Mε νόμο η ενοικίαση και φορολόγηση τουριστικών καταλυμάτων τύπου AirBnB

Mε νόμο η ενοικίαση και φορολόγηση τουριστικών καταλυμάτων τύπου AirBnB

 


Με πρόταση νόμου των Βουλευτών Αβέρωφ Νεοφύτου και Ηλία Μυριάνθους ρυθμίζεται πλέον η ενοικίαση αλλά και η φορολόγηση αυτοεξυπηρετούμενων τουριστικών επιπλωμένων επαύλεων και κατοικιών από ιδιώτες. Στο εξωτερικό ιδιώτες ενοικιάζουν τα καταλύματά τους μέσω συγκεκριμένων πλατφόρμων και ιστοσελίδων, όπως το γνωστό AirBnB.

Η πρόταση τροποποιεί το νόμο περί ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων με προσθήκη διατάξεων για τη συμπερίληψη και αδειοδότηση των αυτοεξυπηρετούμενων αυτών καταλυμάτων και τον καθορισμό πλαισίου αδειοδότησης, τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών και όρων και προϋποθέσεων, στο πλαίσιο της αναβάθμισης της ποιότητας του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος της χώρας.

Με την τροποποίηση προστίθεται διάταξη για δημιουργία μητρώου για την εγγραφή των καταλυμάτων αυτών το οποίο δημιουργείται από τον ΚΟΤ, ο οποίος αναμένεται να μετεξελιχθεί σε υφυπουργείο τουρισμού, στη βάση κανονισμών που θα εκδοθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο για καθορισμό των προδιαγραφών που πρέπει τα καταλύματα αυτά να πληρούν.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ  Νεοφύτου, ο οποίος κατέθεσε την πρόταση νόμου με τον Βουλευτή της ΕΔΕΚ Ηλία Μυριάνθους, δήλωσε ότι αυτή η πρόταση θα βοηθήσει χιλιάδες νοικοκυριά, γιατί θα δικαιούνται πλέον όσοι έχουν μεμονωμένη τουριστική έπαυλη ή κατοικία να την ενοικιάζουν βραχυπρόθεσμα, για μέρες ή βδομάδες, για να έχουν επιπλέον εισόδημα το οποίο σε κάποιες περιπτώσεις θα ξεπερνά και το οικογενειακό εισόδημα νομότυπα.

Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι θα υπάρχουν κανονισμοί για επιβολή φορολογίας και τελών με έσοδα για το κράτος και τις τοπικές αρχές, ενώ παράλληλα θα ρυθμίζονται και τα επίπεδα ασφάλειας και υγείας που τα καταλύματα αυτά θα πρέπει να πληρούν. Εξήγησε ότι με βάση την πρόταση νόμου θα δημιουργηθεί μητρώο αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων και όσοι επιθυμούν νόμιμα να ενοικιάζουν τις κατοικίες τους, θα πρέπει να εγγραφούν στο μητρώο αυτό. Απαντώντας σε ερώτηση, ανέφερε ότι τα ελάχιστα επίπεδα υγείας και ασφάλειας θα τα ελέγχει, είτε ο ΚΟΤ, είτε το Υφυπουργείο Τουρισμού.

Ανέφερε επίσης ότι με βάση τις στατιστικές, το ένα τρίτο των τουριστών διαμένουν σε μη αδειούχα καταλύματα και η πρόταση νόμου στόχο έχει να ρυθμίσει αυτή την παρανομία. Σε ερώτηση για τις τοποθετήσεις των ξενοδόχων επί του θέματος, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι ο ίδιος στήριξε και στηρίζει την ξενοδοχειακή βιομηχανία και ανεξάρτητα αν οι ξενοδόχοι συμφωνούν ή όχι, πρόκειται για ένα μέτρο που βοηθά τον απλό πολίτη και τα νοικοκυριά. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η πρόταση θα περάσει ίσως και ομόφωνα από την Ολομέλεια πριν από τις θερινές διακοπές ωστόσο πιθανόν να δοθεί χρονικό περιθώριο προσαρμογής και επίδειξης ενδιαφέροντος.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους είπε πως σε ό,τι αφορά τα διαμερίσματα σε πολυκατοικίες λόγω της πολυπλοκότητάς του, θα συζητηθεί σε κατοπινό στάδιο με νέα πρόταση νόμου. Εξήγησε ότι το ζήτημα πρέπει όντως να επιλυθεί γιατί αυτά τα διαμερίσματα ενοικιάζονται παράνομα στο διαδίκτυο και πρέπει να υπάρχει έλεγχος για τις προσφερόμενες υπηρεσίες και για θέματα ασφάλειας και υγιεινής, αλλά και για τους φόρους που πρέπει να εισπράττει το κράτος.

Η Βουλή, είπε, αντιλαμβάνεται ότι θα πρέπει να υπάρξει ρύθμιση και για τα διαμερίσματα σε οικιστικές πολυκατοικίες τα οποία δεν χαρακτηρίζονται ως τουριστικά και δεν είναι μεμονωμένες κατοικίες, γι’ αυτό και η επιτροπή θα προχωρήσει στη συνέχεια σε νομοθετική ρύθμιση για τη συμπερίληψή τους.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου Άγγελος Βότσης ανέφερε ότι με την πρόταση νόμου στόχος είναι να αντιμετωπιστεί το θέμα με τις δεκάδες χιλιάδες περιπτώσεις καταλυμάτων που ενοικιάζονται χωρίς να υπάρχει πλαίσιο ελέγχου. Τα καταλύματα αυτά, είπε, θα εντάσσονται σε μητρώο και στη συνέχεια θα υπόκεινται σε ελέγχους για τους όρους και προϋποθέσεις λειτουργίας τους. Εξήγησε ότι τα καταλύματα αφορούν μεμονωμένη τουριστική επιπλωμένη έπαυλη που θα πρέπει να εκμισθώνεται ενιαία και όχι τμηματικά.

Για την πρόταση Νεοφύτου-Μυριάνθους, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε ότι αυτή κινείται προς την ορθή κατεύθυνση, γιατί θα μπει πλαίσιο και θα κτυπηθεί η παρανομία αφού θα δημιουργηθεί μητρώο για τα καταλύματα που θα ενοικιάζονται.  Εξέφρασε πάντως έντονη ανησυχία για το γεγονός ότι αφήνονται εκτός ρύθμισης τα οικιστικά διαμερίσματα, σημειώνοντας ότι από τη στιγμή που υπάρχει μια παρανομία θα πρέπει να παταχθεί.

Η Επιτροπή συζήτησε και το νόμο και τους κανονισμούς που αφορούν την αδειοδότηση και λειτουργία ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων με σκοπό να αντιμετωπιστούν γραφειοκρατικά προβλήματα και να εκσυγχρονιστεί η νομοθεσία για τις άδειες των καταλυμάτων αυτών.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Άγγελος Βότσης είπε ότι πρόκειται για μια πρόθεση που έχει αγκαλιαστεί από όλους, ώστε να εκσυγχρονιστεί το πλαίσιο για τη νέα τάξη πραγμάτων με νέες αναπτύξεις και σύγχρονες νομοθεσίες και την θέσπιση γρήγορων και αποτελεσματικών διαδικασιών. Εξήγησε ότι η Επιτροπή θα συγκεντρώσει τις τελευταίες εισηγήσεις όλων των εμπλεκομένων ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει η έγκριση ή όχι του νομοσχεδίου για το υφυπουργείο τουρισμού.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού ανέφερε ότι συζητείται επιτέλους το νομοσχέδιο και οι κανονισμοί για τον εκσυγχρονισμό του τρόπου αδειοδότησης και λειτουργίας των ξενοδοχείων και των τουριστικών καταλυμάτων. Πρόκειται είπε για ένα περίπλοκο και μεγάλο νομοσχέδιο το οποίο θα δώσει την ευκαιρία για γρήγορη αδειοδότηση και σωστή λειτουργία και κατηγοριοποίηση των ξενοδοχειακών μονάδων με συγκεκριμένα δεδομένα, που θα μειώσει δραματικά τη γραφειοκρατία και θα βοηθήσει τη βιομηχανία να προχωρήσει απρόσκοπτα. Ανέφερε ότι στόχος είναι να μπορέσει το νομοσχέδιο αυτό να λειτουργήσει υπό το υφυπουργείο τουρισμού αλλά αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, μπορεί να εφαρμοστεί και με το υφιστάμενο πλαίσιο του ΚΟΤ.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα ανέφερε ότι το κόμμα του θεωρεί ότι το νομοσχέδιο και οι κανονισμοί θα έπρεπε να είχαν συζητηθεί με το ολοκληρωμένο νομοσχέδιο για τη δημιουργία υφυπουργείου τουρισμού αφού δεν είναι γνωστό αν οι τροπολογίες θα εγκριθούν, αν ο ΚΟΤ θα είναι ακόμη εν ζωή και ποιες θα είναι οι αρμοδιότητές του. Θα αναμένουμε, είπε, στην Ολομέλεια να δούμε τις τελικές θέσεις και απόψεις των εμπλεκομένων, λέγοντας ότι κάποιοι εξ αυτών, όπως η Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων δεν κλήθηκαν στη διαβούλευση για να καταθέσουν απόψεις.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους ανέφερε ότι το νομοσχέδιο και οι κανονισμοί για τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση ενώ θα γίνει περαιτέρω διαβούλευση για συγκεκριμένα σημεία με κάποιους εκ των εμπλεκομένων που δεν έχουν καταθέσει απόψεις. ΚΥΠΕ


Comments

comments

Tags: Airbnb

Σχετικά με τον Συγγραφέα