Ι. Μάτσης: H συμφωνία με ΣΚΤ αλλάζει τις δυνατότητες της Ελληνικής

Ι. Μάτσης: H συμφωνία με ΣΚΤ αλλάζει τις δυνατότητες της Ελληνικής

 


Στην αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων, με ταχύτερη επίλυση των Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων και τη μεγιστοποίηση της αξίας τους για την Τράπεζα, αναφέρθηκε σήμερα μιλώντας στην 44η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση (ΕΓΣ) των μετόχων της Ελληνικής Τράπεζας, ο Ιωάννης Μάτσης, Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του Ομίλου. O κ. Μάτσης αναφέρθηκε και στη συμφωνία με τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, τονίζοντας πως η συναλλαγή αυτή θα αλλάξει εντελώς την Τράπεζα και τις μελλοντικές της δυνατότητες.

Αναλύοντας τα οικονομικά αποτελέσματα της τράπεζας ανέφερε πως:

  • Ο δείκτης κάλυψης των Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων βρίσκεται σήμερα στο 60%.

  • Στο τέλος του 2017 η τράπεζα πέτυχε μείωση των  Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων στα €2.162 δισ., κατάφερε να μειώσει τις καθαρές αξίες των Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων στον ισολογισμό της στα €874 εκατομμύρια.

  • Με το δανεισμό της στην οικονομία να συνεχίζει να αυξάνεται. Το 2017 η τράπεζα €526 εκατ. σε νέα δάνεια, ποσοστό γύρω στο 20% του συνολικού δανεισμού που δόθηκε στη χώρα.

«Αν λάβετε υπόψη ότι το μερίδιο μας ήταν γύρω στο 7,7% στην αρχή του χρόνου, καταφέραμε να διοχετεύσουμε σχεδόν 3 φορές το συνολικό υφιστάμενο μερίδιο αγοράς της Τράπεζας», σημείωσε.

Αναφερόμενος στους στρατηγικούς στόχους της τράπεζας για το 2018, είπε πως αυτοί περιλαμβάνουν:

  • Την αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων, με ταχύτερη επίλυση των Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων και τη μεγιστοποίηση της αξίας τους για την Τράπεζα.  Οι τροποποιήσεις και νέες νομοθεσίες που ψήφησε την Κυριακή η Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τις προσπάθειες μας.

  • Στρατηγική ανάπτυξη, μέσω της μετατροπής της πλεονάζουσας ρευστότητας μας σε νέες εξυπηρετούμενες χορηγήσεις.

«Η στρατηγική μας θα συνεχίσει να διακρίνεται από μια πελατοκεντρική προσέγγιση. Επιθυμούμε να γίνουμε η κύρια τράπεζα για τους επιλεγμένους πελάτες μας, οι οποίοι έχουν συνήθως την τάση να διατηρούν τραπεζικές σχέσεις με μεγάλο αριθμό τραπεζών. Αυτό θα οδηγήσει επίσης σε αύξηση των εσόδων μας από τα δικαιώματα και προμήθειες που προέρχονται από τους εν λόγω πελάτες».

Κεφάλαιο Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα

Όσον αφορά την ολοκλήρωση της συμφωνίας για απόκτηση ορισμένων περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, είπε πως «η συναλλαγή αυτή θα αλλάξει εντελώς την Τράπεζα και τις μελλοντικές της δυνατότητες».

Σύμφωνα με τον κ. Μάτση η ολοκλήρωση της συμφωνίας θα μετατρέψει την Ελληνική Τράπεζα

  • Σαν την ηγετική τράπεζα στον τομέα λιανικής τραπεζικής και μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Κύπρο

  • Σε μια πιο ισχυρή Τράπεζα που θα χαρακτηρίζεται από βελτιωμένους χρηματοοικονομικούς δείκτες, όπως το ποσοστό των Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων, το δείκτη του κόστους προς το εισόδημα και το σημαντικότερο, την αναμενόμενη κερδοφορία.

  • Σε μια Τράπεζα που θα δικαιολογεί την επένδυση των μετόχων της, δίνοντάς τους τις κατάλληλες αποδόσεις και κάνοντας τους υπερήφανους για την επένδυση τους στην Ελληνική Τράπεζα

Αναφερόμενος στην ολοκλήρωση της συναλλαγής είπε πως εξακολουθεί να εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων

  • των εγκρίσεων των μετόχων για το κεφάλαιο που απαιτείται να αυξηθεί και
  • των εγκρίσεων των αρμόδιων εποπτικών αρχών.

«Για το λόγο αυτό, η συναλλαγή αυτή δεν παρουσιάζεται ως κύριο μέρος της ομιλίας μου, αλλά θα αποτελέσει σύντομα το κύριο θέμα σε μια Έκτακτη Γενική Συνέλευση για να συζητηθούν όλα τα θέματα γύρω από την προτεινόμενη συναλλαγή», σημείωσε.

Οφείλουμε να αλλάξουμε εκ των έσω

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Ευριπίδης Πολυκάρπου, είπε πως σημαντικός στόχος της τράπεζας, είναι η ενδυνάμωση της θέσης στην κυπριακή αγορά και η αύξηση του δανειακού χαρτοφυλακίου μέσω της παραχώρησης νέων βιώσιμων χορηγήσεων.

«Για να γίνει αυτό οφείλουμε να αλλάξουμε εκ των έσω. Οφείλουμε να γίνουμε ακόμη πιο πελατοκεντρικοί και να αποκτήσουμε μια πιο άμεση επαφή με τους πελάτες μας», τόνισε.

Όσον αφορά τη συμφωνία με τη ΣΚΤ, σημείωσε ότι είναι καίριας σημασίας και με την ολοκλήρωσή της θα επωφεληθεί τόσο η Τράπεζα, αφού θα ισχυροποιηθεί η θέση της στην αγορά, όσο και ο ευρύτερος τραπεζικός τομέας της Κύπρου, μέσω της επαναφοράς του αισθήματος ασφάλειας και της διατήρησης της σταθερότητάς του.


Comments

comments

Categories: Ειδήσεις

Σχετικά με τον Συγγραφέα