Ισλαμική Διάσκεψη και Ιεροσόλυμα

Ισλαμική Διάσκεψη και Ιεροσόλυμα

 


 


Του Δρα Αντώνη Στ. Στυλιανού, Λέκτορας Νομικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, LL.BLaw (Bristol), Ph.D in Law – International Law and Human Rights (Kent), Διευθυντής Μονάδας Νομικής Κλινικής Πανεπιστημίου Λευκωσίας

 

Η σύγκληση έκτακτης συνόδου της Ισλαμικής Διάσκεψης στις 13 Δεκεμβρίου 2017 αποτελεί προσωπική επιλογή του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν που προσπαθεί να αναλάβει ηγετικό ρόλο στον αραβικό κόσμο, εν μέσω πολλών προβληματικών καταστάσεων που ενυπάρχουν στους κόλπους της Ισλαμικής Διάσκεψης. Την έκτακτη σύνοδο της Ισλαμικής Διάσκεψης απασχόλησε αποκλειστικά και μόνο η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής να αναγνωρίσουν τα Ιεροσόλυμα ως πρωτεύουσα του κράτους του Ισραήλ και να ξεκινήσουν την διαδικασία μετακίνησης της πρεσβείας τους στη χώρα από το Τελ Αβίβ στα Ιεροσόλυμα.

Η σύνοδος των 57 κρατών που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη αποφάσισε, σύμφωνα με την Διακήρυξη της Κωνσταντινούπολης, όπως αναγνωριστεί η Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους και όπως προσκληθούν τα υπόλοιπα κράτη να πράξουν το ίδιο, καταδικάζοντας ταυτόχρονα την απόφαση των ΗΠΑ για αναγνώριση των Ιεροσολύμων ως πρωτεύουσας του Ισραήλ. Μάλιστα, στη Διακήρυξη χρησιμοποιούνται βαριοί χαρακτηρισμοί για την απόφαση των ΗΠΑ, όπως για παράδειγμα, ανεύθυνη, παράνομη και μονομερής, κρίνοντας την ως άκυρη και μη γενόμενη και ως απόφαση που προωθεί τον εξτρεμισμό και την τρομοκρατία.

Η απόφαση της συνόδου του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας επιτείνει την προβληματική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί λόγω της απόφασης του Προέδρου των ΗΠΑ της 6ης Δεκεμβρίου 2017. Ήδη, παρατηρούνται καθημερινώς συμπλοκές μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραήλ, ενώ υπάρχουν επίσης εκτοξεύσεις πυραύλων από την Λωρίδα της Γάζας προς Ισραηλινούς στόχους και απαντήσεις με αεροπορικά χτυπήματα και άλλα μέσα από τον ισραηλινό στρατό.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι η συμμετοχή σημαντικών μελών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας ήταν υποβαθμισμένη, καταδεικνύοντας την ρήξη αλλά και τα προβλήματα που υπάρχουν εντός των κόλπων του Οργανισμού. Ειδικότερα, εντύπωση προκάλεσε η απουσία του των ηγετών της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου, που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον αραβικό κόσμο. Το γεγονός αυτό δείχνει τα προβλήματα που υπάρχουν μεταξύ Τουρκίας και σημαντικών παιχτών στον αραβικό κόσμο, με την Σαουδική Αραβία, για παράδειγμα, να δείχνει να απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από την Τουρκία, γεγονός που φαίνεται επίσης από την υποβαθμισμένη παρουσία των δορυφόρων της Σαουδικής Αραβίας στον Περσικό Κόλπο. Επίσης, είναι πλέον φανερή η αντιπαράθεση μεταξύ σουνιτών και σιητών, γεγονός που έχει σημασία όσον αφορά στην προσπάθεια ορισμένων χωρών για να αποκτήσουν την πρωτοκαθεδρία στον ισλαμικό κόσμο.

Η αδυναμία του Ερντογάν να δημιουργήσει σχέσεις εμπιστοσύνης με ισχυρά κράτη του αραβικού κόσμου υποβαθμίζει τις προσπάθειες του σε γεωπολιτικό επίπεδο για την ανάληψη ιδιαίτερου ρόλου στο μεσανατολικό ζήτημα και στη συγκρότηση ενιαίου μετώπου εναντίον των ΗΠΑ σε σχέση με την απόφαση τους για αναγνώριση των Ιεροσολύμων. Οι συνεχείς αντιπαραθέσεις του Τούρκου Προέδρου με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ δημιουργούν επίσης περισσότερα προβλήματα τόσο στις υφιστάμενες διμερείς τους σχέσεις αλλά και στις σχέσεις Τουρκίας με ΗΠΑ, λαμβάνοντας υπόψη την στήριξη που έχει το Ισραήλ από τις ΗΠΑ.


Comments

comments

Categories: Απόψεις
Tags: erdogan, politics

Σχετικά με τον Συγγραφέα