Συνέντευξη Μάριου Καρογιάν

Συνέντευξη Μάριου Καρογιάν


Πρέπει να μείνουμε στη Ζώνη του Ευρώ!

  • Δημαγωγούν όσοι προτείνουν την αποχώρησή μας από την Ευρωζώνη.
  • Θα λειτουργήσουν θετικά τα κίνητρα για τους Ρώσους επιχειρηματίες.
  • Η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου απαιτεί στρατηγικές συμμαχίες.

Συνέντευξη του Προέδρου του ΔΗΚΟ κ. Μάριου Καρογιάν

O Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και τέως Πρόεδρος της Βουλής κ. Μάριος Καρογιάν μιλά στο EUROΚΕΡΔΟΣ για όλους και για όλα. Για τα δικά μας σφάλματα που μας οδήγησαν ως εδώ, για τις ευθύνες των Ευρωπαίων και για τις προσπάθειες αντιμετώπισης των προβλημάτων που επιχειρούνται από τη νέα Κυβέρνηση.

Αναγνωρίζει τη δυσκολία των επόμενων δύο ετών για την πραγματική οικονομία, ωστόσο αισιοδοξεί κυρίως λόγω των χαρακτηριστικών που διακρίνουν το μέσο Κύπριο πολίτη.

Τέλος, παρά τις δυσκολίες, πιστεύει πως η Κύπρος θα πρέπει να παραμείνει στη Ζώνη του Ευρώ, θεωρώντας ως δημαγωγικά και πολλαπλώς επικίνδυνα τα επιχειρήματα που ακούγονται υπέρ του σεναρίου επιστροφής στη λίρα.


ΕΡ: Πώς αξιολογείτε την οικονομική κατάσταση στην Κύπρο; Με τη συμφωνία για bail-out που έχει επιτευχθεί με τους διεθνείς δανειστές, η κατάσταση θα σταθεροποιηθεί, ή θα προκύψουν περισσότερα προβλήματα;

ΑΠ: Όπως γνωρίζετε, η Κύπρος βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Για τη διαχείριση αυτής της κρίσιμης κατάστασης, η οποία έχει προκύψει μετά την απόφαση του Eurogroup, απαιτείται από όλους μας νηφαλιότητα, υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα. Παράλληλα, είναι πολύ σημαντικό τα μηνύματα και η πληροφόρηση που φτάνουν στους πολίτες, κυρίως, αλλά και στους επενδυτές κ.α., πρέπει να είναι τεκμηριωμένες και φυσικά να μην δημιουργούν συνθήκες πανικού και φόβου. Για αυτό και εμείς ως πολιτικοί και ηγέτες αυτού του τόπου φέρουμε μεγάλη ευθύνη.

Η απόφαση του Eurogroup να εισάξει, για πρώτη φορά, διάσωση της οικονομίας με τη συμμετοχή των ανασφάλιστων αποταμιευτών, δηλαδή bail-in και όχι bail-out, ήταν πολύ άδικη, ειδικά εάν θεωρήσουμε ότι μια τέτοια λύση δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ ξανά. Πρόκειται δυστυχώς για μια λύση για την οποία δεν είναι κανένας σε θέση να προβλέψει την αποτελεσματικότητα και τις παρενέργειές της. Η Κύπρος, λόγω του μικρού μεγέθους της οικονομίας της και του περιορισμένου κινδύνου μετάδοσης της κρίσης σε ολόκληρη την ευρωζώνη, δηλαδή αυτό που ονομάζεται «συστημικότητα», χρησιμοποιήθηκε ως πειραματόζωο, ώστε να δοκιμαστεί η συγκεκριμένη μέθοδος και αν πετύχει να χρησιμοποιηθεί ως πρότυπο και σε περιπτώσεις άλλων χωρών.

Από την άλλη, η λύση που επιβλήθηκε σε μας, εξασφαλίζει τη φερεγγυότητα του τραπεζικού συστήματος, κάτι που δημιουργεί θετικές προοπτικές για την ανάπτυξη της οικονομίας της Κύπρου μεσο-μακροπρόθεσμα. Προσθέτοντας σε αυτό τα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που η Κύπρος πάντοτε είχε και εξακολουθεί να έχει, όπως η πολιτική σταθερότητα, η χαμηλή φορολογία, το άριστο νομικό και θεσμικό πλαίσιο, το καλά εκπαιδευμένο και έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό, οι συμφωνίες για αποφυγή διπλής φορολογίας, καθώς και η πρόσφατη ανακάλυψη του φυσικού αερίου, θα συμβάλλουν ουσιαστικά στις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας.

Τέλος, θα ήθελα να πω πως δεν έχουμε άλλη οδό από το να πετύχουμε. Είμαστε καταδικασμένοι να πετύχουμε. Και αυτό που με κάνει περισσότερο αισιόδοξο ότι θα τα καταφέρουμε και αυτή τη φορά είναι βασικά οι ίδιοι οι πολίτες μας, γιατί ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν τέτοιες δύσκολες καταστάσεις. Ζήσαμε ξανά παρόμοια κατάσταση το 1974, όταν εισέβαλε η Τουρκία στην Κύπρο και κατέλαβε σχεδόν το 40% του εδάφους μας και οι συμπολίτες μας, με αγωνιστικότητα, πείσμα και πατριωτικό καθήκον κατόρθωσαν να επανοικοδομήσουν την οικονομία μας μέσα από τις τέφρες της καταστροφής. Είμαστε αποφασισμένοι να επιτύχουμε το ίδιο πράγμα και τώρα. Θα παλέψουμε για να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας.

ΕΡ: Η Κύπρος δοκιμάζεται από μια πρωτοφανή οικονομική κρίση. Μέσα σε λίγα χρόνια, η Κύπρος της ευημερίας και της ανάπτυξης μετατράπηκε σε μια χώρα υπό πτώχευση. Θεωρείτε ότι υπάρχουν άλλοι πιο βαθιοί λόγοι πίσω από αυτή την κρίση; Η κρίση είναι από μέσα ή εισαγόμενη;

ΑΠ: Σωστά. Η Κύπρος πέτυχε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης κατά τη διάρκεια των προηγούμενων τριών δεκαετιών. Ένας από τους τομείς που συνέβαλε σε αυτή την επιτυχία ήταν ο τομέας των υπηρεσιών, ο οποίος υποστηρίχτηκε από έναν καλά οργανωμένο τραπεζικό τομέα.

Η αλήθεια είναι ότι η κρίση άρχισε από το εξωτερικό. Η παγκόσμια οικονομική κρίση και η ύφεση που ακολούθησε, επηρέασε αρνητικά το επενδυτικό και επιχειρηματικό κλίμα συμβάλλοντος στην αρνητική επίδραση στο ΑΕΠ της χώρας και επίσης στο ποσοστό της απασχόλησης. Αυτά τα δύο στοιχεία οδήγησαν την οικονομία της Κύπρου σε βαθιά ύφεση και φυσικά στη σημαντική επιδείνωση της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας.

Δυστυχώς, η προηγούμενη κυβέρνηση απέτυχε να λάβει έγκαιρα επαρκή δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα για να θέσει σε στέρεη και υγιή βάση τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, με αποτέλεσμα, τον Οκτώβριο του 2011, η Κύπρος να τεθεί εκτός αγορών.

Επίσης, η λανθασμένη απόφαση για απομείωση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, το γνωστό PSI, χωρίς την εξασφάλιση ανάλογης υποστήριξης από Ε.Ε., αποδείχθηκε πολύ καταστρεπτική για τις κυπριακές τράπεζες, οι οποίες επωμίστηκαν κόστος 4.5 δις ή 30% του ΑΕΠ μας.

Το τελικό αποτέλεσμα της απραξίας, της ανευθυνότητας και των ιδεοληψιών της προηγούμενης κυβέρνησης σε συνάρτηση με τις βαριές απώλειες λόγω PSI ήταν τόσο ο δημόσιος τομέας όσο και το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα να αφεθούν χωρίς οποιαδήποτε επιλογή παρά από το να ζητήσουν βοήθεια μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, προκειμένου να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Κατά συνέπεια, προσφέραμε στους ανταγωνιστές μας τη μοναδική ευκαιρία που έψαχναν εδώ και αρκετό καιρό, να αλλάξουν τα πράγματα προς όφελος των δικών τους συμφερόντων.

Σε αυτό το σημείο επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι η Γερμανία και κάποια άλλα κράτη μέλη της ΕΕ προσπάθησαν αρκετές φορές στο παρελθόν να επιβάλουν ενοποιημένο εταιρικό φορολογικό συντελεστή για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, κάτι για το οποίο εναντιώθηκε η Κύπρος και μερικά άλλα κράτη.

Ωστόσο, πρέπει να πούμε ότι στη δυσμενή εξέλιξη των πραγμάτων συνέβαλαν λάθη, παραλείψεις, ολιγωρίες, απρονοησία και απερισκεψία εντός Κύπρου. Και οι ευθύνες κάποιων είναι ασήκωτες.

ΕΡ: Η τρόικα επέβαλε κούρεμα στην Τράπεζα Κύπρου και εκκαθάριση της Λαϊκής τράπεζας. Οποιοιδήποτε και αν ήταν οι σκοποί της, είτε για να συρρικνώσουν τον τραπεζικό τομέα στην Κύπρο είτε τις ρωσικές καταθέσεις, εσείς θεωρείτε ότι η τρόικα θέλει να σώσει το τραπεζικό σύστημα ή να το καταστρέψει; Με την ουσιαστική συρρίκνωση που επεβλήθη, ο τραπεζικός τομέας θα μπορέσει να αναπτυχθεί;

ΑΠ: Για να είμαι ειλικρινής, έχω ακόμα αμφιβολίες σε σχέση με τις πραγματικές προθέσεις της τρόικας. Ο τραπεζικός τομέας, συμπεριλαμβανομένων των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων, αντιπροσώπευε μέχρι σήμερα το 550% του ΑΕΠ. Μετά την απόφαση του Eurogroup, ο κυπριακός τραπεζικός τομέας έχει συρρικνωθεί απότομα στο 350% του ΑΕΠ.

Αντιλαμβανόμαστε, φυσικά, την ανάγκη περιορισμού του τραπεζικού μας τομέα, προκειμένου να τεθεί σε μια πιο υγιή βάση και να μειωθεί ο επενδυτικός κίνδυνος. Εντούτοις, μια τόσο δύσκολη και σύνθετη διαδικασία θα έπρεπε να είχε εφαρμοστεί με έναν ήπιο, σταδιακό και περισσότερο ελεγχόμενο τρόπο και όχι τόσο βίαια και απότομα. Γι αυτό και διατηρώ τις αμφιβολίες μου για τις πραγματικές προθέσεις της τρόικα. Ο τρόπος πάντως με τον οποίο αντιμετώπισαν οι εταίροι μας την Κύπρο και οι απειλές να αφεθεί η χώρα να πτωχεύσει, δημιουργούν πρόσθετες αμφιβολίες, κατά πόσο δηλαδή, το πείραμα δεν ήταν μόνο η καταστροφή του τραπεζικού μας συστήματος και οι Ρώσοι καταθέτες, αλλά η έξοδος ενός μικρού κράτους μέλους από την ευρωζώνη.

ΕΡ: Η κυβέρνηση θέσπισε μια σειρά μέτρων για επανεκκίνηση της οικονομίας, όπως την παροχή κινήτρων προς τους Ρώσους επιχειρηματίες ανθρώπους για να παραμείνουν στην Κύπρο. Νομίζετε ότι θα λειτουργήσει αποτελεσματικά;

ΑΠ: Πιστεύω πως ναι. Οι Ρώσοι επιχειρηματίες και γενικά οι Ρώσοι που ζουν στην Κύπρο δεν είναι μόνο για τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες αλλά και επειδή τους αρέσει. Στη Λεμεσό για παράδειγμα, η ρωσική κοινότητα αριθμεί περίπου 60.000 κατοίκους, η οποία είναι πραγματικά μεγάλη σε σύγκριση με το μέγεθος της πόλης. Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν πρόσφατα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και συγκεκριμένα η παραχώρηση κυπριακής υπηκοότητας σε όσους έχουν υποστεί κούρεμα πέραν των 3 εκ., καθώς και το μέτρα για παραχώρηση μόνιμης άδειας παραμονής σε όσους επενδύουν στον τομέα των ακινήτων πέραν των 300.000 ευρώ, βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση και πιστεύω ότι οι Ρώσοι επιχειρηματίες, αλλά και από άλλες χώρες, όπως την Κίνα κλπ θα συνεχίσουν να διευθύνουν τις επιχειρήσεις τους από την Κύπρο.

ΕΡ: Υπάρχουν φήμες ότι η κρίση στην Κύπρο έγινε λόγω της ανακάλυψης του αερίου για το οποίο ενδιαφέρονται κάποια κέντρα λήψης αποφάσεων…

ΑΠ: Αν και δεν είμαι σε θέση να το αποδείξω, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι μερικά κέντρα αποφάσεων, διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο ώστε η Κύπρος να τύχει εκείνης της βάρβαρης τιμωρίας από το Eurogroup. Επιπλέον, μερικές χώρες, όπως η Τουρκία και η Μεγάλη Βρετανία θεωρούν την τρέχουσα δυσμενή οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η Κύπρος, ως ευκαιρία για να την αναγκάσει να δεχθεί λύση του κυπριακού προβλήματος στη βάση τύπου σχεδίου Ανάν, η οποία λύση θα είναι διασυνδεδεμένη με την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την πλευρά μας. Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι στο μνημόνιο που συμφωνήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο υπήρχε πρόνοια στο πλαίσιο της οποίας η τρόικα θα είχε το δικαίωμα λόγου στην απόφαση σχετικά με την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων μας, κάτι, που ο σημερινός αρμόδιος Υπουργός κατόρθωσε να αλλάξει μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις.

ΕΡ: Κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ετών, η οικονομία της Κύπρου θα βρίσκεται σε βαθιά ύφεση, η ανεργία θα αυξηθεί και ενδεχομένως να απαιτηθούν περισσότερα μέτρα λιτότητας. Μερικοί λένε ότι θα έχουμε μπροστά μας δύο πολύ δύσκολα έτη, και κατόπιν θα έρθουν καλύτερες μέρες. Τί νομίζετε εσείς;

ΑΠ: Είναι αλήθεια. Το 2013 και 2014 αναμένονται να είναι δύο πολύ δύσκολα χρόνια. Ως προς το ποσοστό της ύφεσης υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις. Στο μνημόνιο διατυπώνεται η εκτίμηση ότι η ύφεση θα είναι περίπου 9% το 2013 και περίπου 4% το 2014, ενώ αναμένεται μικρή ανάπτυξη, γύρω στο 1,5% το 2015. Υπάρχουν ωστόσο και άλλες εκτιμήσεις που ανεβάζουν το ποσοστό της ύφεσης πιο ψηλά.

Στο μεσοδιάστημα αυτό, κύριος στόχος μας είναι πρώτα να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση και σιγά-σιγά να αρχίσει να αποκαθιστάται η εμπιστοσύνη των πολιτών και των επενδυτών στην κυπριακή οικονομία και το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα.

Για να γίνει αυτό κατορθωτό απαιτείται η αποφασιστική εφαρμογή όλων των μέτρων μεταρρύθμισης, ώστε σταδιακά η κυπριακή οικονομία να επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Κορυφαίας σημασίας, που θα κρίνει ασφαλώς το μέλλον της κυπριακής οικονομίας, αλλά και το μέλλον της ίδιας της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι φυσικά ο στρατηγικός μας στόχος για εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων μας, ο οποίος απαιτεί στρατηγικές συμμαχίες με φιλικές γειτονικές χώρες όπως το Ισραήλ, ο Λίβανος, η Αίγυπτος κ.λπ., καθώς επίσης και με άλλες φιλικές χώρες, όπως την Ρωσία και την Κίνα.

Μια κρίσιμη πτυχή αυτού του στρατηγικού στόχου είναι φυσικά η οριστικοποίηση του σχεδίου δράσης για την κατασκευή τερματικού (LNG) στην Κύπρο. Όσον αφορά στην κατασκευή του τερματικού στο Βασιλικό, θεωρώ ως ιδιαίτερα θετική εξέλιξη την πρόσφατη εξαγγελία της Noble Energy σε συνέδριο στο Τέξας, ότι προγραμματίζει την κατασκευή χερσαίου τερματικού σε συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση, γεγονός που θα δώσει μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη τόσο στον συγκεκριμένο τομέα της ενέργειας, όσο και σε άλλους παρεμφερείς τομείς της οικονομίας.

ΕΡ: Το τελευταίο διάστημα ακούσαμε πολλούς να ισχυρίζονται ότι θα ήταν καλύτερα να βγούμε από το ευρώ. Ποιά είναι η δική σας άποψη;

ΑΠ: Αυτή δεν είναι επιλογή για μας. Θα κάνουμε οτιδήποτε απαιτείται προκειμένου να σταθεροποιηθεί το σύστημά μας και να διορθωθούν οι ανισορροπίες στα δημόσια οικονομικά και στον τραπεζικό μας τομέα. Μόλις επιτύχουμε αυτό τον σημαντικό στόχο, αξιοποιώντας ασφαλώς και τα έσοδα από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, θα μπορέσουμε τότε να αποσυνδεθούμε και από το μνημόνιο.

Εκείνοι όμως που προτείνουν να βγούμε από την ευρωζώνη, εκτός από το να εκτοξεύουν εύηχες επικοινωνιακές ατάκες και δημαγωγικά συνθήματα, που στο τέλος της ημέρα αποπροσανατολίζουν και παρασύρουν τους πολίτες σε επικίνδυνες κατευθύνεις, πρέπει να εξηγήσουν στους πολίτες μας και ποιες θα είναι οι συνέπειες από μια τέτοια απόφαση. Αν η απόφαση κάποιων είναι να βγούμε από το ευρώ, πρέπει να σταθούν απέναντι στους πολίτες και κοιτάζοντας τους κατάματα να τους πουν για παράδειγμα πως το νέο νόμισμα θα υποτιμηθεί αμέσως μέχρι και 50%, ίσως και ακόμα περισσότερο, με αποτέλεσμα να αυξηθεί αντίστοιχα το συνολικό εξωτερικό χρέος του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε επίπεδα που θα είναι αδύνατο να αποπληρωθεί.

Να τους πουν επίσης ότι ο πληθωρισμός θα καλπάσει, οι τιμές των ακινήτων θα καταρρεύσουν, οι επενδυτές θα αποφεύγουν μια χρεοκοπημένη οικονομία, το κράτος δεν θα μπορεί πλέον να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Να τους πουν ότι θα υπάρξει μεγάλη έλλειψη καυσίμων και φαρμάκων, το βιοτικό επίπεδο θα συρρικνωθεί, οι αποταμιεύσεις θα μειωθούν σημαντικά, το ίδιο και οι συντάξεις και οι κοινωνικές παροχές, η ανεργία θα αυξηθεί, το ίδιο και η φτώχεια, η εγκληματικότητα και η διαφθορά.

Αν αυτό θέλουν κάποιοι, το ΔΗΚΟ σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αναλάβει την ευθύνη να οδηγήσει το κράτος σε χρεοκοπία.

Πρέπει πάντως να λεχθεί ότι με βάση της Συνθήκης Προσχώρησης, έξοδος από το ευρώ μπορεί να οδηγήσει και σε έξοδο από την Ε.Ε., αφού το ευρώ αποτελεί συμβατική υποχρέωση της Κύπρου, η οποία έχει αναληφθεί με ην υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης. Ακόμη και στην καλύτερη των περιπτώσεων, ενδεχόμενη έξοδος από το ευρώ θα μπορούσε να οδηγήσει σε προσωρινή αναστολή της συμμετοχής της Κύπρου στα Ευρωπαϊκά όργανα.

Και στις δυο, πάντως περιπτώσεις θα αποδυνάμωνε την Κύπρο πολιτικά, οικονομικά και διπλωματικά, γεγονός που θα καθιστούσε πολύ δύσκολη την αξιοποίηση του φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ.

ΕΡ: Η ευρωζώνη βιώνει μεγάλη κρίση. Μετά την Ιρλανδία, ακολούθησαν η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Κύπρος, τώρα η Σλοβενία, ενδεχομένως να ακολουθήσουν και άλλες. Θεωρείτε πως το ενιαίο νόμισμα είναι επιτυχία η αποτυχία;

ΑΠ: Δυστυχώς, οι Ευρωπαίοι ηγέτες παρουσιάστηκαν κατώτεροι των περιστάσεων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχασε την κύρια αποστολή της που ήταν η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και ενοποίηση. Τώρα, οι ευρωπαϊκές αποφάσεις λαμβάνονται με βάση οικονομικά και άλλα συμφέροντα, καθώς και γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα των ισχυρών μελών της. Οι μικρές χώρες, όπως η Κύπρος, πληρώνουν το λογαριασμό, όπως αποδεικνύεται για πολλοστή φορά από τα γεγονότα.

Με τις τελευταίες αποφάσεις τους, οι πολιτικοί ηγέτες της Ευρώπης το μόνο που κατάφεραν είναι να χωρίσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση στον ισχυρό Βορρά και στον αδύνατο Νότο. Με την επιβολή των σκληρών μέτρων λιτότητας, η Ε.Ε. ωθεί τους ανθρώπους στη φτώχεια και τη μιζέρια. Εάν η Ε.Ε. δεν αλλάξει πορεία, κάτι που εύχομαι να γίνει μετά τις εκλογές στη Γερμανία, τότε πολύ φοβάμαι ότι δεν είναι μόνο το μέλλον του ευρώ που απειλείται, αλλά και το μέλλον της ίδιας της Ένωσης.

Πάντως, για να υπάρξει μια ουσιαστική πορεία ανάκαμψης της οικονομίας των χωρών του νότου, που θα οδηγήσει και σε βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των λαών της, πρέπει να υπάρξει μια καλά σχεδιασμένη πολιτική ανάπτυξης, γιατί με τις πολιτικές της σκληρής λιτότητας και της βαθιάς ύφεσης η ανεργία διευρύνεται και οι οικονομικές δυνατότητες των κρατών να αναπτύξουν κοινωνική πολιτική περιορίζεται.

Επί του θέματος αυτού σημειώνουμε τις προτάσεις του νέου Ιταλού Πρωθυπουργού που μετέφερε σε διάφορους ευρωπαίους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένης και της κ. Μέρκελ, για εγκατάλειψη της πολιτικής λιτότητας και τη δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης, προόδου και ευημερίας.


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα