H Kύπρος στις τελευταίες θέσεις της Ε.Ε στη χρήση ψηφιακών μέσων

H Kύπρος στις τελευταίες θέσεις της Ε.Ε στη χρήση ψηφιακών μέσων

 


 


Την ανάγκη να ανατραπεί η εικόνα που παρουσιάζει στη χρήση ψηφιακών μέσων η Κύπρος, η οποία βρίσκεται στην 22η θέση στο σύνολο των 28 ευρωπαϊκών χωρών, σύμφωνα με το Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας 2017, επεσήμανε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης, εξαγγέλλοντας παράλληλα σειρά δράσεων με τις οποίες το ευρύ κοινό ενθαρρύνεται να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που προσφέρονται.

Ταυτόχρονα, σε σχέση με το μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι το 2016 η Κύπρος βρισκόταν σε χαμηλά επίπεδα χρήσης ψηφιακών μέσων, στη 19η θέση, με το 76% του πληθυσμού ναι είναι χρήστες του διαδικτύου έναντι 79% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ μόλις το 43% του πληθυσμού κατείχε βασικές ψηφιακές δεξιότητες, έναντι 53% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατατάσσοντας την Κύπρο στην 26η θέση.

Ο Υπουργός Μεταφορών μιλούσε στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης με την ευκαιρία της έναρξης της ενημερωτικής εκστρατείας «Συνδέσου ψηφιακά! Εύκολα και απλά» που στόχο έχει, μεταξύ άλλων, την ανάδειξη του οφέλους από τη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών και την ανάπτυξη της ψηφιακής (on-line) κουλτούρας (και μείωση του ψηφιακού αναλφαβητισμού). Την εκστρατεία πραγματοποιεί το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών του Υπουργείου Μεταφορών με ανάδοχο την Κοινοπραξία Opinion & Action Services Ltd, A. Appios Communications Ltd, Komo Media Lab Ltd.

Κατά τη διάσκεψη, η οποία έγινε στο Υπουργείο Οικονομικών, παρουσιάστηκαν τα τηλεοπτικά διαφημιστικά φιλμάκια, που έχουν ετοιμαστεί στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας και τα οποία βασίζονται στη λογική της αλληλεγγύης των γενεών, όπου μεγαλύτεροι σε ηλικία συμπολίτες βοηθούν τους νεότερους σε θέματα που γνωρίζουν, ενώ την ίδια στιγμή οι νεαρότεροι σε ηλικία συμπολίτες εξοικειωμένοι ήδη με τα ψηφιακά μέσα, μεταδίδουν την γνώση στους μεγαλύτερους σε ηλικία συγγενείς και φίλους.

Πέραν των τηλεοπτικών διαφημιστικών φιλμ, θα μεταδοθούν επίσης ραδιοφωνικά μηνύματα, θα αναρτηθούν μηνύματα σε ιστοσελίδες και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και θα γίνουν καταχωρήσεις στον Τύπο, ενώ θα προσφερθούν σε όλες τις πόλεις δωρεάν εργαστήρια και προγράμματα κατάρτισης για την εκμάθηση των συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, με έμφαση στη Διαδικτυακή Πύλη Αριάδνη, το TaxisNet και το Διαδικτυακό Σύστημα Πληρωμής Εισφορών στις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Όπως είπε ο κ. Δημητριάδης, το μεγαλύτερο ποσοστό των χρηστών στην Κύπρο περιορίζονται στην ανάγνωση ειδήσεων (73%), στη χρήση κοινωνικών δικτύων (79%) και στην κατηγορία αναπαραγωγής μουσικής, βίντεο και παιχνίδια (86%) φέρνοντας την Κύπρο πάνω από τους αντίστοιχους μέσους όρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντίθετα μόνο το 29% είναι χρήστες των δημόσιων ηλεκτρονικών υπηρεσιών (e-government users) έναντι 34% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημείωσε ότι τα αποτελέσματα του Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι, ενώ ο «βαθμός δέσμευσης» των Κυπρίων είναι υψηλότερος από τον μέσο όρο των Ευρωπαίων, οι πολίτες αλλά και οι επιχειρήσεις δεν έχουν κατανοήσει τις δυνατότητες, τα οφέλη και τις προοπτικές της ψηφιακής τεχνολογίας.

 

Επίσης, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι το Υπουργείο Μεταφορών ενισχύει την ψηφιακή συνδεσιμότητα με έργα και δράσεις που περιλαμβάνουν, δωρεάν τοπική ασύρματη διασύνδεση με το διαδίκτυο, η οποία παρέχεται σε χώρους που συγκεντρώνεται μαζικά το κοινό.

Είπε ακόμη ότι έχει ολοκληρωθεί κατά το προηγούμενο έτος η προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία Wi-Fi Hotspot σε κυβερνητικά κτίρια, στα οποία το κοινό συναλλάσσεται με το δημόσιο σε ημερήσια βάση και πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων έχει προχωρήσει στην εγκατάσταση πέραν των 50 σημείων Wi-Fi Hotspot σε κλειστούς χώρους κτιρίων της Δημόσιας Υπηρεσίας όπου εξυπηρετούνται πολίτες.

Επιπλέον, ο Υπουργός Μεταφορών είπε ότι «πολύ σύντομα δρομολογείται η υλοποίηση του έργου για χρηματοδότηση υποδομών σε Κοινότητες και αγροτικούς Δήμους της Κύπρου για τη δημιουργία νησίδων ελεύθερης ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο, με συγχρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης», στο πλαίσιο του οποίου θα εγκατασταθούν Wi-Fi Hotspot σε 143 κοινότητες και 6 αγροτικούς δήμους.

Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι το Υπουργείο Μεταφορών παρακολουθεί την πρόοδο υλοποίησης της πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την ονομασία «WIFI4EU» που στοχεύει στην εξασφάλιση δωρεάν συνδεσιμότητας Wi-Fi για τους πολίτες και τους επισκέπτες σε δημόσιους χώρους, όπως πάρκα, πλατείες, δημόσια κτίρια, βιβλιοθήκες, κέντρα υγείας και μουσεία, σε όλη την Ευρώπη και σημείωσε ότι η εν λόγω πρωτοβουλία βρίσκεται στο στάδιο της νομοθετικής ρύθμισης και αναμένεται η πρόσκληση για υποβολή συμμετοχών περί τα τέλη του τρέχοντος έτους.


Comments

comments

Tags: technology

Σχετικά με τον Συγγραφέα