“H ισχύς εν τη ενώσει” λέει η Βουλγαρική Προεδρία της ΕΕ

“H ισχύς εν τη ενώσει” λέει η Βουλγαρική Προεδρία της ΕΕ

 


 


Η Βουλγαρική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ επεξηγεί με σημερινή της ανακοίνωση τους λόγους για τους οποίους επέλεξε το εθνικό της σύνθημα “United we stand strong” (κατ` αντιστοιχία του “η ισχύς εν τη ενώσει”), εξηγώντας ότι “η βασική αξία του ευρωπαϊκού σχεδίου ήταν να σβήσει τις διαχωριστικές γραμμές” και “να ενώσει μια κατακερματισμένη ήπειρο γύρω από τα εκατονταετή όνειρα του λαού της – της ειρήνης, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ευημερίας και της δικαιοσύνης”.

“Οι Σύνοδοι Κορυφής της ΕΕ στη Μπρατισλάβα και στη Ρώμη έδειξαν σαφώς ότι παρά το Brexit το ευρωπαϊκό όνειρο είναι ακόμα ζωντανό και ότι η ενωμένη Ευρώπη είναι το κοινό μας πεπρωμένο”, αναφέρει το εξηγητικό της υπόμνημα η Προεδρία και συμπληρώνει πως “η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι το πιο ελκυστικό μέρος για να ζήσει σε παγκόσμιο επίπεδο και μια από τις προκλήσεις της, η μετανάστευση, παρέχει σαφείς αποδείξεις γι `αυτό”.

“Πιστεύουμε ότι η ευρωπαϊκή φιλοδοξία μας πρέπει να εμπνεύσει όχι να χωρίσει, πρέπει να επιμερισθεί, να μην επιβληθεί”, αναφέρει η Βουλγαρική Προεδρία, σύμφωνα με την οποία, προκειμένου να διατηρήσει τα ιστορικά της επιτεύγματα και να προετοιμαστεί για το μέλλον, η Ευρώπη πρέπει “να ανακαλύψει ξανά τον εαυτό της, όπως έχει κάνει πάντα κατά τη διάρκεια των έξι δεκαετιών ολοκλήρωσης της”.

“Αυτό θα απαιτήσει προβληματισμό και συζητήσεις, φαντασία και θάρρος, ανθεκτικότητα και ηγεσία. Αλλά πάνω απ `όλα, θα λάβει μια αίσθηση κοινού πεπρωμένου και συναίνεσης”, αναφέρει το υπόμνημα της Προεδρίας και εξηγεί πως η ΕΕ βρίσκεται στο κατώφλι βασικών μεταρρυθμίσεων που αποσκοπούν στην ενδυνάμωση, ενοποίηση και δημοκρατικότητά της.

Η προεδρία της Βουλγαρίας διαθέτει τέσσερις τομείς προτεραιότητας:

  • οικονομική και κοινωνική συνοχή, με επίκεντρο το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ, τη μελλοντική πολιτική συνοχής και κοινής γεωργικής πολιτικής και μια βαθύτερη Οικονομική και Νομισματική Ένωση ·

  • της σταθερότητας και της ασφάλειας της Ευρώπης, με κοινές αποφάσεις για μεγαλύτερη ασφάλεια στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, αποτελεσματικότερη διαχείριση της μετανάστευσης, θεμελίωση μιας αμυντικής ένωσης, μεταξύ άλλων μέσω της εφαρμογής της πρώτης μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας της ΕΕ ·

  • ευρωπαϊκές προοπτικές και συνδεσιμότητα των Δυτικών Βαλκανίων: όπου η Βουλγαρία προτίθεται να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την περιφερειακή εμπειρογνωμοσύνη της, χωρίς να δημιουργήσει ψευδείς προσδοκίες, να υποστηρίξει μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με την ένταξη στην ΕΕ στα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων και να τις θέσει στην ατζέντα της ΕΕ της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή αυτή. Ταυτόχρονα, η Προεδρία θα εργαστεί για την παροχή μεγαλύτερης γεωπολιτικής και οικονομικής υποστήριξης στα Δυτικά Βαλκάνια βελτιώνοντας την οδική, σιδηροδρομική, εναέρια, ψηφιακή, εκπαιδευτική και ενεργειακή τους σύνδεση με την ΕΕ.

  • ψηφιακή οικονομία και δεξιότητες για το μέλλον, με επίκεντρο την ολοκλήρωση της ψηφιακής ενιαίας αγοράς της ΕΕ και την ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας και δεξιοτήτων. Αυτό το αρχείο περιλαμβάνει το πακέτο ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, την οδηγία για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, την ελεύθερη ροή μη προσωπικών δεδομένων, τον κώδικα ηλεκτρονικών επικοινωνιών, το ιδιωτικό απόρρητο κ.λπ.

Ταυτόχρονα, σε δημοσίευσή της η Lucienne Attard (προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Προεδρίας), εξηγεί ότι λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη για ενεργό διάλογο με τους πολίτες της ΕΕ, η Βουλγαρία θα προσπαθήσει να σημειώσει πρόοδο στον τομέα της ασφάλειας, της απασχόλησης, της βιώσιμης ανάπτυξης και της εξασφάλισης ισχυρότερης παρουσίας της ΕΕ στην παγκόσμια σκηνή και αναλαμβάνει τα καθήκοντά της, εστιάζοντας στα ζητήματα της νεολαίας και στα θέματα ασφάλειας ως οριζόντιες προτεραιότητες. Η βουλγαρική κυβέρνηση ανακοίνωσε τρία ευρέα μηνύματα για το πρόγραμμά της: “συναίνεση, ανταγωνιστικότητα και συνοχή”, σημειώνει.

Η Βουλγαρία θα ασκήσει την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2018. Η Προεδρία της είναι μέλος του Τρίο που αποτελείται από την Εσθονία και την Αυστρία. Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που η Βουλγαρία έχει αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία από την ένταξή της στην ΕΕ το 2007.

Η Βουλγαρία είναι μια κοινοβουλευτική αντιπροσωπευτική δημοκρατική δημοκρατία, με πρωθυπουργό ως επικεφαλής της κυβέρνησης και ένα πολυκομματικό σύστημα. Η νομοθετική εξουσία ανατίθεται στην κυβέρνηση καθώς και στην εθνική συνέλευση. Το βουλγαρικό κοινοβουλευτικό κοινοβούλιο, η εθνική συνέλευση ή το “Narodno Sabranie” αποτελείται από 240 βουλευτές, οι οποίοι εκλέγονται για 4ετή θητεία με λαϊκή ψηφοφορία.

Ο σημερινός Πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, έχει αναλάβει καθήκοντα από τις 4 Μαΐου 2017, ενώ ο Πρόεδρος είναι ο Ρούμεν Ράντεφ, ο οποίος έχει αναλάβει καθήκοντα από τις 22 Ιανουαρίου 2017. Πηγή: ΚΥΠΕ


Comments

comments

Categories: Ειδήσεις

Σχετικά με τον Συγγραφέα