Κίνητρο τα βραβεία Εθελοντισμού για ανάδειξη των αρετών του φιλανθρωπισμού, δηλώνει ο Πρόεδρος

Κίνητρο τα βραβεία Εθελοντισμού για ανάδειξη των αρετών του φιλανθρωπισμού, δηλώνει ο Πρόεδρος

 

Ένα ακόμη κίνητρο για πλήθος συμπολιτών μας, να αναδείξουν τις αρετές του φιλανθρωπισμού, του αλτρουισμού και της οικειοθελούς δράσης προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών, αποτελούν τα βραβεία Ενεργού Πολίτη και Εθελοντισμού, δήλωσε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Μιλούσε κατά την απονομή των Βραβείων Ενεργού Πολίτη και Εθελοντισμού στο Προεδρικό Μέγαρο χθες βράδυ. Όπως είπε, τα βραβεία αυτά καθίστανται πλέον ως θεσμός που υπηρετεί τις πιο υψηλές αξίες της κοινωνικής προσφοράς.

Η παρούσα εκδήλωση, είπε, αποτελεί το ελάχιστο δείγμα απόδοσης της οφειλόμενης εκτίμησης της Πολιτείας προς όλους όσους διακριτικά και αφιλοκερδώς εργάζονται σε κάθε επίπεδο για μία πιο ανθρώπινη κοινωνία.

Είπε ότι αναγνωρίζοντας τη σημασία του εθελοντισμού ως έναν ενεργό τρόπο διατήρησης του κοινωνικού ιστού, η κυβέρνηση δημιούργησε το «Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων», αναθέτοντάς του τον συντονισμό της εθελοντικής προσφοράς των εθελοντικών και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων σε παγκύπρια κλίμακα.

Η Κύπρος, σημείωσε, είναι η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία έχει δημιουργήσει πολιτειακό θεσμό για τα θέματα εθελοντισμού, ενεργού πολίτη και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, ενώ παράλληλα αναγνωρίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως μία από τις ελάχιστες χώρες, οι οποίες υιοθέτησαν ολοκληρωμένη πολιτική στα θέματα της κοινωνίας των πολιτών και του εθελοντισμού.

Ανέφερε ότι η δράση του εθελοντικού κινήματος ήταν ιδιαίτερα υποβοηθητική «στο να ξεπεράσουμε τις κοινωνικές και όχι μόνο επιπτώσεις που δημιούργησε η οικονομική κρίση».

Στόχος μας, μεταξύ άλλων, είπε, είναι και η αποτελεσματική αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων των πολιτών αλλά και η δημιουργία υποδομών αξιοποίησης των εθελοντικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων, ακόμη και σε περιόδους μη οικονομικών κρίσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε, «βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο δημιουργίας στον χώρο της Διεθνούς Κρατικής Έκθεσης του πρώτου Παγκύπριου Κέντρου Διαχείρισης Ανθρωπιστικής Κρίσης.

Παράλληλα έχει ολοκληρωθεί η δημιουργία πρωτοκόλλου για τη διαχείριση εθελοντών σε περιόδους κρίσεων, στη βάση του οποίου θα αξιοποιούνται οργανωμένα οι εθελοντές σε υποστηρικτικές Υπηρεσίες, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του κράτους.

Επιπλέον, η αναγνώριση της Μη Τυπικής και Άτυπης Μάθησης αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό εργαλείο με το οποίο θα ενθαρρυνθούν περισσότεροι νέοι και νέες να ενεργοποιηθούν στα κοινά, καθώς, υπό την καθοδήγηση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, προχωρούμε στην αναγνώριση δεξιοτήτων, εκτός της επίσημης εκπαίδευσης τις οποίες πολίτες μπορούν να αποκτήσουν στον ελεύθερο τους χρόνο η στον τομέα του εθελοντισμού.

Τέλος επειδή τα βραβεία είναι και για τον ενεργό πολίτη ευχήθηκε περαστικά στον Δημήτρη Χριστόφια που περνά δύσκολες ώρες αυτές τις στιγμές. «Μπορεί οι πολιτικοί πολλές φορές να δίδουμε την εικόνα ότι μεταξύ μας υπάρχει ενδεχόμενη εχθρότητα. Δεν είναι έτσι όπως φαίνονται τα πράγματα. Έχουμε και εμείς ανθρωπιά και ιδιαίτερα με ανθρώπους που διανύσαμε μια ολόκληρη πολιτική διαδρομή έστω και αν είχαμε αντίθετες απόψεις», συμπλήρωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Categories: Slider, ΕΙΔΗΣΕΙΣ