρόλο στη διαδικασία η οποία ακολουθείται εδώ και 50 τόσα χρόνια.

Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου: Δυστυχώς, οι γυναίκες παραμένουν μακριά από δρώμενα τα οποία άμεσα τις αφορούν

Στην Κύπρο έχουμε από τα χαμηλότερα ποσοστά συμμετοχής γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Θεωρείτε ότι είναι λόγω έλλειψης ικανοτήτων ή εξαιτίας της προκατάληψης;

Ως Project Manager του Πανευρωπαϊκού Προγράμματος Gender Diversity in Decision Making Positions, στο οποίο συμμετείχαμε ως AIPFE Cyprus, δυστυχώς επιβεβαιώσαμε και τη χαμηλή θέση της Κύπρου ως ουραγό της ΕΕ σε θέματα ισότητας. Με μια μοναδική γυναίκα στο Υπουργικό Συμβούλιο, με ποσοστό γύρω στο 5% συμμετοχή στα ΔΣ των δημοσίων εταιρειών και με 20% κοινοβουλευτική αντιπροσώπευση, η ανισότητα των φύλων εις βάρος των γυναικών παραμένει πασιφανής. Άλλωστε, ας μην ξεχνούμε και το μισθολογικό χάσμα (το οποίο κυμαίνεται γύρω στο 15%), που αναπόφευκτα οδηγεί και σε αποταμιευτικό χάσμα και βεβαίως χάσμα μεταξύ των συνταξιοδοτικών απολαβών των δύο φύλων. Καμία σύμπτωση επομένως ότι οι γυναίκες κινδυνεύουν πολύ περισσότερο από τους άνδρες από τη φτώχεια. Αυτή η δυσάρεστη πραγματικότητα δεν πρόκειται να αλλάξει όσο τα κοινωνικά στερεότυπα παραμένουν τα ίδια, παρότι οι γυναίκες έχουν τα ίδια, πολλές φορές και περισσότερα προσόντα, από τους άνδρες συναδέλφους τους. Ακόμα λόγου χάριν και η αυξητική τάση για παρότρυνση των αγοριών προς και η απομάκρυνση των κοριτσιών από τις θετικές επιστήμες (STEM), οι οποίες αποτελούν τα επαγγέλματα του μέλλοντος, θα μπορούσε να αυξήσει ακόμη περισσότερο την εισοδηματική ανισότητα που παρατηρούμε. Όλα αυτά δεν μπορούν να αλλάξουν παρά μέσα από μακροχρόνιες πολιτικές του ίδιου του κράτους, οι οποίες δύσκολα θα προωθηθούν εν απουσία των γυναικών από τα κέντρα από τα οποία τέτοιες αποφάσεις λαμβάνονται.

Ο Κύπριες γυναίκες πιστεύουν στον εαυτό τους και στις δυνατότητες τους;

Ως συν-ιδρύτρια (μαζί με τη Μάχη Σολωμού και τον Παύλο Κορωνή) τριών ομάδων γυναικείας ενδυνάμωσης για διευθυντικά στελέχη οργανισμών/επιχειρήσεων στην Κύπρο (η μία ομάδα λειτουργεί ενδοεταιρικά υπό την αιγίδα της KPMG), μέσα στα πλαίσια του ιδρύματος Lean In της Sheryl Sandberg, Chief Operating Officer του Facebook και μιας από τις σημαντικότερες γυναίκες στο παγκόσμιο στερέωμα, πιστεύω ακριβώς ότι πολλές φορές το σημαντικότερο εμπόδιο είναι να πιστέψουμε εμείς οι ίδιες στον εαυτό μας, λόγω των πρακτικών δυσκολιών και των προκαταλήψεων που αντιμετωπίζουμε. Αν δεν προσπαθήσουμε όμως εμείς οι ίδιες να επιφέρουμε αλλαγές πρωτίστως στο δικό μας τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς και συνεπώς σταδιακά και στη χώρα μας, δύσκολα ν’ αλλάξουν τα πράγματα από μόνα τους.

Ποιο το μήνυμα σας προς τη νέα γενιά των γυναικών;

Υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί ακόμα 100-200 χρόνια για να έχουμε ισότητα στον παγκόσμιο χώρο εργασίας και ευρύτερα στην κοινωνία μας. Ας μην περιμένουμε άλλο. Το συλλογικό αποτέλεσμα αποτελεί πάντα το άθροισμα των προσπαθειών του καθενός από εμάς.


Comments

comments

Tags: AIPFE, gynaikes, women

Σχετικά με τον Συγγραφέα