Ιδιαίτερα κρίσιμες οι επερχόμενες Γερμανικές εκλογές

Ιδιαίτερα κρίσιμες οι επερχόμενες Γερμανικές εκλογές

 


 


Του Δρα Αντώνη Στ. Στυλιανού¸ Λέκτορας Νομικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, LL.BLaw (Bristol), Ph.D in Law – International Law and Human Rights (Kent), Διευθυντής Μονάδας Νομικής Κλινικής Πανεπιστημίου Λευκωσίας

 

Στις 24 Σεπτεμβρίου 2017 πραγματοποιούνται οι Γερμανικές γενικές εκλογές που θα αναδείξουν την 19η ομοσπονδιακή βουλή της χώρας, την Bundestag, η οποία με την σειρά της θα αναδείξει, με το σύστημα της απόλυτης πλειοψηφίας το νέο Καγκελάριο. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ότι η Άνγκελα Μέρκελ θα επανεκλεγεί στο ύπατο αξίωμα της πιο ισχυρής, ίσως, χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για μια τέταρτη θητεία.

Οι γερμανικές εκλογές θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες, αφού η χώρα έχει να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις και να οριοθετήσει συγκεκριμένη στρατηγική για την πορεία που θα ακολουθήσει σε μια νέα Ευρωπαϊκή Ένωση και σε ένα μεταβαλλόμενο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Οι εκλογές αυτές είναι οι πρώτες μετά που η Κυβέρνηση της Γερμανίας άνοιξε ουσιαστικά τις πόρτες για την μαζική ροή μεταναστών και προσφύγων (που φτάνουν σήμερα τις 900,000) το 2015.

Για πρώτη φορά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αναμένεται να εισέλθουν στην Bundestag έξι κόμματα (αυτήν την στιγμή η γερμανική βουλή αποτελείται από τέσσερα κόμματα), συμπεριλαμβανομένου ενός ακροδεξιού εθνικιστικού κόμματος, το AfD, το οποίο μάλιστα φαίνεται, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Bild της Κυριακής, να λαμβάνει το 11% των ψήφων και να καταλαμβάνει την τρίτη θέση, μετά τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU / CSU) της Μέρκελ και τους Σοσιαλδημοκράτες (SDP) του Σούλτς που λαμβάνουν το 36% και 22% αντίστοιχα. Το ακροαριστερό κόμμα Linke εκτιμάται ότι θα λάβει το 10% των ψήφων, ακολουθούμενο από τους ελεύθερους δημοκράτες FDP και τους Πράσινους.

Το μεγάλο ερώτημα το οποίο θα απαντηθεί στην εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής είναι κατά πόσον το CDU / CSU θα χρειαστεί μόνο το FDP για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης ή θα απαιτηθεί μια ευρύτερη συνεργασία στην οποία θα περιλαμβάνονται και οι Πράσινοι – αυτό που ονομάζεται στην γερμανική πολιτική ορολογία ως «Συνασπισμός Τζαμάϊκα», αφού τα χρώματα των τριών αυτών κομμάτων παραπέμπουν στα χρώματα της σημαίας της χώρας της Καραϊβικής αλλά και της ‘εξωτικότητας’ στις πολιτικές θέσεις των υπό αναφορά κομμάτων. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο εκτιμάται ότι θα επανακαθορίσει τα ‘πολιτικά σύνορα’ της Γερμανίας.

Στην κορυφή της ατζέντας της προεκλογικής περιόδου βρέθηκε το μεταναστευτικό και οτιδήποτε έχει να κάνει με αυτό, όπως για παράδειγμα η παροχή πολιτικού ασύλου, ζητήματα ενσωμάτωσης αλλά και ζητήματα απέλασης αιτητών ασύλου, το αίτημα των οποίων έχει απορριφθεί. Άλλα μείζονα ζητήματα που έχουν τεθεί είναι αυτά των κοινωνικών ανισοτήτων, των κοινωνικών παροχών και της φτώχειας, ως επίσης θέματα που αφορούν στην εσωτερική ασφάλεια και την εκπαίδευση.

Η κα Μέρκελ οδεύει σταθερά προς εξασφάλιση, με τον ένα ή άλλο τρόπο της πλειοψηφίας των 630 θέσεων στην Μπούντεσταγκ, λόγω της σταθερής ανάπτυξης της οικονομίας της αλλά και της ισχυρής προσωπικότητας της. Η επανεκλογή της, σε συνδυασμό με την εκλογή Μακρόν στη Γαλλία αλλά και την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θεωρούνται κομβικά σημεία στη νέα πορεία της Ένωσης.


Comments

comments

Categories: Απόψεις
Tags: elections, merkel

Σχετικά με τον Συγγραφέα