Κομμένες οι διαφημίσεις για «πώληση» διαβατηρίων

Κομμένες οι διαφημίσεις για «πώληση» διαβατηρίων

 


Της Αγγέλας Κωμοδρόμου

 

Τον τερματισμό των διαφημίσεων για απόκτηση κυπριακού διαβατηρίου σε αεροδρόμια (εσωτερικού και εξωτερικού), σε  γνωστά παραλιακά ξενοδοχεία και άλλους χώρους ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με το νέο πρόεδρο του Κυπριακού Συνδέσμου Προώθησης Επενδύσεων (CIPA) Μιχάλη Μιχαήλ, το Υπουργικό στην τελευταία του συνεδρία στις 9 Ιανουαρίου, υιοθέτησε αυστηρότερα μέτρα όσον αφορά τη διαχείριση των σχεδίων πολιτογράφησης.

Ο κ. Μιχαήλ είχε σήμερα την πρώτη του συνέντηση με τους εκπροσώπους του Τύπου, μετά από την ανάληψη των καθηκόντων του, σημειώνοντας πως ανάμεσα στα μέτρα είναι και η σύσταση επιτροπής εποπτείας και ελέγχου, η δημιουργία μητρώου παρόχων υπηρεσιών σχεδίου πολιτογράφησης επενδυτών και η εισαγωγή κώδικα συμπεριφοράς με κατευθυντήριες γραμμές για την προώθηση του σχεδίου.

Επίσης, στα μέτρα περιλαμβάνεται η υποχρεωτική υποβολή ενυπόγραφων δηλώσεων από αιτητή και εγγεγραμμένο πάροχο υπηρεσιών για τη βεβαίωση της εφαρμογής ορθής πρακτικής παροχής υπηρεσιών και πλήρης ενημέρωση για τις διαδικασίες του σχεδίου στους αιτητές.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαήλ  η κυβέρνηση δεν φαίνεται να σκέφτεται να σταματήσει το σχέδιο πολιτογράφησης, μιας και υπήρξε μεγάλη ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου, όπως και επενδύσεις ύψους €4 δις από αυτό το σχέδιο.

«Η κυβέρνηση επικεντρώνει τις προσπάθειες στη δημιουργία αυστηρότερου πλαισίου», σημείωσε. «Και είναι που γι’ αυτό το λόγο αποφασίστηκε η δημιουργία μητρώου».

Συγκεκριμένα η διαχείριση σχεδίων πολιτογράφησης αλλάζει με την:

  • Σύσταση Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου, στην οποία θα μετέχουν εκπρόσωποι των Υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών καθώς και του CIPA. Η Επιτροπή θα συσταθεί μετά τις εκλογές.
  • Δημιουργία Μητρώου Παρόχων Υπηρεσιών Σχεδίου Πολιτογράφησης επενδυτών, η συμμετοχή στο οποίο θα είναι υποχρεωτική για την κατάθεση αίτησης.
  • Εισαγωγή Κώδικα Συμπεριφοράς με κατευθυντήριες γραμμές για την προώθηση του Σχεδίου. Σε αυτό το κομμάτι εμπίπτει και η απαγόρευση της διαφήμισης και προβολής του κυπριακού διαβατηρίου.
  • Υποχρεωτική υπογραφή ενυπόγραφων δηλώσεων από αιτητή και εγγεγραμμένο πάροχο υπηρεσιών για επιβεβαίωση της εφαρμογής ορθής πρακτικής παροχής υπηρεσιών και πλήρους ενημέρωσης για τις διαδικασίες του σχεδίου στους αιτητές.

Ο κ. Μιχαήλ ξεκαθάρισε επίσης πως δεν πρόκειται, να μπει οποιοδήποτε «ταβάνι» στην ροή των επενδύσεων.

 


Ανανεωμένος και με νέα στρατηγική ο CIPA

 

Στα πλαίσια της συνάντησης ο CIPA προέβει σε εκτενή παρουσίαση των δράσεων και των πρωτοβουλιών του, αλλά και τη νέα στρατηγική του Οργανισμού για την περίοδο 2017-2020.

Η Γενική Διευθύντρια, Νατάσα Πηλείδου, ανέλυσε τις εξελίξεις στο διεθνές οικονομικό πλαίσιο, την εντυπωσιακή ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας και τις θετικές προβλέψεις για την πορεία της. Προβλέψεις που, όπως ανέφερε, δημιούργησαν την ανάγκη για αναπροσαρμογή προτεραιοτήτων και ανασχεδιασμό της στρατηγικής του Οργανισμού, προς βέλτιστη αξιοποίηση των ευκαιριών που προκύπτουν. Η κ. Πηλείδου αναφέρθηκε επίσης στο αναζωογονημένο επενδυτικό ενδιαφέρον που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια, το οποίο μεταφράζεται σε ουσιαστικές επενδύσεις σε πληθώρα οικονομικών τομέων. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη στοχευμένη εκστρατεία προσέλκυσης εταιρειών με βάση το ΗΒ εν όψει Brexit, αλλά και στην προσπάθεια περαιτέρω ανάπτυξης τομέων με προοπτική όπως η καινοτομία, τα επενδυτικά ταμεία, η οπτικοακουστική βιομηχανία και η εκπαίδευση, μέσω της προώθησης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων αλλά και της στοχευμένης προωθητικής δράσης σε συνεργασία και με άλλους εμπλεκόμενους φορείς.

Ταυτόχρονα, έγινε παρουσίαση του rebranding και του νέου λογότυπου του Οργανισμού και ανακοινώθηκε η ευρεία χρήση του νέου brand name «Invest Cyprus», που μέχρι πρότινος χρησιμοποιούνταν μόνο στο εξωτερικό.

Η κ. Πηλείδου αναφέρθηκε επίσης στη νέα, ψηφιακή στρατηγική του Οργανισμού, που στόχο έχει την αξιοποίηση διαδικτυακών εργαλείων, καναλιών και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για στοχευμένη προώθηση της Κύπρου στο εξωτερικό. Επιμέρους στόχος, όπως σημείωσε, είναι η αξιοποίηση των δικτύων αυτών για άμεση και αξιόπιστη παροχή πολύτιμων πληροφοριών προς τα ΜΜΕ σε θέματα που αφορούν τον τομέα των επενδύσεων.

Πέραν της προσπάθειας προσέλκυσης και της παροχής κάθε λογής υποστήριξης σε δυνητικούς ξένους επενδυτές, η νέα στρατηγική του Οργανισμού εστιάζει επίσης στη σύσφιξη των σχέσεών του με υφιστάμενους ξένους επενδυτές. Αυτό καθίσταται δυνατό μέσω της καθιέρωσης συστηματικής επικοινωνίας που επιτρέπει τη συζήτηση και επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, τη διοργάνωση συναντήσεων ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των ιδίων και άλλων εμπλεκόμενων φορέων καθώς και μέσω εκδηλώσεων εκτίμησης.

Η κ. Πηλείδου αναφέρθηκε σε σειρά μεταρρυθμίσεων στις οποίες η συμβολή του Οργανισμού ήταν καθοριστική, με πιο πρόσφατη την ετοιμασία του Σχεδίου Προώθησης της Οπτικοακουστικής Βιομηχανίας, καθώς και τη Σύσταση Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου της διαχείρισης των σχεδίων πολιτογράφησης στην οποία συμμετέχει ο Οργανισμός.

Από την πλευρά του ο κ. Μιχαήλ τόνισε ότι ο ρόλος του CIPA, στην προσπάθεια της Κύπρου να αξιοποιήσει τη νέα αναπτυξιακή δυναμική που δημιουργείται, είναι πολύτιμος. «Η προώθηση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού και η συμβολή στην προσπάθεια για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον αποτελούν πρωταρχικούς στόχους του Οργανισμού. Η νέα στρατηγική του CIPA και οι στοχευμένες δράσεις για αξιοποίηση των ευκαιριών που προκύπτουν αποτελούν βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση και εξυπηρετούν την ευρύτερη προσπάθεια ενίσχυσης των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας».

Οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ ενημερώθηκαν επίσης για τη νέα πρωτοβουλία του Οργανισμού, «Invest Career», η οποία αποσκοπεί στην αντιστοίχιση μεταξύ των αυξανόμενων αναγκών από εταιρείες για εργοδότηση ταλαντούχου ανθρώπινου δυναμικού και επαγγελματιών που ψάχνουν ευκαιρίες εργοδότησης στην Κύπρο. Όπως ανέφερε η κ. Πηλείδου, η πρωτοβουλία βρίσκεται στο τελικό στάδιο υλοποίησης και σύντομα θα τεθεί σε επίσημη λειτουργία. Στόχος του Οργανισμού, εξήγησε, είναι η προσέλκυση υψηλού επιπέδου ανθρωπίνου δυναμικού, και κυρίως ο επαναπατρισμός Κυπρίων που ελλείψει ευκαιριών τα προηγούμενα χρόνια, εργάζονται τώρα στο εξωτερικό. Στην παρούσα φάση, ο Οργανισμός βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με μεγάλες εργοδοτικές εταιρείες ενώ πραγματοποιούνται παράλληλα ομάδες εστίασης (focus groups) σε Λευκωσία και Λεμεσό για συλλογή σχολίων σχετικά με τη λειτουργία της πλατφόρμας.


Comments

comments

Tags: cipa

Σχετικά με τον Συγγραφέα