Ιεροσόλυμα – Από τα πιο ακανθώδη ζητήματα στην διαμάχη Ισραήλ και Παλαιστίνης

Ιεροσόλυμα – Από τα πιο ακανθώδη ζητήματα στην διαμάχη Ισραήλ και Παλαιστίνης

 


Του Δρα Αντώνη Στ. Στυλιανού, Λέκτορας Νομικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, LL.BLaw (Bristol), Ph.D in Law – International Law and Human Rights (Kent), Διευθυντής Μονάδας Νομικής Κλινικής Πανεπιστημίου Λευκωσίας

 

Η απόφαση της 6ης Δεκεμβρίου 2017 του Προέδρου των ΗΠΑ για αναγνώριση των Ιεροσολύμων ως πρωτεύουσας του κράτους του Ισραήλ αποτελεί αλλαγή της ανέκαθεν πολιτικής των ΗΠΑ σε σχέση με το καθεστώς της πόλης ως μέρους της λύσης του παλαιστινιακού προβλήματος. Η απόφαση έχει προκαλέσει ήδη πάμπολλες αντιδράσεις από την διεθνή κοινότητα, ενώ η Χαμάς καλεί τα μέλη της σε μια νέα ιντιφάντα.

Παραδοσιακοί σύμμαχοι των ΗΠΑ έχουν διαφοροποιήσει την στάση τους, ενώ οι αντιδράσεις συνεχίζονται και αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο. Η Σαουδική Αραβία – σταθερός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή – έχει αναφέρει ότι η απόφαση είναι αδικαιολόγητη και αμελής, ενώ οι Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσαν ξεκάθαρα ότι δεν υποστηρίζουν την απόφαση και ότι θεωρούν ότι το καθεστώς των Ιεροσολύμων θα πρέπει να συζητηθεί στα τελευταία στάδια της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Τονίζεται το ότι το καθεστώς των Ιεροσολύμων αποτελεί ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα στην διαμάχη μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης. Η ανατολική Ιερουσαλήμ προσαρτήθηκε από το Ισραήλ στον πόλεμο των έξι ημερών το 1967, ενώ η πόλη γενικότερα αποτελεί θρησκευτικό τόπο λατρείας του Ιουδαϊσμού, του Χριστιανισμού και του Ισλάμ. Οι Παλαιστίνιοι θεωρούν ότι η ανατολική Ιερουσαλήμ θα πρέπει να είναι η πρωτεύουσα ενός μελλοντικού ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Η απόφαση του Προέδρου Τραμπ ενδεχομένως να προκαλέσει την οργίλη αντίδραση των μουσουλμανικών κρατών και την ευρύτερη διαταραχή της περιοχής με σοβαρές συνέπειες. Η ίδια η Τουρκία έχει αντιδράσει με έντονο τρόπο, ενώ στις επόμενες ώρες και μέρες αναμένεται να δούμε και στην πράξη τους τρόπους αντίδρασης των ίδιων των Παλαιστινίων, που εκ προοιμίου θεωρούν την απόφαση λανθασμένη και μοιραία για την τύχη των ειρηνευτικών διαδικασιών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει από την πρώτη στιγμή τονίσει την αναγκαιότητα επανεκκίνησης της ειρηνευτικής διαδικασίας στη βάση της λύσης των δυο κρατών, ενώ ο ΟΗΕ σε ανακοίνωση του τονίζει το ότι το καθεστώς της πόλης ήταν πάντα κάτι που θα ξεκαθαριζόταν στο τελευταίο στάδιο της ειρηνευτικής διαδικασίας, όπως συμφωνήθηκε μάλιστα στο Όσλο το 1993.

Η κυριαρχία του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ δεν είχε αναγνωριστεί διεθνώς και η πράξη αυτή αποτελεί την πρώτη τέτοια αναγνώριση, αλλάζοντας άρδην τα μέχρι σήμερα δεδομένα. Το ζήτημα ανάγεται ήδη ως μείζον και αυτό έχει την συνέπεια ότι η εύθραυστη κατάσταση που επικρατεί αναμένεται να διαρρηχθεί. Η κίνηση του Αμερικανού Προέδρου ενδεχομένως να αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για την Μέση Ανατολή, αν και το γεγονός ότι η ανακοίνωση αποτέλεσε έκπληξη ακόμη για τους συμμάχους των ΗΠΑ μάλλον συνηγορεί στο ότι ο κ. Τραμπ τήρησε την προεκλογική του δέσμευση που αφορά στο όλο θέμα, ενόψει μάλιστα και της αναγκαιότητας παράτασης του Νόμου για την Πρεσβεία της Ιερουσαλήμ του 1995 που αφορά στην μετακίνηση της Αμερικανικής Πρεσβείας από το Τελ Αβίβ. Σε όλες τις περιπτώσεις, οι επιπτώσεις για την ευρύτερη περιοχή θα είναι ιδιαίτερα σοβαρές.


Comments

comments

Categories: Απόψεις

Σχετικά με τον Συγγραφέα