Η Κύπρος έχει ξεπεράσει τα χειρότερα

Η Κύπρος έχει ξεπεράσει τα χειρότερα

 


 

Συνέντευξη με το Σώτο Ζακχαίο,

Εκτελεστικό Σύμβουλο της RCB Bank

 

 

Της Νικολέττας Λιβέρα, Φώτο Κάτια Χριστοδούλου

Η οικονομία της Κύπρου θα πρέπει να θωρακιστεί με αλλαγές που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα, θα ευνοούν τη προσέλκυση και υλοποίηση επενδύσεων και θα διευκολύνουν την επιχειρηματικότητα, υπογραμμίζει ο Εκτελεστικός Σύμβουλος της RCB Bank Σώτος Ζακχαίος. Σε συνέντευξη στο Ευρωκέρδος εκφράζει την πεποίθηση ότι η χώρα έχει ξεπεράσει τα χειρότερα και σημειώνει ότι κλειδί για τη συνέχεια είναι ο τρόπος με τον οποίο το κυπριακό τραπεζικό σύστημα θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ειδικότερα για την RCB εκφράζει ιδιαίτερη ικανοποίηση για την επίτευξη του στόχου επέκτασης της παρουσίας της στην Κύπρο. Ο έμπειρος διπλωμάτης αναφέρεται στις ευργετικές επιδράσεις που έχει στην οικονομία μιας χώρας η ασφάλεια και η σταθερότητα και εντοπίζει τις δυνατότητες που μπορεί να αξιοποιήσει η Κύπρος.

 

Τρία χρόνια μετά το σοκ που δέχθηκε το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου και ευρύτερα η οικονομία της χώρας, ποιά κατάσταση επικρατεί σήμερα;

Η κυπριακή οικονομία βρίσκεται πια σε πορεία σταθεροποίησης και συνεχούς αναβάθμισης από διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Βεβαίως η ανεργία έχει μειωθεί μεν αλλά παραμένει σε ψηλά επίπεδα. Αναμφίβολα η ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής και η επιστροφή της οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης αποτελούν θετικές εξελίξεις. Το γεγονός δε ότι οι ρυθμοί αυτοί είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, ενισχύει περαιτέρω το αίσθημα αισιοδοξίας. Διαγράφονται ελπιδοφόρες προοπτικές σε ένα ευρύ φάσμα τομέων οικονομικής δραστηριότητας. Παρόλα αυτά, οι προκλήσεις σε σχέση με την ανάπτυξη δεν επιτρέπουν εφησυχασμό. Είναι σημαντικό να θωρακίσουμε την οικονομία με αλλαγές που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα, θα ευνοούν τη προσέλκυση και υλοποίηση επενδύσεων και θα διευκολύνουν την επιχειρηματικότητα, δημιουργώντας παράλληλα συνθήκες ευρύτερης κοινωνικής ευημερίας. Ταυτόχρονα χρειάζεται να ενισχυθούν οι υποδομές και να επιταχυνθεί η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή. Παρά την αισιοδοξία υπάρχουν ακόμα λεπτές ισορροπίες σε σχέση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα χειριστεί το Κυπριακό Τραπεζικό σύστημα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ευτυχώς η RCB  δεν έχει μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Θα πρέπει να σημειωθεί και η εντυπωσιακή ανατροπή σ’ έναν χρόνο που παρουσίασε το χρηματοπιστωτικό σύστημα με την αύξηση των καταθέσεων του τελευταίου χρόνου κατά €2,83 δις και την απομόχλευση των δανειστικών χαρτοφυλακίων  να φθάνει τα €4,51 δις. Με βάση την αξιολόγηση στοιχείων της Κεντρικής Τράπεζας, η ψαλίδα δανείων και καταθέσεων συνεχώς βελτιώνεται, κάτι που έχει αντίκτυπο στη ρευστότητα. Οι καταθέσεις των κατοίκων εσωτερικού διαμορφώθηκαν στα Ευρώ 36,3 δις σε σχέση με €33,4 δις. πέρυσι. Οι καταθέσεις κατοίκων τρίτων χωρών ήταν στα €9,40 δις από €9,22 δις τον προηγούμενο μήνα. Οι καταθέσεις από τον τομέα των επιχειρήσεων ήταν €11,19 δις τέλος Ιανουαρίου από 10,02 δις πέρυσι, παρουσιάζοντας αύξηση €1,16 δις. Ως προς τα δάνεια, τα στοιχεία δείχνουν ότι σημειώνεται συνεχώς απομόχλευση κυρίως μέσω της ανταλλαγής περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών έναντι χρέους.  Οι ξένοι γενικά, αντιλαμβάνονται τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η Κύπρος, όπως το νομικό της σύστημα, που ακολουθεί το Βρετανικό και το οποίο είναι διεθνώς αναγνωρισμένο. Επίσης είναι κοινώς αποδεκτό ότι οι προσφερόμενες υπηρεσίες στο Τραπεζικό, Δικηγορικό και Λογιστικό τομέα είναι ψηλού επιπέδου.

Η RCB είναι μια από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες της Κύπρου. Έχετε πελάτες και από το εξωτερικό, ποιες οι εντυπώσεις τους;

Η RCB Bank Ltd αποφάσισε μια πολιτική ενδυνάμωσης της παρουσίας της στην Κύπρο μέσω του συνετούς ανοίγματος υποκαταστημάτων σχεδόν σε όλες τις πόλεις της Κύπρου αλλά και χρηματοδότησης των Κυπριακών επιχειρήσεων. Επίσης έχουμε παρουσία και στο Λουξεμβούργο με υποκατάστημα αλλά και στο Λονδίνο και Μόσχα με Γραφείο Αντιπροσωπείας. Έχουμε πελάτες και από την Ρωσία αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό από ότι στο παρελθόν. Πέραν του 50% των πελατών της Τράπεζας είναι κυπριακές εταιρείες και άτομα.

Έχει αποκατασταθεί η φήμη της Κύπρου ως αξιόπιστου χρηματοοικονομικού κέντρου;

Πιστεύω ότι η χώρα έχει ξεπεράσει τα χειρότερα. Σε αυτό συνέβαλαν και οι διάφορες νομοθεσίες που αποσκοπούσαν στην αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Κανονιστικού Πλαισίου. Έτσι, παρόλο που η κρίση επηρέασε τα πάντα στην Κύπρο, ο χώρος της Παροχής Διοικητικών Υπηρεσιών παρέμεινε σχεδόν ανέπαφος και τώρα συνεχίζει να αναπτύσσεται.

Tο 2013 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σάς διόρισε απεσταλμένο του για τη Ρωσία. Πώς βλέπετε την κατάσταση στη χώρα και ποιές είναι οι οικονομικές σχέσεις με την Κύπρο;

Μετά την πρόωρη εθελοντική αφυπηρέτηση μου από το Υπουργείο Εξωτερικών το 2006 υπηρέτησα Ειδικός Απεσταλμένος όλων των μέχρι  σήμερα Προέδρων, προσφέροντας τις υπηρεσίες μου αμισθί, για σημαντικές αποστολές. Ως Ειδικός Απεσταλμένος του Προέδρου Αναστασιάδη ασχολήθηκα ιδιαίτερα με οικονομική διπλωματία και πιο συγκεκριμένα με το θέμα του Deoffshorization και πιο πρόσφατα με το θέμα της Φορολογίας Κεφαλαιουχικών Κερδών. Όσον αφορά το πρώτο είχε πολύ μεγάλη σημασία για την παραμονή των ρωσικών εταιρειών στην Κύπρο ενόψει της Ρωσικής απόφασης για την εισαγωγή του λεγόμενου Deoff-shorization Law. Μετά από συντονισμένες προσπάθειες στις οποίες συνέβαλαν και ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, πετύχαμε να διασφαλίσουμε παραμονή των ρωσικών εταιρειών στην Κύπρο. Πιο συγκεκριμένα οι κυπριακές εταιρείες ρωσικών συμφερόντων, οι οποίες διασφαλίζουν ουσιαστική παρουσία στην Κύπρο και αποδεικνύουν ότι δικαιούχος ιδιοκτήτης (beneficial owner) του εισοδήματος (dividends, in-terests and royalties) μπορούν να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις εργασίες τους στο νησί. Η Κύπρος δεν μπήκε σε μαύρη λίστα. Οι νέες πρόνοιες του ρωσικού νόμου διασφαλίζουν ότι καλής πίστης εταιρείες με τις σωστές δραστηριότητες μπορούν να συνεχίσουν τις εργασίες τους στη Ρωσία χωρίς να αντιμετωπίζουν οποιεσδήποτε φορολογικές δυσκολίες. Εταιρείες οι οποίες είναι σωστά εγκατεστημένες και λειτουργούν στην Κύπρο βρίσκονται σε εξαιρετική θέση για να απολαμβάνουν όλα τα πλεονεκτήματα εργασιών την Ρωσία. Σημειώνω ότι ως επακόλουθο των νέων προνοιών της Ρωσικής νομοθεσίας έχει αυξηθεί η ζήτηση γραφειακών χώρων όπως και η πρόσληψη ικανού αριθμού προσοντούχων νέων μας στις εταιρείες αυτές στην Κύπρο. Σαν αποτέλεσμα δεν υπήρξαν αρνητικές συνέπειες αλλά αντίθετα θετικά αποτελέσματα.

Και όσον αφορά τον Φόρο Κεφαλαιουχικών Κερδών;

Όσον αφορά το Φόρο Κεφαλαιουχικών Κερδών σημειώνεται ότι το Πρωτόκολλο, 7 Οκτωβρίου, 2010, το οποίο επικυρώθηκε το 2012, τροποποιούσε αριθμό προνοιών της συμφωνίας Κύπρου-Ρωσικής Ομοσπονδίας για την Αποφυγή Διπλής Φορολογίας. Το Πρωτόκολλο τροποποίησε διάφορες πρόνοιες της Συμφωνίας, περιλαμβανομένου του Άρθρου 13, που αναφέρεται στη φορολογική μεταρρύθμιση κερδών από την αποξένωση περιουσιών. Η ημερομηνία έναρξης ισχύος της αναθεωρημένης πρόνοιας έληγε την 1η  Ιανουαρίου 2017. Ανταγωνιστικές όμως ευρωπαϊκές χώρες δεν προχώρησαν σε συνομολόγηση παρόμοιου Πρωτοκόλλου, με αποτέλεσμα εάν το πρωτόκολλο που υπέγραψε η Κυπριακή Δημοκρατία εφαρμοζόταν από 1/1/2017, μεγάλος αριθμός εταιρειών, στο συγκεκριμένο τομέα, θα εγκατέλειπαν την Κύπρο με αποτέλεσμα να υποστεί μεγάλο κόστος η Κυπριακή οικονομία. Μετά από σειρά επαφών, που είχα στη Μόσχα με το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εξωτερικών, συνοδευόμενος από υψηλόβαθμους λειτουργούς του Υπουργείου Οικονομικών και του Συνδέσμου Λογιστών Κύπρου, καταφέραμε να καταλήξουμε σε συμφωνία με αποτέλεσμα να αναβληθεί ημερομηνία έναρξης της τροποποιημένης πρόνοιας του Πρωτοκόλλου, έτσι ώστε να μην γίνεται διάκριση εναντίον εταιρειών που είναι εγγεγραμμένες στην Κύπρο, αλλά η πρόνοια αυτή να εφαρμοστεί όταν η  Ρωσία θα καταλήξει και με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και να γίνει ταυτόχρονη εφαρμογή σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.  Διασφαλίσαμε έτσι ότι οι εταιρείες αυτές θα παραμείνουν στην Κύπρο.

Τι θα πρέπει να κάνουμε ώστε να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο τις υπηρεσίες που προσφέρουμε;

Υπάρχουν αρκετά πράγματα τα οποία θα μπορούσαν να γίνουν: Νομοθεσίες που να δίνουν κίνητρα σε διάφορα Ταμεία του εξωτερικού για να χρησιμοποιούν την Κύπρο ως έδρα, αναβάθμιση των κυβερνητικών υπηρεσιών ούτως ώστε οτιδήποτε χρειάζεται ο ξένος επενδυτής να το παίρνει άμεσα και χωρίς χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Επιπρόσθετα θα πρέπει να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε και να ενισχύουμε τα διεθνή πρότυπα κανονιστικού πλαισίου στην παροχή υπηρεσιών. Λόγω μεγέθους, η Κύπρος δεν μπορεί να είναι επιλεκτική με ποιους θα εμπορεύεται. Κανένας εν δυνάμει εμπορικός συνεργάτης δεν αποκλείεται, εκτός των περιπτώσεων όπου υπάρχουν κυρώσεις από τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους διεθνείς οργανισμούς.

Μήπως θα πρέπει να στραφούμε και στους γείτονές μας, τους Άραβες και το Ισραήλ;

Υπάρχουν σαφώς προοπτικές οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας με το Ισραήλ και με αραβικές χώρες στην περιοχή μας, που ενδυναμώνονται από διάφορους παράγοντες όπως η αύξηση των αεροπορικών συνδέσεων μεταξύ Κύπρου και των γειτόνων της, η αμφίδρομη αύξηση του τουριστικού ρεύματος κτλ. Οι Κύπριοι ξανα-ανακαλύπτουν τις οικονομικές προοπτικές της περιοχής. Διανύουμε και ένα ιδιαίτερα θετικό πολιτικό κλίμα με χώρες τις περιοχής κάτι που ανοίγει πόρτες σε Κύπριους επενδυτές. Πάρτε για παράδειγμα την Αίγυπτο. Είναι μια τεράστια αγορά των 90 και τόσων εκατομμυρίων, που αν βελτιωθεί το νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο θα προσελκύσει επενδυτές. Η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει ελκυστικό επενδυτικό προορισμό για Αραβικά και ισραηλινά Κεφάλαια, λόγω και της ευρύτερης αστάθειας στην περιοχή αλλά και της καλής εικόνας που έχουμε δημιουργήσει σαν μια φιλική χώρα.

Λόγω της πολυετούς εμπειρίας σας στη διπλωματική υπηρεσία, έχετε αναπτύξει ιδιαίτερες σχέσεις με τον αραβικό κόσμο. Πώς βλέπετε την κατάσταση στην εύφλεκτη περιοχή μας και ποιές οι προκλήσεις από οικονομικής πλευράς;

Η έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή και η περιφερειακή αστάθεια σε συνδυασμό ασφαλώς με τη γεωγραφική εγγύτητα της Κύπρου με τη συγκεκριμένη περιοχή σίγουρα προβληματίζουν. Σημειώνω βέβαια ότι πολλοί τομείς της κυπριακής οικονομίας έχουν επωφεληθεί από τις εξελίξεις. Η Κύπρος αποτελεί έναν από τους πιο ασφαλείς προορισμούς στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η κατάσταση στη Συρία και στη Λιβύη είναι τραγική και δεν βλέπω προοπτικές ομαλοποίησης στα επόμενα 2-3 χρόνια. Ενδυναμώνεται επίσης η αντιπαράθεση Ιράν και Σαουδικής Αραβίας και αυτό έχει αντίκτυπο σε χώρες όπως ο Λίβανος όπου και οι δύο πλευρές έχουν τοπικούς συμμάχους. Παράλληλα, η κρίση στη Συρία και οι προσφυγικές ροές από τη χώρα έχουν δημιουργήσει κοινωνικές και οικονομικές πιέσεις σε Ιορδανία και Λίβανο που φιλοξενούν Σύρους πρόσφυγες. Συγκρατώ όμως της πολιτική σταθερότητα στην Αίγυπτο και στην Ιορδανία, χώρες όμως που καλούνται να αντιμετωπίσουν θέματα όπως η αύξηση του ποσοστού νέων, η νεανική ανεργία κτλ. Οι προκλήσεις έχουν κοινωνικο-πολιτικό και οικονομικό χαρακτήρα. Το μεγάλο στοίχημα είναι η προσέλκυση επενδύσεων στις χώρες αυτές, που διαθέτουν και φθηνό εργατικό δυναμικό, έτσι ώστε να μπορούν να παρέχουν στις οικογένειές τους τα απαραίτητα. Παράλληλα όμως, οι χώρες της περιοχής θα πρέπει να επιδιώξουν να καταστούν πιο ελκυστικοί επενδυτικοί προορισμοί μέσω απλούστευσης των διαδικασιών τους και βελτίωσης της επενδυτικής εμπιστοσύνης.

Σε ποιό βαθμό η ασφάλεια επηρεάζει ή και καθορίζει την οικονομία μιας χώρας;

Η έλλειψη ασφάλειας είναι βασικός παράγοντας που αποτρέπει τις επενδύσεις και έχει αντίκτυπο στην οικονομία. Είναι φανερό πως χωρίς συνθήκες ασφάλειας και πολιτικής σταθερότητας δεν μπορεί να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη. Το είδαμε στις δύσκολες ώρες του κουρέματος το 2013 όταν πολλά κεφάλαια έφυγαν από την Κύπρο και επενδύσεις αναστάληκαν. Είδαμε επίσης στην περιοχή μας τις αρνητικές συνέπειες που είχαν οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην Αίγυπτο και την Τουρκία στον οικονομικό, επενδυτικό και τουριστικό τομέα.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός της RCB περιλαμβάνει την αύξηση της παρουσίας της στην Κύπρο. Είστε αισιόδοξοι για επίτευξη αυτού του στόχου;

Η RCB Bank Ltd έχοντας πλήρη εμπιστοσύνη στην Κυπριακή οικονομία, αποφάσισε μέσω του στρατηγικού της σχεδιασμού την αύξηση της παρουσίας της στην Κύπρο. Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο στόχος αυτός θα υπερκαλυφθεί. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουμε ανοίξει 5 νέα καταστήματα στη Λευκωσία, Λεμεσό, και Πάφο, ενώ υπολογίζουμε να ανοίξουμε και στη Λάρνακα μέσα στον Ιούνιο του 2017. Είχαμε πάρα πολύ καλή ανταπόκριση από την αγορά και τα εξαιρετικά αποτελέσματα των εργασιών μας στη ντόπια αγορά μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι για την επίτευξη του μεσο-μακροπρόθεσμου στόχου μας.

Είστε ικανοποιημένοι από την επέκταση της Τράπεζας στην αγορά της Κύπρου;

Το δανειακό χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας περιλαμβάνει εξαιρετικές επιχειρήσεις σε αναπτυσσόμενους κλάδους της οικονομίας. Έχουμε επίσης κτίσει μια εξαιρετική βάση καταθέσεων. Η Τράπεζα προσφέρει υψηλού επιπέδου προϊόντα και υπηρεσίες σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές. Αποτελεί πλέον μια από τις πρώτες επιλογές των πελατών, αν όχι την πρώτη. Σε αυτό συμβάλλουν και οι πρόσφατες Ευρωπαϊκές της διακρίσεις. Το Global Finance Magazine, επέλεξε την RCB ως την ‘’Πιο Ασφαλή Τράπεζα της Κύπρου για το 2016’’. Επιπρόσθετα, το αναγνωρισμένο περιοδικό ‘’The European’’ αναγνώρισε την RCB ως την ‘’Καλύτερη Τράπεζα στη Κύπρο το 2015’’, καθώς και Διεθνή Τράπεζα της Χρονιάς το 2016 για τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που προσφέρει στους διεθνείς της πελάτες.

Οι διακρίσεις αυτές μας ενισχύουν στις συνεχείς προσπάθειες μας για να παραμείνουμε προσηλωμένοι στις βασικές μας αξίες δηλαδή την αριστεία, εμπιστοσύνη, υπευθυνότητα και επαγγελματισμό και την συνέχιση της παροχής των υπηρεσιών μας προς όλους τους πελάτες μας που προέρχονται από πέραν των 50 χωρών .Σημειώνω ότι έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές επενδύσεις από πελάτες μας στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια και πιστεύουμε ότι αυτό θα συνεχιστεί και θα ενταθεί.

Με τον τρόπο αυτό βοηθούμε και στην ενδυνάμωση των προσπαθειών για αποκατάσταση της θέσης της Κύπρου σαν αξιόλογο, διεθνές και ευρωπαϊκό επιχειρηματικό κέντρο.  Θα ήθελα επίσης να αναφέρω ειδικά το Πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της RCB. Για δεύτερη χρονιά πέρσι, μετά από ψηφοφορία, μεταξύ των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, επιλέγηκε ως η πιο Κοινωνικά Ευαίσθητη Επιχείρηση της Κύπρου.

Πριν από δύο περίπου χρόνια η διοίκηση της Τράπεζας ανακοίνωσε την απόφαση να αυξήσει τις εγχώριες δανειοδοτικές της δραστηριότητες. Οι επιχειρήσεις αλλά και τα νοικοκυριά ασφυκτιούν για χρηματοδότηση. Σε ποιούς τομείς βλέπετε να υπάρχει περισσότερο ενδιαφέρον;

Επειδή η ραχοκοκαλιά της Κυπριακής οικονομίας είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αυτός ήταν και ο αρχικός μας στόχος. Ενδιαφέρον υπάρχει για όλους τους τομείς αλλά το κάθε τραπεζικό ίδρυμα με τα διάφορα σχέδια που ανακοινώνει εκφράζει και το ενδιαφέρον του ποιο τομέα θέλει να χρηματοδοτήσει. Οι τομείς του τουρισμού, της βιομηχανίας, της εκπαίδευσης, της υγείας και της εστίασης παρουσιάζουν σημαντικές ευκαιρίες για νέες επενδύσεις.

Πρόσφατα ο Οίκος S&P Global Ratings αξιολόγησε την μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της RCB Bank Ltd σε «ΒΒ-/Β», ενώ προβλέπει σταθερή προοπτική.

Ναι είναι μια πολύ θετική εξέλιξη για μας καθώς η S&P υπογραμμίζει ότι η πιστοληπτική ικανότητα αντανακλά την θέση της Τράπεζας ως της τρίτης σε μέγεθος στην Κύπρο καθώς επίσης και την πολύ καλύτερη επίδοσή της σε ό,τι αφορά τις πιστώσεις και τα κέρδη της κατά τον τελευταίο πιστωτικό κύκλο σε σύγκριση με τις άλλες τράπεζες που λειτουργούν στην Κύπρο. Καλωσορίζουμε την ψηλή βαθμολογία που αποτελεί μια ακόμα επιβεβαίωση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Τράπεζας και της πιστοληπτικής της ευρωστίας, ενώ ταυτόχρονα, αντανακλά στην Κύπρο και την ανάκαμψη της οικονομίας της.


Comments

comments

Tags: cyprus, economy, RCB

Σχετικά με τον Συγγραφέα