Άμεση ανάγκη η δημιουργία Υφυπουργείου Ναυτιλίας

Άμεση ανάγκη η δημιουργία Υφυπουργείου Ναυτιλίας


 

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η 28η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου. Στη Συνέλευση παρευρέθηκαν Κρατικοί και Κυβερνητικοί αξιωματούχοι, εκπρόσωποι Κομμάτων, Βουλευτές, Διπλωμάτες, εκπρόσωποι Επαγγελματικών Οργανισμών και σύσσωμα, τα Μέλη του Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου.

Τη Συνέλευση προσφώνησαν ο Έντιμος Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κος. Μάριος Δημητριάδης εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, η κα. Magda Kopczynska, Διευθύντρια Θαλάσσιων Μεταφορών, Γενική Διεύθυνση Κινητικότητας και Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Πρόεδρος του Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, κος. Θέμης Παπαδόπουλος.

Απαραίτητο για την περαιτέρω ανάπτυξη της Κυπριακής Ναυτιλίας

Στην ομιλία του, την οποία διάβασε ο Υπουργός Μεταφορών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κος Νίκος Αναστασιάδης, επαίνεσε το Ναυτιλιακό Επιμελητήριο για την πολύπλευρη και ουσιαστικότατη συμβολή του προς τη συνεχή ανάπτυξη της Κυπριακής Ναυτιλίας.  Χαρακτήρισε επίσης, τον τομέα της Ναυτιλίας, ως ‘Πλεονέκτημα για την Κύπρο’ και επανέλαβε τη δέσμευση της Κυβέρνησης για πολιτική στήριξη προς τη Ναυτιλιακή Βιομηχανία, μέσω της εισαγωγής συγκεκριμένων μηχανισμών που είναι αναγκαίοι για την περαιτέρω ενίσχυση του τομέα αυτού, όπως για παράδειγμα τη δημιουργία ‘Υφυπουργείου Ναυτιλίας’.  Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση, ότι μέσω του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, η Κυπριακή Ναυτιλία, για την οποία το Κράτος νιώθει υπερήφανο, θα μπορέσει να συνεχίσει και να αναπτύξει ακόμα περισσότερο την ουσιαστική κοινωνικο-οικονομική συμβολή της.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Θέμης Παπαδόπουλος, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην άρση του Τουρκικού Εμπάργκο σε κυπριακά πλοία, μέσα στο πλαίσιο των πρόσφατων συζητήσεων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, για μια πιθανή ‘αναθεώρηση’ της υφιστάμενης Τελωνειακής Ένωσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι η άρση του Τουρκικού Εμπάργκο θα παρέχει μια ισχυρή ώθηση για την περαιτέρω ανάπτυξη ολόκληρου του Κυπριακού Ναυτιλιακού Συμπλέγματος. Επιπρόσθετα, ο κος. Παπαδόπουλος εξέφρασε την ικανοποίηση της Κυπριακής Ναυτιλιακής Βιομηχανίας για την απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει με τη δημιουργία του ‘Υφυπουργείου Ναυτιλίας’ και κάλεσε τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα να εγκρίνουν άμεσα το σχετικό Νομοσχέδιο που έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή.

Στην προσφώνησή της, η Magda Kopczynska, Διευθύντρια Θαλάσσιων Μεταφορών, Γενική Διεύθυνση Κινητικότητας και Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρουσίασε σε γενικές γραμμές το πλαίσιο της υφιστάμενης Θαλάσσιας Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.  Η κα. Kopczynska εξέφρασε επίσης τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως προς την ανάγκη άμεσης άρσης του Τουρκικού Εμπάργκο σε Κυπριακά πλοία, καθώς και τη σαφή πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διατηρήσει τις ‘Κατευθυντήριες Γραμμές για τις Κρατικές Ενισχύσεις στον τομέα των Θαλάσσιων Μεταφορών’.

Κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης, διεξάχθηκαν επίσης εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου για την περίοδο 2017-2019.


Comments

comments

Tags: cyprus, shipping

Σχετικά με τον Συγγραφέα