Η Κύπρος ανακτά την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας

Η Κύπρος ανακτά την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας

 


Κορυφαία προτεραιότητα η αντιμετώπιση των προκλήσεων που θα θωρακίσουν και βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας

 

Του Μιχάλη Π. Μιχαήλ, Πρόεδρος Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (Invest Cyprus)

 

Με εμφαντικό τρόπο δείχνει να ανακτά η Κύπρος και η οικονομία της, την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας. Αυτό, πιστεύω, ήταν και το μεγαλύτερο κέρδος από την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην έκδοση του πρώτου 15ετούς ομολόγου στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η ανταπόκριση που υπήρξε και το γεγονός ότι καταγράφηκαν προσφορές ύψους €8 δις ευρώ, για να γίνουν τελικά δεκτές προσφορές €1 δις ευρώ, με επιτόκιο 2,75%, ισοδυναμεί με ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στην κυπριακή οικονομία. Η έκδοση 15ετούς ομολόγου δεν ήταν μόνο μία κίνηση διασφάλισης της σταθερότητας, αλλά και θετικής προοπτικής. Η εξέλιξη αυτή ήρθε να προστεθεί σε μία σειρά από άλλες θετικές εξελίξεις, όπως η θετική αξιολόγηση από τους διεθνείς Οίκους, η σταθεροποίηση σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, η εντυπωσιακή αύξηση των επενδυτικών ταμείων, η υλοποίηση μεγάλων αναπτυξιακών έργων και επενδύσεων, η ανάπτυξη του τομέα της ναυτιλίας, η σταδιακή ανάπτυξη του τομέα των ακινήτων, η προσέλκυση διεθνούς εμβέλειας εταιρειών στην Κύπρο, καθώς και τα ευρήματα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Μολονότι οι προοπτικές είναι θετικές, την ίδια στιγμή θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι κανείς δεν πέτυχε, επαναπαυόμενος στις δάφνες του. Οι προειδοποιήσεις Διεθνών Οίκων για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης εντός του 2019 πρέπει να κτυπά καμπανάκι, έχοντας επίγνωση ότι η οικονομία μας επηρεάζεται από το διεθνές περιβάλλον. Υπό το φως αυτών των δεδομένων, παραμένει κορυφαία προτεραιότητα η αντιμετώπιση των προκλήσεων που θα θωρακίσουν και θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας.

Χωρίς αμφιβολία, η προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων με προστιθέμενη αξία είναι μείζονος σημασίας για την περαιτέρω δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά και τη θεμελίωση συνθηκών μακροχρόνιας ευημερίας. Ζητήματα όπως η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η επίσπευση του χρόνου ανταπόκρισης της κρατικής μηχανής, η υπερπήδηση γραφειοκρατικών διαδικασιών, η ψήφιση του επενδυτικού νόμου που εκκρεμεί στη Βουλή, η μεταρρύθμιση του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού, καθώς και η αντιμετώπιση των προβλημάτων που καταγράφονται στον τομέα της δικαιοσύνης, αποτελούν βασική προϋπόθεση.

Ως απόφαση οχύρωσης της κυπριακής οικονομίας μπορεί να θεωρηθεί και η πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να προωθήσει αλλαγές στο Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα. Η προώθηση αλλαγών με στόχο να καταστεί το πρόγραμμα πιο στοχευμένο και να θωρακιστεί η αξιοπιστία του ήταν μία ενέργεια προς την σωστή κατεύθυνση. Πέρα από την αντιμετώπιση της καχυποψίας, έχουμε την άποψη ότι με τις αλλαγές που έχουν γίνει στο πρόγραμμα, διανοίγονται μεγαλύτερες προοπτικές για προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι το διαρκώς μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον απαιτεί εγρήγορση, ευελιξία και αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση των όποιων προκλήσεων αναφύονται στο δρόμο μας. Χρειάζεται στενή παρακολούθηση των εξελίξεων, συστηματική αξιολόγηση και επανακαθορισμών στόχων και προτεραιοτήτων όπου και όποτε κριθεί αναγκαίο.

Από τη δική μας πλευρά, ως Invest Cyprus, έχοντας πάντοτε ως στόχο την οικοδόμηση συνθηκών μακροχρόνιας ευημερίας και υλοποιώντας τη στρατηγική του Οργανισμού για την περίοδο 2017 – 2020, έχουμε αναπτύξει μία σειρά από δράσεις ώστε να βάλουμε την Κύπρο στο χάρτη των ανταγωνιστικών περιφερειακών κέντρων σε διάφορους τομείς, όπως ο τουρισμός, ο τομέας ακινήτων, η ανάπτυξη γης και η ναυτιλία. Η προσπάθειά μας είναι να προσελκύσουμε επενδύσεις προστιθέμενης αξίας που θα συμβάλλουν στην δημιουργία θέσεων εργασίας και θα τονώνουν την επιχειρηματική δραστηριότητα. Παράλληλα, εργαζόμαστε με στόχο τη διείσδυση σε νέες μεγάλες αγορές που δεν είχαν αξιοποιηθεί μέχρι σήμερα. Μέρος της αποστολής μας είναι και η αντιμετώπιση της αρνητικής δημοσιότητας σε βάρος της Κύπρου και η αποκατάσταση τη πραγματικής εικόνας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σημειώσω πως ο ρόλος των κυπριακών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στην πορεία επανόδου της κυπριακής οικονομίας ήταν περισσότερο από καθοριστικός. Τόσο για την ανατροπή των όποιων αρνητικών εντυπώσεων, μα κυρίως για την προστασία της εικόνας της χώρας μας. Με την ευκαιρία της επετειακής έκδοσης του περιοδικού Ευρωκέρδος, θα ήθελα εκ μέρους του Invest Cyprus να σας συγχαρώ για το έργο που επιτελείτε και να ευχηθώ να συνεχίσετε να κρατάτε ψηλά το επίπεδο της ενημέρωσης για τα οικονομικά πράγματα στον τόπο μας και στη διεθνή σκηνή ευρύτερα.

Πηγή: Έντυπο Περιοδικό Ευρωκέρδος

Categories: Slider, ΑΠΟΨΕΙΣ