Κ. Πρωτοπαπάς: Δεν τηρήσαμε τη δέσμευσή μας για τις εκποιήσεις

Κ. Πρωτοπαπάς: Δεν τηρήσαμε τη δέσμευσή μας για τις εκποιήσεις

 


Την κατάρρευση του Συνεργατισμού με το ότι η Κύπρος δεν τήρησε τη δέσμευσή της για την υλοποίηση των εκποιήσεων σε περίοδο πέντε χρόνων σε συνδυασμό με την αλλαγή των εποπτικών παραδοχών, συνέδεσε ο Κύπρος Πρωτόπαπας, Αναπληρωτής Έφορος Συνεργατικών Εταιρειών, καταθέτοντας στην Ερευνητική Επιτροπή για την κατάρρευση του Συνεργατισμού.

Από το 2013 μέχρι το 2018 είναι τα πέντε χρόνια που υποσχεθήκαμε, ολόκληρη η κοινωνία, Βουλή και οι πάντες, για τον χρόνο εκποιήσεων, ανέφερε στην κατάθεσή του ο κ. Πρωτοπαπάς.

«Γενικά ως Κύπρος έχουμε μια τάση να μην κάνουμε εκείνα τα οποία υποσχόμαστε απέναντι στους ξένους. Ένα σημαντικότατο στοιχείο είναι ο χρόνος εκποιήσεων, τούς είπαμε ότι θα γινόταν εκποιήσεις σε πέντε χρόνια κάτι που δεν έχει γίνει και το άλλο είναι ο χρόνος μείωσης των ΜΕΔ», είπε, απαντώντας σε ερώτηση του Προέδρου της Επιτροπής Γεώργιου Αρέστη.

Επεσήμανε πως υποχρεώσεις για τον Συνεργατισμό και ευρύτερα από το τραπεζικό σύστημα είχαν παρουσιαστεί και από την περίοδο της πορείας ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

«Γενικά από το 2003 μας έλεγαν πράγματα, τα οποία βάζαμε από το ένα αυτί και τα βγάζαμε από το άλλο. Και μετά ήλθε η Τρόικα και τους είπαμε κάποια πράγματα, τα οποία δεν εφαρμόσαμε».

Ωστόσο, ο κ. Πρωτοπαπάς είπε πως από το 2013 και εντεύθεν στον Συνεργατισμό σημειώθηκε μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που ήταν ανάλογη με την αντίστοιχη μείωση των τραπεζών, ενώ παρατήρησε πως στον Συνεργατισμό δεν υπήρχαν τριάντα πελάτες που κατείχαν δανεισμό €6 δισ., κάτι που ευκόλυνε τις προσπάθειες των τραπεζών.

Όπως είπε, θα έπρεπε να υπάρξει μια προσπάθεια αυτορύθμισης του Συνεργατισμού πολύ νωρίτερα από το 2003.

«Η αναγκαιότητα της ρύθμισης υπήρχε και φάνηκε από τα γεγονότα, αλλά η απαίτηση δεν υπήρχε από κανέναν. Αν δεν είχαμε ενταχθεί στην ΕΕ και να έρθουν όλες αυτές οι απαιτήσεις από το ευρωπαϊκό εποπτικό σύστημα, ίσως να ήμασταν ακόμη χειρότερα», είπε και συμπλήρωσε: «Όπου δεν αυτορυθμιστείς σου επιβάλλονται ρυθμίσεις με ένα τρόπο κάθετο».

Ο κ. Πρωτοπαπάς είπε πως καθώς τα μεγέθη του Συνεργατισμού παρουσίασαν τεράστια αυξητική τάση η νομοθεσία ήταν πεπαλαιωμένη.

Επεσήμανε ότι θα έπρεπε να δοθεί πολύ περισσότερος χρόνος στην εναρμόνιση με τις εποπτικές απαιτήσεις της ΕΕ το 2003 κατά την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, αφού οι αλλαγές ήταν πολύ μεγάλες και δεν υπήρχε επαρκής χρόνος υλοποίησής τους. Πηγή: ΚΥΠΕ


Comments

comments

Categories: Κύπρος

Σχετικά με τον Συγγραφέα