H Τουρκία μας προσφέρει μοναδικήν ευκαιρία

H Τουρκία μας προσφέρει μοναδικήν ευκαιρία


Nα την αδράξουμε

  • Του Φώτου  Ια.  Φωτιάδη, Ph.D

Η σώφρων θέση του Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, να μην μπει σε διάλογο με την Τουρκική πλευρά εάν δεν έχει πρώτα διασφαλισθεί και συμφωνηθεί η σαφής βάση των συνομιλιών, η οποία να στοχεύει σε λύση βάσει των αρχών εκείνων που διέπουν κάθε κράτος μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ, έχει ήδη αποδώσει έργο.  Έχει αναδείξει, ως αναμένετο, την αδιαλλαξία της Τουρκίας και τους πραγματικούς της στόχους.

Με τις καθημερινές απροκάλυπτες ενέργειες της η Τουρκία το έχει καταστήσει απόλυτα σαφές. Δεν επιθυμεί ούτε επιδιώκει δίκαιη και βιώσιμη λύση αλλά διαιώνιση της κατοχής και συνεχή επέκταση και εδραίωση των κεκτημένων της εισβολής.  Μεθοδεύει διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας διά μιας ερμαφρόδιτης λύσης, την οποία να χρησιμοποιήσει εν καιρώ ως εφαλτήριο για κατάληψη της υπόλοιπης Νήσου και να αφανίσει τον Κυπριακό Ελληνισμό.  Τα έργα της στα κατεχόμενα μαρτυρούν τα μελλοντικά  της  πλάνα.

Τα επεκτατικά αυτά σχέδια της Τουρκίας τα βλέπει κανείς διατυπωμένα με κάθε  σαφήνεια στο σχετικό βιβλίο του Νιχάτ  Ερίμ (1956) και σ’ εκείνο του Αχμέτ Νταβούτογλου (2010)  τα οποία αποτελούν το «κοράνι» της  Τουρκίας όσον αφορά τις βλέψεις της σε βάρος της Κύπρου.   Ο Νταβούτογλου  λέγει χαρακτηριστικά  μεταξύ πολλών άλλων:   «Και ένας Τούρκος να μην υπήρχε στην Κύπρο θα τον δημιουργούσαμε ως έρισμα για υλοποίηση των στρατηγικών μας σχεδίων».

Υπάρχουν άλλωστε και οι μύριες επιβεβαιωτικές των προθέσεων της καθημερινές δηλώσεις όλων των Τούρκων Ηγετών, από τον Πρόεδρο, τον Πρωθυπουργό μέχρι και τον τελευταίον ηγετίσκο που μπορούν να γεμίσουν τόμους ολόκληρους.

Με την ευκαιρία αυτή ας μας επιτραπεί να επαναφέρουμε παλαιότερη εισήγηση μας, να εκδοθεί από το κράτος μας επισήμως, ένα βιβλίο, στις κυριότερες γλώσσες, με όλες τις δηλώσεις των Τούρκων ηγετών, το οποίο να κυκλοφορήσει στους αρχηγούς όλων των κρατών μελών του ΟΗΕ και της ΕΕ, στα παγκόσμια ΜΜΕ και σε όλα τα διεθνή φόρα για να ενημερωθεί ο κόσμος, με τα λόγια των ίδιων των Τούρκων ηγετών, για τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας και τα στρατηγικά της σχέδια σε βάρος της Κύπρου.  Μόνο έτσι θα καταρρίψουμε τα τερατώδη ψεύδη της πανάθλιας Τουρκικής προπαγάνδας την οποία στηρίζουν και τα ΜΜΕ των συνενόχων της,  που κάνει το άσπρο μαύρο.

Παρουσιάζει εμάς, τα θύματα της βάρβαρης Τουρκικής εισβολής και 40χρονης κατοχής, της εκδίωξης και προσφυγοποίησης του ενός τρίτου των ΕΚ  (200.000)  και την καταλήστευση περιουσιών αξίας τρισεκατομμυρίων ευρώ,  καθώς και του εποικισμού της Νήσου με εκατοντάδες χιλιάδες Τούρκους.  Ναι εμάς τα θύματα της μας παρουσιάζει η Τουρκία ως θύτες και ότι καταπιέζουμε δήθεν τους κατακτητές μας που υποστηρίζονται από 40,000 επίσημο πάνοπλο Τουρκικό στρατό και κύριος οίδε πόσους άλλους κρυφούς στρατιώτες «εποίκους» με τα όπλα στα σπίτια τους.

Ειδικά αυτές τις μέρες η κακή πίστη της Τουρκίας και οι προθέσεις της έχουν καταστεί  ανοικτό βιβλίο.

Καθ’  ην στιγμή αναζητείται και από τις δύο πλευρές, υποτίθεται, η κοινή διακήρυξη  της ορθής βάσης των συνομιλιών και η ίδια η Τουρκική πλευρά διά στόματος Τούρκων Υπουργών, συμπεριλαμβανομένου του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, διατυμπανίζει στην διαπασών παραπλανώντας μέχρι και τον ίδιο τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, ότι δήθεν επίκειται συμφωνία για την κοινή διακήρυξη από στιγμή σε στιγμή και ότι μόνο μερικές λέξεις έχουν απομείνει για τη τελική συμφωνία, έρχεται η ίδια η Τουρκία εσκεμμένα και κακόβουλα και τορπιλίζει στα θεμέλια της, την όλη προσπάθεια:

1.     Δηλώνει, δια στόματος του Πρωθυπουργού της ότι δεν υπάρχει στον κόσμο χώρα με το  όνομα Κύπρος.  (Επί 50 χρόνια, δηλαδή, διαπραγματεύεται με φάντασμα – Κύπρο).

2.     Υπογράφει Συμφωνία με την ΕΕ για επαναπατρισμό των παράνομων μεταναστών και αμέσως μετά την υπογραφή της Συμφωνίας δηλώνει ότι δεν προτίθεται να την εφαρμόσει με την Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος μέλος της ΕΕ.

3.     Μιλούν για δύο ισότιμα κυρίαρχα συνιστώντα κράτη.

4.     Αρνούνται ενιαίαν ιθαγένεια.

5.     Για να τεκμηριώσουν την αδιαλλαξία τους μήπως και δεν καταλάβαμε, αμόλησαν το “Barbaros”  παράνομα και προκλητικά ν’ αλωνίζει καθημερινά στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

6.     Ακόμα και την τελευταία πρόταση του Προέδρου μας, την οποίαν έκανε με πολλή συγκατάβαση, και  για την οποία κατακρίθηκε από πολλούς ως υπέρβαση και αυτήν την απέρριψαν κομπαστικά.

Η συμπεριφορά αυτή δεν μπορεί να ερμηνευθεί άλλως παρά ότι, η Τουρκία έχει σκόπιμα τορπιλίσει και τη νέα προσπάθεια και έχει κακόβουλα ωθήσει και πάλιν  τα πράγματα σε ένα πλήρες και οριστικό αδιέξοδο.

Αυτό το αδιέξοδο ας το αδράξουμε ως μια λαμπρή ευκαιρία που μας προσφέρεται  και άς το αξιοποιήσουμε.

Ταπεινή μας εισήγηση είναι, ν’ αλλάξουμε πλεύση.

Με πρώτην ευκαιρία να μεταβεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην Έδρα του ΟΗΕ,  ειδικά για τον σκοπόν αυτό.

Αφού καταγγείλει ανοικτά τον τορπιλισμό από την Τουρκία και της νέας αυτής προσπάθειας, να  προαναγγείλει ότι μεταφέρει στον ΟΗΕ  πρόταση για μια απλή, πρακτική και δοκιμασμένα δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό.  Θα στραφούν απάνω του τα παγκόσμια φώτα της δημοσιότητας.

Βρισκόμενος στην Έδρα του ΟΗΕ να καλέσει επίσημα, ανοικτά, ενώπιον της παγκόσμιας κοινής γνώμης, την Τουρκία ακόμα και αν σκόπιμα δεν παρευρεθεί, να δώσουν μαζί μια λύση στο Κυπριακό ιδανικά δημοκρατική, δίκαιη για όλους τους Κυπρίους και αποδεδειγμένα βιώσιμη, δια της εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου σε όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Τουρκία  ενώπιον της παγκόσμιας κοινωνίας δεν θα μπορεί να το αρνηθεί, διότι, αν το πράξει, θα βρεθεί οικτρά εκτεθειμένη μπροστά στην υφήλιο αφού είναι γνωστό στους πάντες ότι η ίδια η Τουρκία αγωνίζεσαι για 10ετίες τώρα με νύχια και με δόντια να επιτύχει ένταξη της στην ΕΕ ακριβώς για να εφαρμόσει το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.  Επομένως το θεωρεί καλό για τη χώρα της.  Γιατί δεν είναι το ίδιο καλό και για τους ΤΚ; »

Άλλωστε υπάρχει και η βάσανος της επιτυχίας και της βιωσιμότητας του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου  διότι  500 εκ. Ευρωπαίοι ζουν για πολλές δεκαετίες τώρα ευτυχισμένοι και απολαμβάνουν ασφάλεια, καλή διοίκηση και ευημερία. Γιατί οι 100,000 ΤΚ να μην ικανοποιηθούν με το δοκιμασμένο αυτό Σύστημα; Θα φύγει πάραυτα ο αέρας από τα πανιά της Τουρκίας  ενώπιον της υφηλίου.

Πιστεύουμε ότι μια τέτοια ενέργεια από μέρους μας θα είναι κίνηση ΜΑΤ.   Θα απογυμνώσει την Τουρκία από κάθε πρόσχημα.

Ένα  πρόσθετο, πολύτιμο υποπροϊόν του διαβήματος αυτού θα είναι και η  άνευ κόστους  διαφώτιση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για τις ορθές διαστάσεις του Κυπριακού, το που βρίσκεται το δίκαιο, πόσο απλό είναι και πόσο εύκολο να λυθεί το χρονίζον αυτό διεθνές πρόβλημα, με μόνο τρεις λέξεις:   «Eφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου»   το οποίο κατανοεί ο κάθε ένας, σε αντίθεση με τον λαβύρινθο των ενδοκυπριακών συνομιλιών που ούτε εμείς οι ίδιοι, ούτε οι Ηγέτες μας, τον κατανοούμε.

Πρόεδρε, σας χαρακτηρίζει η τόλμη.  Προχωρήστε.

Δεν έχουμε άλλο καλύτερο τρόπο ν’ αντιδράσουμε.

 


Comments

comments

Categories: Πολιτική

Σχετικά με τον Συγγραφέα