Λακκοτρύπης: Προωθούμε νέο μοντέλο ανάπτυξης βασισμένο στην καινοτομία και το επιχειρείν

Λακκοτρύπης: Προωθούμε νέο μοντέλο ανάπτυξης βασισμένο στην καινοτομία και το επιχειρείν

 


Η Κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους φορείς και τα μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας, εργάζεται για τη διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης, βασιζομένου, κυρίως, στην καινοτομία, την εξωστρέφεια και το επιχειρείν, ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης στη Γενική Συνέλευση ΕΒΕ Λευκωσίας.

Τούτο, ανέφερε, αναδείχθηκε γι’ ακόμα μια φορά και με τις εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, πριν από ένα δεκαπενθήμερο, για νέα έργα στη Λευκωσία συνολικής αξίας €420 εκατομμυρίων.

Ανάμεσα σε αυτά, είπε, είναι ένα εξειδικευμένο κέντρο πληροφόρησης, εκπαίδευσης και προώθησης της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας, καθώς και έργα που θα μετατρέψουν την Λευκωσία σε κέντρο αριστείας για την έρευνα και την καινοτομία.

Το Υπουργείο, είπε, συνεχίζει να υλοποιεί προγράμματα ενίσχυσης των επιχειρήσεων, έχοντας εξασφαλίσει για την προγραμματική περίοδο 2014-2020, κονδύλια για συγχρηματοδοτούμενα σχέδια χορηγιών ύψους €128 εκατομμυρίων. Πρόσθεσε ότι μέχρι σήμερα, έχουν δοθεί εγκρίσεις για €67,4 εκατ. σε 923 επιχειρήσεις, εκ των οποίων τα €23 εκατ., περίπου, αφορούν 321 επιχειρήσεις της επαρχίας Λευκωσίας.

Στην παρούσα φάση, σημείωσε, το Υπουργείο εργάζεται για την ψηφιακή μετατροπή της όλης διαχείρισης των εν λόγω Σχεδίων, με στόχο τη μείωση και βελτιστοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών εξέτασης και πληρωμής των αιτήσεων, ενώ προγραμματίζεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες, να ξεκινήσουν να ανακοινώνονται σταδιακά και οι νέες προκηρύξεις των Σχεδίων.

Αναφέρθηκε παράλληλα στα σχέδια για την ενίσχυση των εξαγωγικών δυνατοτήτων επιχειρήσεων και επαγγελματικών οργανώσεων, με την αρμόδια Υπηρεσία να δέχεται σήμερα αιτήσεις, μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου 2017, για επιδότηση της ιδιωτικής συμμετοχής σε διεθνείς εμπορικές εκθέσεις κατά το 2018.

Στο ίδιο πνεύμα, είπε, κινούνται και οι προσπάθειες που καταβάλλονται από την Κυβέρνηση για αποτελεσματική διείσδυση των επιχειρήσεών μας σε νέες αγορές, με παράλληλη στόχευση σε τομείς και προϊόντα που η Κύπρος έχει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα

Ο Υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην πρόθεση της Κυβέρνησης να ανακοινώσεις μέχρι το τέλος του 2017, τη νέα ολοκληρωμένη Εθνική Βιομηχανική Στρατηγική της Κύπρου για την περίοδο 2017-2030. «Απώτερος στόχος να αναπτυχθούν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, υψηλής προστιθέμενης αξίας, που θα συμβάλουν στη βιωσιμότητα, στην ανταγωνιστικότητα και στην εξωστρέφεια της κυπριακής βιομηχανίας», είπε.

Παράλληλα αναφέρθηκε στη συνεχιζόμενη αναβάθμιση του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη, μέσω της εισαγωγής απλοποιημένων διαδικασιών και εκσυγχρονισμού τόσο των νομοθεσιών όσο και των ηλεκτρονικών υπηρεσιών που προσφέρονται.

Από την πλευρά, μιλώντας στη συνέλευση, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΛ Στέλιος Αναστασιάδης κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Λευκωσία, τα οποία δεν της επιτρέπουν να αναπτυχθεί με γρηγορότερους ρυθμούς και να καταστεί μια σύγχρονη πόλη.

Αναφορικά με το κυκλοφοριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πρωτεύουσα, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΛ είπε ότι έφτασε η ώρα της δημιουργίας τραμ και εισηγήθηκε όπως η διαδρομή του να καλύπτει περιμετρικά όλα τα Πανεπιστήμια που λειτουργούν στη Λευκωσία.

Σε σχέση με το θέμα της αποπεράτωσης της Πλατείας Ελευθερίας, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι η πλατεία πρέπει να παραδοθεί σύντομα στο κοινό, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θέμα της ανάπτυξης του παλιού ΓΣΠ και της Αρχιγραμματείας λέγοντας ότι αυτά τα έργα «θα πρέπει να ενώνονται μεταξύ τους με μια νοητή γραμμή και να αποτελούν χώρους κοινωνικής συνεύρεσης, στους οποίους θα μπορούν να γίνονται πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις».

Η Λευκωσία με τα πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα της, έχει σημαντικό ρόλο να επιτελέσει στα δρώμενα της Κύπρου, αλλά και της κοντινής μας περιφέρειας, ανέφερε και πρόσθεσε ότι τομείς, όπως το επιχειρείν, η παιδεία, η καινοτομία, η ιατρική, ο πολιτισμός και άλλοι «μπορεί να την καταστήσουν ένα πολύπλευρο  κέντρο εξειδικευμένων τομέων με μεγάλες δυνατότητες».

Αναφορικά με το θέμα των καθυστερήσεων και της γραφειοκρατίας, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι το ΕΒΕΛ εισηγείται όπως ιδρυθεί μια Αδειοδοτική Αρχή για τις μεγάλες επενδύσεις, είτε σε κτίρια, είτε σε έργα υποδομής, είτε σε ξενοδοχεία.

Αναφερόμενος στην εξέλιξη της κυπριακής οικονομίας, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι παρουσιάζει θετικό ρυθμό ανάπτυξης με τους σημαντικούς της δείκτες να σημειώνουν άνοδο, προσθέτοντας ότι τα βασικά προβλήματα που είναι μεταξύ άλλων τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η υψηλή ανεργία και το μεγάλο δημόσιο και ιδιωτικό χρέος «είναι αγκάθια που πρέπει να τύχουν σοβαρής διαχείρισης».

Επιπλέον, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΛ κάλεσε την κυβέρνηση και τα κόμματα να επιδείξουν σοβαρότητα και υπευθυνότητα και να μη δεσμευθούν σε μισθολογικές αυξήσεις και σε παροχές που δεν τις σηκώνει η κυπριακή οικονομία, αφού χρειάζεται ακόμα χρόνο για να διασφαλίσει τη σταθεροποίησή της.

Τέλος, αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι το ΕΒΕΛ  στηρίζει τις προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη για επανέναρξη των συνομιλιών, «ώστε να εξευρεθεί μια σωστή λύση, η οποία εκτός όλων των άλλων θετικών, θα απαλλάξει και τη Λευκωσία από τον πολύχρονο διαχωρισμό που την κρατά έρμαιο της τουρκικής κατοχής».

Χαιρετισμούς στη Γενική Συνέλευση απηύθυναν επίσης ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης και ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Φειδίας Πηλείδης.


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα