Μέχρι και 8 χρόνια για την έκδοση πολεοδομικών αδειών

Μέχρι και 8 χρόνια για την έκδοση πολεοδομικών αδειών

 


ΥΠΕΣ: Σύντομα στη Βουλή νομοσχέδιο για αλλαγή των διαδικασιών για στρατηγικές επενδύσεις

 

Σύντομα επίκειται κατάθεση νομοσχεδίου στη Βουλή των Αντιπροσώπων το οποίο θα αναθεωρεί την διαδικασίες έγκρισης για στρατηγικές επενδύσεις, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο οποίος ξεκαθάρισε παράλληλα ότι η Κυβέρνηση είναι φιλική προς τις αναπτύξεις αλλά πάντοτε με σεβασμό προς το περιβάλλον και τον ευρύτερο πολεοδομικό σχεδιασμό.

Ο Υπουργός Εσωτερικών μιλούσε μετά από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων.

«Ήταν μια χρήσιμη συνάντηση, υπάρχουν συχνά συναντήσεις με το σύνδεσμο», ανέφερε. Από αυτή την Κυβέρνηση, πρόσθεσε,  «έχουν δοθεί πάρα πολλά κίνητρα και όσον αφορά τις ενιαίες αναπτύξεις και όσον αφορά πολεοδομικά κίνητρα και έγιναν αρκετές αναπτύξεις που μας βοήθησαν να αντεπεξέλθουμε της κρίσης».

Από εκεί και πέρα, σημείωσε ο κ. Πετρίδης, «όντως προσπαθούμε να διορθώσουμε και διαδικασίες και επίκειται πολύ σύντομα η κατάθεση στη Βουλή νομοσχεδίου επενδυτικού νόμου που θα αλλάζει τις διαδικασίες έγκρισης των μεγάλων επενδύσεων, των στρατηγικών επενδύσεων».

«Πρέπει όμως να επισημάνω ότι όλες οι διαδικασίες πρέπει να γίνονται από όλους σεβαστές και γίνονται», είπε. Πρέπει, πρόσθεσε, «να διασφαλίζουν και περιβαλλοντικές ανησυχίες και σεβασμό προς το περιβάλλον, αλλά και ένα ευρύτερο πολεοδομικό σχεδιασμό».

Συνέχισε λέγοντας ότι «όλα αυτά τα συζητήσαμε και η κυβέρνηση προχωράει με τους σχεδιασμούς της».

Σε σχόλιο ότι εκφράστηκαν παράπονα για περίπλοκες διαδικασίες ο Υπουργός Εσωτερικών απάντησε ότι «κάποιες μπορεί να είναι, αλλά κάποιες διαδικασίες φυσικά και χρειάζονται, ειδικά όταν αφορούν το σεβασμό στο περιβάλλον ή την τήρηση των αρχών των πολεοδομικών». Χωρίς να σημαίνει, είπε, «ότι δεν αναθεωρούνται και κανονισμοί, δεν αναθεωρούνται και διαδικασίες». Αλλά, επισήμανε, «σε όλες τις χώρες του κόσμου για μεγάλες επενδύσεις πρέπει να γίνονται και μελέτες, πρέπει να τηρούνται και οι διαδικασίες και αυτό γίνεται και στην Κύπρο».

Σε ερώτηση για ζητήματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας πρόσφατα για κτίρια κοντά σε παραλίες και καταγγελίες που έχουν γίνει ο κ Πετρίδης απάντησε ότι «αν υπάρχουν συγκεκριμένες παρατυπίες, αυτές θα τις δούμε», προσθέτοντας ότι «δεν έχω εις γνώση μου κάτι τέτοιο». Υπάρχουν διαδικασίες που προνοούν και παρεκκλίσεις, είπε, σημειώνοντας ότι η κάθε συγκεκριμένη περίπτωση είναι διαφορετική.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών «πρέπει να υπάρχει ο απόλυτος σεβασμός και στο περιβάλλον και στην ύπαιθρο, αλλά και στην ανάπτυξη».

«Αυτή η κυβέρνηση ήταν η πιο φιλική κυβέρνηση στην ανάπτυξη και είναι αυτό που θέλουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε», είπε.

Αλλά, ανέφερε, «ανάπτυξη σημαίνει αειφόρος ανάπτυξη, σημαίνει βιώσιμη ανάπτυξη, σημαίνει σεβασμός στο περιβάλλον, στον συνάνθρωπο μας, στους πολεοδομικούς σχεδιασμούς, στην ύπαιθρο».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων Ανδρέας Δημητριάδης ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση κατέθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στην προώθηση μεγάλων αναπτύξεων.

«Ένα από αυτά τα σημαντικά προβλήματα είναι και η αδειοδότηση των μεγάλων αναπτύξεων, η οποία είναι πολύπλοκη, είναι χρονοβόρος και δημιουργεί πολλά προβλήματα στην προώθηση των μεγάλων αναπτύξεων», ανέφερε.

Έδωσε το παράδειγμα μεγάλων αναπτύξεων που περιλαμβάνουν γήπεδα γκολφ για τις οποίες χρειάζονται, σύμφωνα με τον ίδιο 6 με 8 χρόνια για την έκδοση πολεοδομικών, αδειών.

«Αντιλαμβάνεστε κάτω από αυτά τα δεδομένα ότι είναι πολύ δύσκολο να προσελκύσουμε ξένους επενδυτές στην Κύπρο», είπε.

Ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι ο σύνδεσμος εισηγείται πως «θα πρέπει η όλη διαδικασία να απλοποιηθεί, θα πρέπει όταν υποβάλλονται ο αιτήσεις προς την πολεοδομική αρχή να μελετούνται παράλληλα από όλα τα τμήματα και τους κρατικούς φορείς που εμπλέκονται έτσι ώστε η διαδικασία αδειοδότησης των μεγάλων έργων αλλά και των μικρότερων έργων να μην ξεπερνάει τον ένα χρόνο».

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Εσωτερικών ανέλαβαν να μελετήσουν με πολλή προσοχή και σε λεπτομέρεια και βάθος τα προβλήματα μας για να μπορέσουν να τοποθετηθούμε πως μπορούν να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα», είπε.

Σε ερώτηση για κενά που μπορεί να υπάρχουν στις αιτήσεις καθώς και για περιπτώσεις εκτρωμάτων που έχουν κτιστεί ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι «ασφαλώς και πρέπει όλα να λαμβάνονται υπόψη και από τους ίδιους τους επιχειρηματίες επενδυτές αλλά και από τις αρμόδιες αρχές».

Εμείς, σημείωσε, «δεν υποστηρίζουμε αυτού του είδους τις αναπτύξεις, αλλά τις αναπτύξεις οι οποίες είναι καλά μελετημένες, συνάδουν με το περιβάλλον και συμβάλλουν στον στόχο που έχει το κράτος να καταστήσει τον τόπο κέντρο προσέλκυσης ψηλής ποιότητας υπηρεσιών».

Άρα,  πρόσθεσε, «δεν υποστηρίζουμε  αυτού του είδους τις παρανομίες ή παρατυπίες, αλλά εμείς ως σύνδεσμος υποστηρίζουμε την ορθολογιστική ανάπτυξη και προώθηση σοβαρών επενδυτικών έργων, τα οποία θα δημιουργήσουν πολλές θέσεις εργασίας και θα βοηθήσουν στην αύξηση σημαντικά του ΑΕΠ του τόπου».

Απαντώντας σε ερώτηση για πιθανότητα νέας φούσκας στα ακίνητα απάντησε ότι «πιστεύω ότι για την ώρα δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος γιατί οι πωλήσεις ακινήτων βρίσκονται σε λογικά επίπεδα, θα έλεγα ότι είναι και σε χαμηλά επίπεδα μάλιστα σε ποσοστιαία ανάλυση με τις εμπειρίες άλλων χωρών».

Ασφαλώς, πρόσθεσε, «πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μην καταλήξουμε σε καταστάσεις που επικράτησαν στο παρελθόν γιατί αυτό στο τέλος της ημέρας θα καταλήξει σε βάρος του επιχειρηματικού κόσμου».


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα