Η σακούλα 1 από τα 10 προϊόντα που έχει βάλει στο στόχαστρό της η ΕΕ

Η σακούλα 1 από τα 10 προϊόντα που έχει βάλει στο στόχαστρό της η ΕΕ

 


Στην εκστρατεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση των πλαστικών μιας χρήσης, με σύνθημα «Αλλάζω συνήθειες», αναφέρθηκε ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Ιερόθεος Παπαδόπουλος, λέγοντας πως οι πολίτες είναι έτοιμοι για τέτοιες αλλαγές.

Ο Ιερόθεος Παπαδόπουλος μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος σε σχέση με το μέτρο χρέωσης για πλαστικές σακούλες σε υπεραγορές και καταστήματα, με στόχο τον περιορισμό της χρήσης τους.

«Μετράμε ένα μήνα από την εφαρμογή του μέτρου και έχουμε τεράστια αποτελέσματα. Η Κύπρος ήταν ίσως η μοναδική χώρα που είχε τόσο γρήγορη μείωση σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», είπε.

Συμπλήρωσε ότι λόγω του μεγέθους της χώρας «μπορούν να γίνουν θαύματα», καθώς, όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα από την ΟΕΒ, η μείωση στις σακούλες είναι της τάξης του 75% με 80%. Στην Ελλάδα, πρόσθεσε, η αντίστοιχη μείωση έγινε μετά από 4-5 μήνες εφαρμογής του μέτρου.

Εξηγώντας τα μεγέθη πίσω από τη στρατηγική της ΕΕ για μείωση των πλαστικών μιας χρήσης, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι κάθε χρόνο παράγονται στην Ευρώπη 58 εκ. τόνοι πλαστικού, κάτι που αντιστοιχεί σε περισσότερα από 116 κιλά ανά κάτοικο.

Εξ αυτών το 40% είναι συσκευασίες, όπως πλαστικά περιτυλίγματα προϊόντων και μπουκαλάκια, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή 25 εκατομμυρίων τόνων πλαστικών απορριμμάτων. Μόνο το 30% από αυτά ανακυκλώνεται, με τα υπόλοιπα να πηγαίνουν είτε για αποτέφρωση, είτε να καταλήγουν στις χωματερές, συμπλήρωσε.

Σημειώνοντας τα πιθανά οφέλη, ο Επικεφαλής της Κομισιόν στην Κύπρο είπε ότι η ανακύκλωση ενός εκατομμυρίου τόνων πλαστικού έχει ισοδύναμο αποτέλεσμα με την απομάκρυνση ενός εκατομμυρίου αυτοκινήτων από την κυκλοφορία. Αυτά είναι σημαντικά νούμερα που πρέπει να έχουμε υπόψη μας σε μια εποχή που η κλιματική αλλαγή γίνεται ολοένα και πιο εμφανής», σημείωσε.

Συνέχισε, λέγοντας ότι μέχρι το 2010 αντιστοιχούσαν σε κάθε Ευρωπαίο περίπου 200 πλαστικές σακούλες το χρόνο, κάτι που σημαίνει ότι μπορούμε να αποφύγουμε περίπου 100 δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες το χρόνο.

Η σακούλα είναι ένα από τα δέκα προϊόντα που έχει βάλει στο στόχαστρό της η ΕΕ, ενώ ακολουθούν και άλλα πλαστικά μιας χρήσης, όπως τα πλαστικά μπουκαλάκια νερού, πλαστικά ποτήρια και κουταλάκια, μπατονέτες, αποτσίγαρα, μπαλόνια, είδη προσωπικής υγιεινής και πλαστικά δίχτυα.

Ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας στην Κύπρο επισήμανε παράλληλα τους κίνδυνους για την υγεία, από την αλόγιστη χρήση πλαστικών. Το καλαμάκι, είπε, μπορεί να φαίνεται ως ένα αθώο πλαστικό, όταν όμως πάει στη θάλασσα και σπάσει σε μικρά κομματάκια, θα καταλήξει μέσω των ψαριών στην τροφική αλυσίδα. «Το πλαστικό καταλήγει στο πιάτο μας, είτε το θέλουμε είτε όχι» ανέφερε, προσθέτοντας ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.

«Όπως είπε και ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς, αν συνεχίσουμε έτσι το 2050 θα έχουμε περισσότερα πλαστικά από ψάρια στις θάλασσες. Δεν μπορούμε να μολύνουμε αιωνίως τον πλανήτη, γιατί δεν έχουμε δεύτερο πλανήτη», σημείωσε.

Μέχρι το 2030 οι συσκευασίες που κυκλοφορούν στην Ένωση θα πρέπει να μπορούν είτε να επαναχρησιμοποιηθούν, είτε να ανακυκλωθούν, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, ενώ επεσήμανε ότι θα δοθούν κίνητρα ώστε να καταστεί απαγορευτική η χρήση πλαστικών μιας χρήσης, ή να υπάρχουν χρηματικά κίνητρα για την επιστροφή τους.

Παράλληλα είπε ότι θα δοθούν κίνητρα για επιχειρήσεις και startups ώστε να προχωρήσουν στην ανάπτυξη καινοτόμων υλικών και στον κατάλληλο σχεδιασμό προϊόντων.

«Με το πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 δίνονται ήδη €250 εκ. ενώ άλλα €100 εκ. θα δοθούν με τη νέα στρατηγική που ξεκίνησε το 2018. Άρα μιλάμε συνολικά για 350 εκ. για τις επιχειρήσεις», είπε.

Ανέφερε ακόμη ότι με την αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης αναμένεται να αναπτυχθεί περαιτέρω η βιομηχανία της ανακύκλωσης, σημειώνοντας ότι υπάρχουν τρομερά περιθώρια ανάπτυξης.

Σημαντικό κομμάτι των δράσεων που αναλαμβάνει η ίδια η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο είναι η ενημέρωση διαφόρων ομάδων πολιτών. Όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος, γίνονται ενημερωτικές συναντήσεις με μαθητές, ενώ σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, η Αντιπροσωπεία επιχειρεί να έρθει κοντά στους δημότες, στο πλαίσιο της εκστρατείας «Αλλάζω συνήθειες».

Ανέφερε επίσης ότι ένα άλλο κομμάτι των δράσεων αφορά τη βιομηχανία και το λιανεμπόριο. Αν για παράδειγμα μπορέσουμε να πείσουμε μια αλυσίδα καφέ να ασπαστεί τρόπους για περιορισμό των πλαστικών και κάνει το πρώτο βήμα, πιστεύω ότι θα ακολουθήσουν και άλλες, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, χωρίς να παραγνωρίζει το οικονομικό κόστος που αυτό συνεπάγεται.

Έφερε ως παράδειγμα μεγάλες αλυσίδες καφέ που δραστηριοποιούνται παγκοσμίως, οι οποίες ανακοίνωσαν μέτρα για περιορισμό των πλαστικών μιας χρήσης. Οι πολίτες, σημείωσε, αναγνωρίζουν τέτοιες δράσεις και τις αναζητούν.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε τέλος ότι η Αντιπροσωπεία θα επεκτείνει την ενημερωτική της εκστρατεία για μείωση των πλαστικών και στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, με μια μεγάλη καμπάνια μέσω του γραφείου πληροφόρησης που λειτουργεί στα κατεχόμενα, με τον Επικεφαλής να σημειώνει καταληκτικά το τεράστιο ενδιαφέρον που υπάρχει για το θέμα αυτό στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.


Comments

comments

Categories: Ειδήσεις

Σχετικά με τον Συγγραφέα