Κοσμοσυρροή στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για τον Γέροντα Εφραίμ

Κοσμοσυρροή στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για τον Γέροντα Εφραίμ

 


 

Στο Άγιο Όρος υπήρχαν και υπάρχουν άνθρωποι του Θεού. Οι μοναχοί του Αγίου Όρους βιώνουν τον Θεό. Σήμερα δεν υπάρχουν άνθρωποι που να εμπνέουν. Μονάχα αυτός που αγάπησε τον Χριστό μπορεί να εμπνεύσει.

Αυτές ήταν μερικές μονάχα από τις επισημάνσεις του Πανοσιολογιώτατου Αρχιμανδρίτη Γέροντα Εφραίμ, Ηγούμενου της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους, στην ομιλία του, με θέμα: «Το Άγιον Όρος ως εμπειρία ζωής». Η ομιλία έγινε στο Ανοικτό Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στη Μακεδονίτισσα, το οποίο ήταν κατάμεστο από επισήμους, πολιτικούς (Καδής, Λιλλήκας, Κουτσού), ιερωμένους (Μητροπολίτες Κύκκου και Τηλλυρίας, Ταμασού και Ορεινής), τον διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης, ακαδημαϊκούς, φοιτητές και  απλούς πολίτες.

Ο Κοσμήτορας  της Σχολής  Ανθρωπιστικών Επιστημών  του Πανεπιστημίου Λευκωσίας καθηγητής Χρίστος Παναγίδης καλωσόρισε τον Γέροντα Εφραίμ, ενώ ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας καθηγητής Χρήστος Οικονόμου, αναφέρθηκε  στην ακαδημαϊκή ελευθερία του Τμήματος Θεολογίας και Πολιτισμού και όλων των Ακαδημαϊκών Μονάδων  του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Εξέφρασε  την θεολογική του άποψη πως «εκτός της Εκκλησίας δεν υπάρχει θεολογία, αλλά και Εκκλησία χωρίς θεολογία δε νοείται». Αναφέρθηκε στον μεγάλο αριθμό Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών φοιτητών του Τμήματος και τη συνεργασία  του  Τμήματος με το Πανεπιστήμιο του Πατριαρχείου της Μόσχας. Οι σπουδαστές του Τμήματος προέρχονται, εκτός από τον χώρο της θεολογίας και από πολλούς άλλους κλάδους, όπως η ιατρική, οι θετικές επιστήμες κ.α. Η ομιλία του Γέροντα Εφραίμ εντάσσεται, κατά τον καθηγητή Οικονόμου, στο πλαίσιο του προγράμματος Επιστημονικών  Ημερίδων του Τμήματος Θεολογίας και Πολιτισμού  του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, στο οποίο προσκαλούνται άνθρωποι από τον επιστημονικό και ακαδημαϊκό χώρο. Ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό του ευχαριστώντας την Ακαδημαϊκή και Διοικητική ηγεσία του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, καθώς και τον «πρωτοπόρο των Γραμμάτων και Πολιτισμού» Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρο για την υποστήριξή τους.

«Κάθε  χρόνο απαντούμε  σε περισσότερες από 20.000 επιστολές που λαμβάνουμε    από την Κύπρο», τόνισε  ο Ηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης  Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους , Αρχιμανδρίτης Γέροντας Εφραίμ, επισημαίνοντας πως  η Μονή  αυτή τα 30 τελευταία χρόνια έχει εγκαθιδρύσει  παράδοση επαφών με  ακαδημαϊκούς από όλο τον κόσμο. Περίγραψε τον εαυτό του σαν  «φοιτητή του Πανεπιστημίου της Ερήμου». Μίλησε για όλους αυτούς  που σπεύδουν  στο Άγιον Όρος για να βρουν  πνευματική λύτρωση, αναφέρθηκε στην παγκοσμιοποίηση, ενώ επεσήμανε ότι, στην εποχή μας, υπάρχει έλλειψη ανθρώπων που μπορούν να εμπνεύσουν. Τόνισε την ανάγκη για πίστη στο Θεό , την αγάπη του Θεού, το Άγιο Πνεύμα, ενώ έκανε εκτενή αναφορά στον Άγιο  Παΐσιο και τα όσα πρέσβευε και δίδασκε. Μίλησε για την ανάγκη για εμπειρίες, για το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, ενώ όπως υπέδειξε, «είμαστε στην Εκκλησία για να βιώσουμε τον Θεό. Αυτός που δεν έχει ανθρώπινη παρηγοριά, έχει τη θεϊκή παρηγοριά». Οι άνθρωποι του Αγίου Όρους, κατά τον Γέροντα, θυσιάζονται  και ταπεινώνονται για τους συνανθρώπους τους. Ο μοναχισμός διεξάγει τεράστιο φιλανθρωπικό έργο. Όπως επεσήμανε σήμερα οι άνθρωποι ζητούν βοήθεια. Η προσφορά του μοναχισμού είναι προσφορά  προς την Οικουμένη  και πραγματικός μοναχός είναι αυτός που προσεύχεται υπέρ της Οικουμένης. Κατέληξε λέγοντας  πως,  « οι άνθρωποι ξεχνούν να επικοινωνήσουν με τον Θεό».

Στη συνέχεια ευλόγησε πλήθος πιστών  που τον περικύκλωσαν. Την εκδήλωση κατηύθυνε ο συντονιστής των Προγραμμάτων Θεολογίας και Πολιτισμού  κ. Λουκάς Παναγιώτου.


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα