Η Κυπριακή Κυβέρνηση στηρίζει το Cyprus Seeds με χρηματοδότηση

Η Κυπριακή Κυβέρνηση στηρίζει το Cyprus Seeds με χρηματοδότηση


 

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του Cyprus Seeds, κος Jeremy Downward και ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΙδΕΚ, κος Κυριάκος Κόκκινος υπέγραψαν Μνημόνιο Συναντίληψης (MoU) για matching funds από την Κυβέρνηση προς το Cyprus Seeds μέχρι και €500,000.

Η κα. Μαρίνα Χατσόπουλος, Διευθύντρια της Levitronix Technologies και Επενδύτρια σε νεοσύστατες επιχειρήσεις στην Αμερική και Ελλάδα, προσκλήθηκε στην Κύπρο από το Cyprus Seeds, για να εορτάσει την έναρξη της πρώτης δωδεκάμηνης περιόδου χρηματοδότησής του Cyprus Seeds και να ανακοινώσει τις ερευνητικές ομάδες που επιλέχθηκαν για την περίοδο 2019-2020.

Στις 12 Ιουνίου, το Cyprus Seeds ανακοίνωσε τις επτά (7) ομάδες που θα στηρίξει κατά την διάρκεια του πρώτου χρόνου λειτουργίας του Προγράμματος, 2019-2020, σε δείπνο που φιλοξένησε ο κος Γιώργος Δαυίδ, ένας από τους επινοητές και δωρητές του Cyprus Seeds, στην Πινακοθήκη Λεβέντη.

Στο Δείπνο προσκλήθηκαν οι δωρητές και υποστηρικτές του Cyprus Seeds και οι πρυτάνεις των τριών Κυπριακών Ιδρυμάτων από το οποία επιλεγήκαν οι ερευνητές που θα συμμετέχουν στον πρώτο κύκλο χρηματοδότησης του Cyprus Seeds (το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής), καθώς και οι επικεφαλής των 7 ομάδων που επιλέγηκαν. Στο Δείπνο παραβρέθηκαν επίσης ο Υπουργός Οικονομικών, κος Χάρης Γεωργιάδης, ο Επικεφαλής Επιστήμονας Έρευνας και Καινοτομίας, κος Κυριάκος Κόκκινος και ο Δρ. Φίλιππος Πατσαλής, Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας.

Στο καλωσόρισμα του προς στους προσκεκλημένους, ο κος Γιώργος Δαυίδ είπε μεταξύ άλλων «Ο σπόρος και το χρήμα, αν δεν σκορπιστούν δεν αυγαταίνουν. Επομένως, ιδρύσαμε το Cyprus Seeds, μια μη-κερδοσκοπικής εταιρία, για εμπορευματοποίηση της καινοτόμας έρευνας που παράγεται στα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα στην Κύπρο για να σπείρουμε τους σπόρους των νέων καινοτόμων επιχειρήσεων τεχνολογίας στην Κύπρο».

Ο Υπουργός Οικονομικών συνεχάρη τους επινοητές του Cyprus Seeds και τόνισε ότι η πρωτοβουλία συμπληρώνει την Εθνική Στρατηγική και το όραμα της Κυβέρνησης για στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας στην Κύπρο. Επίσης, τόνισε την σημασία της αντιστοίχισης της ιδιωτικής χρηματοδότησης από τη Διασπορά με αυτή του κράτους, για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Κατά την διάρκεια του Δείπνου, εκ μέρους του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ), κος. Κυριάκος Κόκκινος, υπέγραψε Μνημόνιο Συναντίληψης με τον κο Jeremy Downward, Πρόεδρο του Cyprus Seeds για χρηματοδότηση από το κράτος προς το Cyprus Seeds που θα μπορεί να φτάσει μέχρι και το 100% της ιδιωτικής χρηματοδότησης που εξασφάλισε το Cyprus Seeds, στο πλαίσιο του πρώτου 12-μηνου κύκλου του Προγράμματος, με μέγιστο ποσό τις 500.000 Ευρώ.

Κύριος ομιλητής στο Δείπνο ήταν η κα Μαρίνα Χατσόπουλος, Διευθύντρια της Levitronix Technologies και Επενδύτρια σε νεοσύστατες επιχειρήσεις στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Στην ομιλία της, η κα Χατσόπουλος τόνισε πως το Cyprus Seeds θα συμβάλει στην οικοδόμηση ενός βιώσιμου επιχειρηματικού οικοσυστήματος στην Κύπρο αξιοποιώντας τη σπουδαία έρευνα που γίνεται στα ερευνητικά ινστιτούτα και στα πανεπιστήμια της Κύπρου. Ο στόχος του Cyprus Seeds, για τα επόμενα 5 χρόνια, είναι να στηρίξει την δημιουργία 5 κυπριακών τεχνοβλαστών/ spinoffs που θα μπορέσουν να συγκεντρώσουν από επενδυτές συνολικά €5 εκατ, να δημιουργήσουν 50 θέσεις εργασίας και να έχουν έσοδα συνολικού ύψους € 2-5 εκατ..

Η Διευθύντρια του Cyprus Seeds, κα Μαρία Γεωργιάδου, στην δική της σύντομη ομιλία, πρόσθεσε ότι «Οι προσπάθειες του Cyprus Seeds τα επόμενα χρόνια είναι να προωθήσει την εμπορευματοποίηση της βασικής έρευνας και να δημιουργήσει επιχειρήσεις, με ευκαιρίες απασχόλησης για τους ταλαντούχους νέους απόφοιτους των πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων της Κύπρου καθώς και να βοηθήσει τους επιστήμονες και τους ερευνητές να παραμείνουν στη χώρα. Μακροπρόθεσμα, το Cyprus Seeds θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την αλλαγή του τρόπου σκέψης των νέων επιστημόνων της χώρας μας, ώστε να τολμούν και να σκέφτονται πιο επιχειρηματικά.»

Στόχος του Cyprus Seeds είναι να χρηματοδοτεί έρευνες που διεξάγονται στην Κύπρο, σε οποιοδήποτε γνωστικό αντικείμενο και κλάδο – που έχει αναγνωρίσιμο δυναμικό ανάπτυξης στην αγορά, εστιάζοντας παράλληλα στην ελαχιστοποίηση της αβεβαιότητας και καθιστώντας έτσι την τεχνολογία περισσότερο ελκυστική σε επενδυτές. Εκτός από χρηματοδότηση, το Cyprus Seeds θα προσφέρει καθοδήγηση (one-to-one mentoring), κατάρτιση σε θέματα εμπορικών δεξιοτήτων (business skills workshops) και δυνατότητες δικτύωσης (networking) τόσο με εγχώριους όσο και με διεθνείς επενδυτές. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα στήριξης του Cyprus Seeds μπορεί κάποιος να αναζητήσει στην ιστοσελίδα www.cyprusseeds.com.

Η Ελληνική Πρωτοβουλία (The Hellenic Initiative) που εδρεύει στην Νέα Υόρκη, μαζί με το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη, καθώς επίσης η Eurobank, η ΕΥ Κύπρου, η Medochemie και το Alpha Mega συμβάλλουν, από τον πρώτο χρόνο του Cyprus Seeds, με δωρεές. Στο Cyprus Seeds συμβάλλουν επίσης, με δωρεές και προσφορά υπηρεσιών, όπως δικτύωση με πιθανούς πελάτες και επενδυτές, πετυχημένοι Έλληνες και Κύπριοι της Διασποράς, στην Αμερική και Ευρώπη.

Το MIT Enterprise Forum Greece (MITEF), το Ελληνικό chapter του Διεθνούς Δικτύου του MIT Enterprise Forum, στηρίζει ενεργά το Cyprus Seeds στην υλοποίηση των στόχων του.