Γύρισε ανοδικά η Wall Street

Γύρισε ανοδικά η Wall Street

Επέστρεψαν οι αγοραστές στο αμερικανικό χρηματιστήριο αν και προβληματίζουν λιανεμπόριο και μεταποίηση στις ΗΠΑ. Στο προσκήνιο οι φόβοι για την παγκόσμια οικονομία και το εμπορικό αδιέξοδο με το Πεκίνο. Υποχωρεί 0,9% το αργό

Με θετικό πρόσημο κινείται πλέον η Wall Street μετά από δημοσιεύματα για πιθανή αναβολή τουλάχιστον έξι μηνών στην επιβολή δασμών στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα.

Ο Dow Jones ενισχύεται 0,14%, στις 25.357 μονάδες, ο S&P σημειώνει άνοδο 0,35%, στις 2.844 μονάδες, και ο Nasdaq κερδίζει 0,77%, στις 7.794 μονάδες.

Στο μεταξύ, οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία επανέρχονται στις αγορές, μετά τα αδύναμα στοιχεία από το λιανεμπόριο και τη μεταποίηση στις ΗΠΑ, καθώς και από την κινεζική βιομηχανική παραγωγή.

Αρνητικά κινήθηκαν οι λιανικές πωλήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Απρίλιο, σημειώνοντας αναπάντεχη πτώση κατά 0,2%. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα της Refinitiv εκτιμούσαν ότι θα κινηθεί ανοδικά κατά 0,2%.

Τον Μάρτιο, οι λιανικές πωλήσεις είχαν ενισχυθεί κατά 1,6% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, καταγράφοντας την πιο ισχυρή άνοδο από τον Σεπτέμβριο του 2017, σύμφωνα με το CNBC.

Υποχώρησε 0,5% η βιομηχανική παραγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Απρίλιο, όπως ανακοίνωσε η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα. Για τη μεταποίηση ήταν ο τρίτος μήνας πτώσης και ενώ οι οικονομολόγοι προέβλεπαν ότι θα είχε ανοδική πορεία κατά 0,1%.

Η παραγωγή αυτοκινήτων και ανταλλακτικών κινήθηκε αρνητικά κατά 2,6%, ενώ τα αποθέματα έχουν «φουσκώσει» τους τελευταίους μήνες, καθώς κάποιοι προσπαθούν να γεμίσουν τις αποθήκες τους πριν τις νέες αυξήσεις δασμών σε κινεζικά προϊόντα.

Την ίδια ώρα, η παραγωγή της κινεζικής βιομηχανίας αυξήθηκε κατά 5,4% τον περασμένο μήνα, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, καταγράφοντας τον πιο αδύναμο ρυθμό ανάπτυξης από τον Μάιο του 2003. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα της Refinitiv ανέμεναν μεγαλύτερη αύξηση (6,5%).

Η επιβράδυνση της βιομηχανικής παραγωγής έρχεται εν μέσω κορύφωσης της σινοαμερικανικής εμπορικής διαμάχης, με την αμοιβαία αύξηση των δασμών σε προϊόντα και τον Τραμπ να διαμηνύει ότι η χώρα του είναι σε πολύ καλύτερη θέση.

Το εμπόριο παραμένει βασικός παράγοντας για τις διεθνείς αγορές, την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος έχει διορία μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής για να αποφασίσει εάν θα επιβάλει δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα.

Στο εταιρικό μέτωπο, ακόμη και σήμερα αναμένεται να υπογράψει ο Ντόναλντ Τραμπ απόφαση με την οποία θα απαγορεύει στις αμερικανικές εταιρείες να χρησιμοποιούν οποιοδήποτε τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό έχει κατασκευαστεί από την κινεζική εταιρεία Huawei.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, πηγή με γνώση του θέματος σημείωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος προσανατολίζεται προς την υπογραφή εκτελεστικού διατάγματος σήμερα, λίγες μόνο μέρες αφότου ολοκληρώθηκαν οι εμπορικές συνομιλίες με το Πεκίνο, χωρίς ωστόσο συμφωνία.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,9%, στα $61,24 ανά βαρέλι. Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς Treasury κινείται καθοδικά κατά 4,7 μονάδες βάσης, στο 2,37%.

Πηγή: euro2day

Tags: Wall Street