The Future is Today: Η Κύπρος δεν μπορεί να παραμείνει αμέτοχη

The Future is Today: Η Κύπρος δεν μπορεί να παραμείνει αμέτοχη

 


Γύρω από τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που προκύπτουν από την τεχνολογική επανάσταση, επικεντρώθηκε το συνέδριο «The Future is today» το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό, με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών από την Κύπρο και το εξωτερικό.

Αυτό που τονίστηκε από τους συμμετέχοντες στο συνέδριο είναι πως η Κύπρος δεν μπορεί να παραμείνει αμέτοχη στην ψηφιακή επανάσταση.

Συγκεκριμένα είκοσι και πλέον εμπειρογνώμονες ανέλυσαν τις εξελίξεις και τις επιπτώσεις της 4ης Βιομηχανικής επανάστασης και μίλησαν για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Βασιλική Αναστασιάδου, κηρύσσοντας τις εργασίες του συνεδρίου, σημείωσε πως η Κύπρος δεν μπορεί να παραμείνει αμέτοχη στην ψηφιακή επανάσταση και πρέπει να προετοιμαστούμε ώστε να είμαστε στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας και του εκσυγχρονισμού.

Στο χαιρετισμό της, η Υπουργός Μεταφορών ανέφερε πως οικονομία και κοινωνία βρίσκονται σε μια περίοδο μεγάλων αλλαγών, πολλές από τις οποίες ενισχύονται από νέες τεχνολογίες και καινοτόμες πρακτικές στον τρόπο που δραστηριοποιείται η αγορά και οι ίδιες οι επιχειρήσεις.

Η επένδυση σε νέες τεχνολογίες με διεπιστημονικό τρόπο, πρόσθεσε, θα φέρει συνέργειες, αποδοτικότητα και παραγωγικά οφέλη, ενώ ο συνδυασμός χρήσης των ψηφιακών τεχνολογιών με άλλες αναδυόμενες τεχνολογίες, θα φέρει νέα και καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα, θα δημιουργήσει ανταγωνισμό, θέσεις εργασίας και ανάπτυξη.

Σύμφωνα με την κ. Αναστασιάδου, η Κύπρος χρειάζεται άμεσα να απαγκιστρωθεί από τους παραδοσιακούς τομείς της οικονομίας και να κατευθυνθεί σε νέους τομείς που δημιουργούν προστιθέμενη αξία και καινοτομία, ενώ την ίδια ώρα πρέπει να αναβαθμίσει το προϊόν της παραδοσιακής βιομηχανίας, ώστε να πετύχει τον στρατηγικό στόχο εκμετάλλευσης του πλούτου και των πόρων της.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου έγιναν αναφορές και παρουσιάσεις για την τεχνητή νοημοσύνη και την εικονική πραγματικότητα αλλά και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να εξυπηρετηθούν οι εταιρείες από αυτά τα τεχνολογικά μέσα της εποχής. Ιδιαίτερης αναφοράς έτυχαν οι τεχνολογίες Blockchain και Cloud.

Οι σύνεδροι στις απογευματινές εργασίες του συνεδρίου είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μια από τις δύο θεματικές συζητήσεις που ακολούθησαν.

Η μια αφορούσε το FinTech (η λέξη προέρχεται από την συντομογραφία του Financial Technology) και πως μας επηρεάζει στο παρόν και στο μέλλον. Οι ομιλητές καταπιάστηκαν με τον τομέα, την είσοδο, την ανάπτυξη και την επίδραση της τεχνολογίας στον χώρο των οικονομικών.

Η δεύτερη θεματική ενότητα είχε σαν τίτλο «Τhe Future of Workspace and Business Relations» και πως πρέπει να επικοινωνούμε με τους πελάτες μας στο προσεχές μέλλον.

Επίσης στα πλαίσια του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός ανάμεσα σε έξι startup, οι οποίες είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις καινοτόμες ιδέες τους. Η ειδική επιτροπή που συστάθηκε χάρισε στην Capsule Skateboards το πρώτο βραβείο, το οποίο περιλαμβάνει συγκεκριμένες ενέργειες προβολής της ιδέας που παρουσιάστηκε, από τους διοργανωτές.

Το πρωτοποριακό συνέδριο με τίτλο «The Future is today» παρακολούθησαν στελέχη εταιρειών, κυβερνητικοί αξιωματούχοι και άλλοι. Διοργανωτές του συνεδρίου ήταν το Οικονομικό και Επιχειρηματικό Περιοδικό ΕυρωKέρδος και το ρωσόφωνο περιοδικό Successful Business.

H Cyta και η KPMG ήταν οι Πλατινένιοι Χορηγοί του συνεδρίου, Χρυσός Χορηγός το δικηγορικό γραφείο Pollakis  Sarris + Co LLC, Aργυροί Χορηγοί οι εταιρείες NETinfo Pay και Byte Digital Agency, καθώς και πολλοί άλλοι υποστηρικτές. Αποκλειστικός Χορηγός Επικοινωνίας το Tv One.

Δείτε το σχετικό video εδώ