K. Μαυρίδης: Το προσφυγικό δυνατόν να εξελιχτεί σε εφιάλτη

K. Μαυρίδης: Το προσφυγικό δυνατόν να εξελιχτεί σε εφιάλτη


Είναι βέβαιο πλέον ότι το προσφυγικό εξελίσσεται σ’ ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι διαστάσεις που έχει λάβει είναι τρομακτικές.

Το όλο ζήτημα δημιουργεί ρήγματα μεταξύ των πληθυσμών της ΕΕ και των κυβερνήσεών τους, μεταξύ των κρατών-μελών αλλά και μεταξύ της ίδιας της ΕΕ και των αξιών πάνω στις οποίες αυτή ιδρύθηκε. Ποια είναι όμως η θέση των Κύπριων Ευρωβουλευτών, και πως σχολιάζουν το αν η στρατηγική θέση της Ευρώπης εξελίχθηκε από πλεονέκτημα σε εφιάλτη.

Μιλώντας στο ΕUROΚΕΡΔΟΣ, οι Κύπριοι ευρωβουλευτές τοποθετούνται επί του θέματος και απαντούν σε ερωτήσεις που σχετίζονται με τις Επιτροπές στις οποίες είναι μέλη στο Ευρωκοινοβούλιο.

O ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ και της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Κώστας Μαυρίδης, τόνισε πως το προσφυγικό πρόβλημα δυνατόν να εξελιχτεί σε εφιάλτη για την ΕΕ, εν μέρει λόγω της γεωγραφικής θέσης της Ευρώπης και περισσότερο λόγω της στάσης που η ΕΕ και η Κομισιόν ακολουθούν.

«Το προσφυγικό πρόβλημα δυνατόν να εξελιχτεί σε εφιάλτη για την ΕΕ, εν μέρει λόγω της γεωγραφικής θέσης της Ευρώπης και περισσότερο λόγω της στάσης που η ΕΕ και η Κομισιόν ακολουθούν», σύμφωνα με τον Κώστα Μαυρίδη.

«Η Ευρώπη λειτουργεί ως μαγνήτης ασφάλειας για τους πληθυσμούς που ξεριζώνονται λόγω των πολέμων. Όμως, αν φορτώσουμε το πρόβλημα στη γεωγραφική θέση της Ευρώπης, θα ήταν απόσειση ευθυνών και στρουθοκαμηλισμός. Οι άνθρωποι αυτοί έφτασαν στα ακραία όρια της απόγνωσης και δυστυχίας. Έτσι επιλέγουν πορεία εξόδου σε συνθήκες που ορισμένες φορές καταλήγουν σε πορεία θανάτου αλλά συνεχίζουν για να ξεφύγουν από το χάος που είναι η ρίζα του κακού. Αυτό είναι που πρέπει να αντιμετωπιστεί αλλά επικρατούν άλλες προτεραιότητες λόγω στοχεύσεων και αντιδράσεων από Τουρκία, ΗΠΑ κ.ά. Η ΕΕ με την Κομισιόν υποτάχθηκε στις πρόσκαιρες σκοπιμότητες αντί να αντιδράσει με σαφή τρόπο στη βάση των ευρωπαϊκών συμφερόντων και των αρχών μας. Για παράδειγμα, η Τουρκία εκβιάζει την ΕΕ, για να πάρει πολιτικά και άλλα κέρδη στοιχηματίζοντας τις ζωές των απεγνωσμένων. Και τι κάνει η Κομισιόν μπροστά στην σφαγέα Ερντογάν; Του δίνει χρηματική βοήθεια, αναβάθμιση σε πολιτικά φόρουμ της ΕΕ, τον εγκωμιάζει και του προετοιμάζει περαιτέρω άνοιγμα κεφαλαίων στις ενταξιακές της Τουρκίας. Πάντως, ο Ερντογάν συνεχίζει το βρώμικο παίγνιο του σε συμμαχία με το Ισλαμικό Κράτος για να… ανατραπεί ο Άσσαντ στη Συρία και να εξαλείφει τους Κούρδους, την κύρια δύναμη στο έδαφος για απόκρουση και εξάλειψη του Ισλ. Κράτους. Σε αυτό το βρώμικο πολιτικό παιγνίδι, η ΕΕ δεν έδειξε τόλμη να προασπιστεί τις αξίες της. Η ΕΕ λειτουργεί ως πολιτικός οργανισμός με διαφορετικά συμφέροντα, αλλά οι κανόνες δικαίου (European Union Rule of Law) είναι στον πυρήνα των συμφερόντων της και χωρίς αυτούς τους κανόνες, η ΕΕ δεν υπάρχει. Για αυτό θεωρώ το πρόβλημα εν δυνάμει εφιάλτη. Η συνέχιση της ροής προσφύγων απαιτεί ανθρωπιστική διαχείριση αλλά, όπως εξελίσσεται, ανατρέπει αρκετά που αποκτήθηκαν με κόπο και χρόνο π.χ. τα κοινά εσωτερικά σύνορα με ελεύθερη διακίνηση. Μια ραγδαία αλλαγή στο δημογραφικό χαρακτήρα θα έχει σοβαρές επιπτώσεις, όχι μόνο οικονομικές αλλά και πολιτικές. Από τη στιγμή που θα έχουμε κατακλυστεί χωρίς δυνατότητα απορρόφησης, θα απειλείται η βάση των αρχών και η ταυτότητα της ΕΕ».

 

Πως μπορεί να μπει φρένο στις καταχρηστικές ρήτρες των τραπεζών;

Κάθε κράτος της ΕΕ έχει υποχρέωση να διασφαλίζει την αποτελεσματική εφαρμογή στην πράξη κάθε ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Η Οδηγία 93/13/ΕΟΚ είναι σε ισχύ από το 1996 στην Κύπρο και παρέχει προστασία έναντι καταχρηστικών προνοιών και πρακτικών των τραπεζών. Η Κύπρος αποτελεί περίπτωση μαζικής και συστηματικής χρήσης τέτοιων παράνομων προνοιών σε συμβάσεις δανείων. Έκτοτε, είχαμε και συναφή νομολογία από αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ε.Ε. που πρέπει να τυγχάνουν αξιοποίησης στα κράτη μέλη για απονομή της δικαιοσύνης. Παραθέτω ένα παράδειγμα καταχρηστικής χρέωσης που χρησιμοποιείται ευρέως στην Κύπρο. Ο υπολογισμός των τόκων για το έτος τελειώνει στις 360 μέρες και ακολουθεί πρόσθετη χρέωση για τις υπόλοιπες 5 μέρες.

Σε όποιον ζητήσει να αφαιρεθούν τέτοιες χρεώσεις, θα του υποδειχθεί “πήγαινε στα δικαστήρια”, όπου το κόστος είναι δυσβάσταχτο, ο χρόνος και η ταλαιπωρία μεγάλη και η έκβαση αβέβαιη επειδή ο παραπονούμενος πρέπει να συγκρουστεί με τη δυνατή τράπεζα η οποία θα ασκήσει πριν κάθε μορφής πίεση με πλοκάμια που φτάνουν παντού!

Με βάση όσα ισχύουν στην Κύπρο, έπρεπε να λειτουργήσει προ πολλού εξώδικος μηχανισμός απάλειψης καταχρηστικών ρητρών ο οποίος θα εκδίδει αποφάσεις με νομική δεσμευτικότητα. Ο παραπονούμενος θα ζητά προσαρμογή του συμβολαίου και επιστροφή των παράνομων χρεώσεων. Τώρα δεν μπορεί καν να ελέγξει αν γίνεται σωστά λόγω της πολυπλοκότητας των υπολογισμών. Φυσικά, η τράπεζα θα είχε κάθε δικαίωμα να αμφισβητήσει την απόφαση ενώπιον δικαστηρίου. Σήμερα, η Κυβέρνηση θα προβάλει ότι τέθηκε σε λειτουργία ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος όπου εξετάζονται τυχόν καταχρηστικές πρόνοιες. Περιορίζομαι σε δύο επισημάνσεις για να φανερωθεί η παραπλάνηση. Ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος για να επιληφθεί παραπόνου ισχύουν προϋποθέσεις και πρέπει η τράπεζα να αποδεχτεί εκ των προτέρων τη διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις δεν είναι νομικά δεσμευτικές. Θα συνέβαινε ποτέ κάτι το ανάλογο αν το ευρωπαϊκό δίκαιο προστάτευε τις τράπεζες;

Παρεμπιπτόντως, εντός Ιανουαρίου 2016 υπερψηφίστηκε έκθεση στο Ευρωκοινοβούλιο (με δική μου τροπολογία) για τις καταχρηστικές ρήτρες, και καλείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει ενδελεχώς τις αθέμιτες και παράνομες ρήτρες και πρακτικές που χρησιμοποιούνται από τον τραπεζικό τομέα στις καταναλωτικές συμβάσεις και να μειώσει κάθε μορφής γραφειοκρατία που παρεμποδίζουν την αποτελεσματική εφαρμογή του ανταγωνισμού.

Της Αγγέλας Κωμοδρόμου


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα