ΚΤΚ και εμπορικές τράπεζες υπέρ της ίδρυσης κακής τράπεζας

ΚΤΚ και εμπορικές τράπεζες υπέρ της ίδρυσης κακής τράπεζας


 


Στήριξη στη δημιουργία ενός κρατικού φορέα διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), εξέφρασαν τόσο η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ) όσο και κορυφαία στελέχη των μεγαλύτερων κυπριακών εμπορικών τραπεζών.

Το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, γνωστής και ως «κακής τράπεζας», ηγέρθη στην εκδήλωση που διοργάνωσε η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο και η ΚΤΚ με τίτλο «Επιτεύγματα και προκλήσεις του τραπεζικού τομέα στην Κύπρο: η ευρωπαϊκή προοπτική».

«Η Κεντρική Τράπεζα ήταν ο πρώτος οργανισμός που από τον καιρό που ήρθε η Τρόικα ήγειρε το θέμα και υποστήριξε τη δημιουργία ενός κρατικού φορέα. Δυστυχώς για κάποιο λόγο που κανείς δεν τον γνωρίζει, δεν θα μάθουμε ποτέ πώς, η πρόταση αυτή εξαφανίστηκε από το τραπέζι. Εγώ την υποστηρίζω, υποστηρίζω αυτή την πρόταση», δήλωσε η Διοικητής της ΚΤΚ Χρυστάλλα Γιωρκάτζη απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Και ο Γενικός Διευθυντής της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας Νικόλας Χατζηγιάννης τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας μιας «κακής τράπεζας».

«Και εμείς είμαστε θετικοί σε όποιαν ενέργεια η πρωτοβουλία γίνεται έτσι ώστε να υπάρξει μια πιο ριζική και ολιστική αντιμετώπιση του θέματος, φτάνει να υπάρχει ορθός προγραμματισμός και μετέπειτα ορθή επαγγελματική διαχείριση», είπε, εξηγώντας πως οτιδήποτε έχει να κάνει γενικά με κρατική στήριξη ή διαχείριση μπορεί να πάσχει.

«Θα μπορούσε να γίνει νωρίτερα, αλλά έστω και τώρα υπάρχει χρόνος για ορθό προγραμματισμό και μια σταδιακή υλοποίηση», συμπλήρωσε.

Ο Οικονομικός Διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας Λαρς Κρέιμερ είπε πως ο ίδιος υποστηρίζει οποιοδήποτε μηχανισμό που θα βοηθούσε στην επίλυση του προβλήματος των ΜΕΔ.

Σημείωσε ωστόσο ότι υπάρχουν θέματα που θα πρέπει να διευκρινιστούν, όπως η μη παραβίαση των κανονισμών περί κρατικών ενισχύσεων, το ποιος θα χρηματοδοτήσει αυτή την εταιρεία, τη δομή του οργανισμού, καθώς και το θέμα αποτίμησης των περιουσιακών στοιχείων που θα μεταφερθούν από τα βιβλία των τραπεζών στην εταιρεία αυτή.

«Υποστηρίζω τον όποιο μηχανισμό θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του προβλήματος και βεβαίως είμαστε έτοιμοι να εμπλακούμε σε αυτή τη συζήτηση», είπε.

Τέλος, ο Αναπληρωτής Διευθύνοντας Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, Χρίστος Πατσαλίδης, εξέφρασε τη συμφωνία του με το ενδεχόμενο αυτό.

 

Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί για μείωση των ΜΕΔ

Μιλώντας στην εκδήλωση, η κ. Γιωρκάτζη είπε πως τα ΜΕΔ έχουν υποχωρήσει στα €21,9 δισεκατομμύρια από το υψηλότερο σημείο των €28 δις στο τέλος του 2014.

Αντιστοιχούν στο 44% των συνολικών δανείων ή στο 120% του ΑΕΠ. Μετά τις προβλέψεις τα ΜΕΔ ανέρχονται σε €11,7 δις ή στο 65% του ΑΕΠ, όπως είπε.

«Ωστόσο έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας μέχρι τα ΜΕΔ να μην αποτελούν πλέον απειλή για τις τράπεζες, την οικονομία και την χρηματοοικονομική σταθερότητα», τόνισε για να προσθέσει: «Η Κύπρος βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα ασυνήθιστο επίπεδο ΜΕΔ σε όλους τους τομείς και η αντιμετώπισή (του προβλήματος) θα χρειαστεί χρόνο, αλλά δεν υπάρχει μαγικό ραβδί».

Αφού αναφέρθηκε στα εργαλεία που θεσπίστηκαν και τους στόχους για αναδιαρθρώσεις, η κ. Γιωρκάτζη επανέλαβε πως «δεδομένου του τρέχοντος περιβάλλοντος στην πραγματική οικονομία, όπως καταδεικνύεται από τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, η ΚΤΚ εξετάζει το ενδεχόμενο αναθεώρησης των υφιστάμενων στόχων θέτοντας στόχους και βασικούς δείκτες απόδοσης (KPIs) για το επίπεδο των ΜΕΔ παρά τις αναδιαρθρώσεις».

 

Υπάρχει περιθώριο συναλλαγών προβληματικών δανείων

Λέγοντας πως η δευτερογενής αγορά προβληματικών περιουσιακών στοιχείων στην Κύπρο μπορεί να είναι ρηχή λόγω του μικρού μεγέθους των χαρτοφυλακίων και την επικρατούσα αντίληψη περί έλλειψης ρευστότητας στον τομέα των ακινήτων, η κ. Γιωρκάτζη τόνισε ότι «η πρόσφατη συνεργασία σημαντικών τραπεζών με ξένες εταιρείες εξυπηρέτησης δανείων, η σταδιακή ανάκαμψη του τομέα των ακινήτων και η συνεχόμενη αύξηση των προβλέψεων μπορούν δυνητικά να στηρίξουν συναλλαγές προβληματικών δανείων».

 

Τρ. Κύπρου και Ελληνική εξετάζουν πωλήσεις δανείων

Τόσο ο κ. Πατσαλίδης όσο και ο κ. Κρέιμερ ανακοίνωσαν πως Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική Τράπεζα βρίσκονται στο στάδιο εξέτασης ευκαιριών πώλησης δανείων.

«Είμαστε στο στάδιο εξέτασης κάποιων δυνητικών συναλλαγών, αλλά είναι πρόωρο να αναφέρουμε οτιδήποτε, ανέφερε ο κ. Πατσαλίδης.

Αναγνώρισε ωστόσο ότι αν δεν επιτευχθεί κάποια συναλλαγή πώλησης δανείων ο στόχος της τράπεζας για μείωση των ΜΕΔ κάτω του 30% θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο.

Για την πορεία μείωσης των ΜΕΔ, ο κ. Πατσαλίδης η τράπεζα πέτυχε μείωση ΜΕΔ ύψους €5,2 δις ή 35% από την κορύφωσή τους. «Είναι καλή πρόοδος αλλά όχι αρκετή. Είναι απαράδεκτο να έχεις ΜΕΔ που να αντιστοιχούν στο 50% του δανειακού χαρτοφυλακίου, πρέπει να κάνουμε περισσότερα», τόνισε.

Στην δική του παρουσίαση ο ΓΔ της ΣΚΤ Νικόλας Χατζηγιάννης χαρακτήρισε τη σειρά αλλαγών που έγιναν στον Συνεργατισμό ως τη μεγαλύτερη μεταμόρφωση που έγινε ποτέ στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

Αναφέρθηκε στους στόχους που τέθηκαν για την τράπεζα στο πλαίσιο της ατζέντας 2022, λέγοντας ότι η τράπεζα θα διεκδικήσει το μερίδιό της στην αγορά.

«Μετακινούμαστε μακριά από το απλό μοντέλο της προσκόλλησης στα ενυπόθηκα (στεγαστικά) δάνεια», είπε.

Αναφερόμενος στην κοινοπραξία με την ισπανική Αλταμίρα, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι η εταιρεία αυτή θα φέρει περισσότερους πόρους προς την κατεύθυνση της βελτιστοποίησης της διαχείρισης των ΜΕΔ.

«Πρέπει να μειώσουμε τον κίνδυνο στον ισολογισμό μας. Ο στόχος είναι η ομαλοποίηση του επιπέδου των ΜΕΔ στα επίπεδα του μέσου όρου της Ευρωζώνης», είπε για να προσθέσει ότι «ο χρόνος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός ή το μεγαλύτερο εμπόδιο στη διαχείριση των ΜΕΔ».

Ο Λάρς Κρέιμερ από την πλευρά του, είπε πως σημειώθηκε αρκετή πρόοδος στην πορεία μείωσης των ΜΕΔ, αλλά η πρόοδος δεν είναι εμφανής διότι υπάρχει απομόσχλευση δανείων, κάτι που διατηρεί το ποσοστό των ΜΕΔ στο ίδιο επίπεδο.

«Συνεπώς δουλέψαμε σκληρά τα τελευταία χρόνια και είμαστε στο ίδιο σημείο», είπε.

Αναφερόμενος στην κοινοπραξία με την APS είπε ότι αυτή «θα επιτρέψει σε ξένους επενδυτές να νοιώσουν πιο άνετα σε σχέση με το ενδεχόμενο αγοράς προβληματικών δανείων».

«Αυτή τη στιγμή εξετάζουμε την πρώτη μας πώληση δανείων», είπε.

Λέγοντας ότι η Ελληνική Τράπεζα διέθεσε συνολικά €917 εκατομμύρια σε νέα δάνεια από το 2015 μέχρι το πρώτο μισό του τρέχοντος έτους, ο κ. Κρέιμερ είπε ότι η τράπεζα εξετάζει ευκαιρίες τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό για αξιοποίηση της υπερβάλλουσας ρευστότητας της τράπεζας, η οποία εκτοξεύτηκε λόγω εισροής καταθέσεων στην τράπεζα η οποία κατά την κρίση του 2013 ήταν η μόνη που κάλυψε τις κεφαλαιακές της ανάγκες μέσω του ιδιωτικού τομέα.

 

Κομισιόν: Εξαιρετικά υψηλό το ποσοστό των ΜΕΔ

Εξάλλου, χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Γιώργος Μαρκοπουλιώτης, είπε πως ο τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης θα βοηθούσε στην εξαγωγή συμπερασμάτων για τις βέλτιστες πρακτικές για το μέλλον.

«Η Κύπρος είχε υποστεί μια ισχυρή και ιδιαίτερη τραπεζική κρίση μολονότι ότι είχε σημαντική ανάκαμψη, θέματα βεβαίως παραμένουν», είπε ο κ. Μαρκοπουλιώτης και πρόσθεσε: «Ενώ έχουν γίνει κεφαλαιοποιήσεις τραπεζών και μεταρρυθμίσεις, ο όγκος των ΜΕΔ παραμένει εξαιρετικά υψηλός και κατ’ ακρίβεια είναι ο δεύτερος ψηλότερος στην Ευρώπη».

Πηγή: ΚΥΠΕ


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα