Μεγάλη η συμμετοχή στην Εβδομάδα Έρευνας και Καινοτομίας του ΙΠΕ

Μεγάλη η συμμετοχή στην Εβδομάδα Έρευνας και Καινοτομίας του ΙΠΕ

 


Πλήθος κόσμου συμμετείχε στις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν σε όλες τις πόλεις της Κύπρου

 

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε η Εβδομάδα Έρευνας και Καινοτομίας, που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας (ΙΠΕ), μεταξύ 19-26 Μαΐου 2018. Σε συνεργασία με ένα μεγάλο αριθμό φορέων, πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ερευνητικών κέντρων και επιχειρήσεων, το ΙΠΕ προσέφερε στο κοινό επτά ημέρες γεμάτες δραστηριότητες, διασκέδαση και γνώση, με επίκεντρο την έρευνα και την καινοτομία με βασικό στόχο την προώθηση της κουλτούρας έρευνας και καινοτομίας στην Κύπρο.

Στο πλαίσιο της Εβδομάδας Έρευνας και Καινοτομίας πολλές εκατοντάδες πολίτες είχαν την ευκαιρία, μεταξύ άλλων, να απολαύσουν αστροβραδιές, να ενημερωθούν για την πλανητική υγεία, να λάβουν μέρος σε επιστημονικές συναντήσεις και αθλητικές δραστηριότητες, να παρακολουθήσουν ταινίες με σχετική θεματολογία και να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς, διεκδικώντας πλούσια δώρα. Ανάμεσα στις δραστηριότητες, συμπεριλαμβάνονταν η Βραδιά Αστρονομίας στη Λευκωσία και τα «Επιστημονικά Καφενεία», που πραγματοποιήθηκαν σε Λευκωσία, Λεμεσό και Πάφο, δίνοντας τη δυνατότητα στο κοινό να συναντήσει διακεκριμένους ερευνητές, έξω από το παραδοσιακό ακαδημαϊκό περιβάλλον και να συζητήσει μαζί τους για θέματα όπως η ψηφιακή αρχαιολογία και η δορυφορική έρευνα στην Κύπρο.

Παράλληλα, υλοποιήθηκαν δράσεις ειδικά αφιερωμένες στους μικρούς ερευνητές όπως οι παιδικές ορθοπεταλιές σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, τα Ναυταθλήματα με την Κυπριακή Ομοσπονδία Κωπηλασίας και οι διαδραστικές αφηγήσεις παραμυθιών στο Κέντρο Δημιουργικής Μάθησης και Παιχνιδιού CLAP3C. Επιπρόσθετα, μέσα από μια ευχάριστη και πολύ ενδιαφέρουσα μεθοδολογικά διαδικασία, σε συνεργασία με το Τεχνολογικό Εργαστήριο Ιδρύματος Ευγενίδου, τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με τα βασικά στοιχεία της ηλεκτρονικής και τα οπτικά φαινόμενα, φτιάχνοντας μόνοι τους κύκλωμα κατασκευής και προγραμματίζοντας το «Μαγικό Ρολόι».

Σε δηλώσεις του ο Γενικός Διευθυντής του ΙΠΕ, Δρ. Βασίλης Τσάκαλος, ανέφερε πως η θετική ανταπόκριση του κόσμου κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Έρευνας και Καινοτομίας είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική και αντικατοπτρίζει τη σταδιακή μετάβαση του κυπριακού κοινού προς μία καλύτερη αντίληψη του ρόλου της επιστήμης και της καινοτομίας. Ακολούθως, ο Δρ. Τσάκαλος υπογράμμισε πως μέσα από πολύπλευρες και στοχευμένες δράσεις «το ΙΠΕ ενισχύει αφενός την προβολή του έργου της ερευνητικής και  καινοτόμου επιχειρηματικής κοινότητας της Κύπρου και αφετέρου αποτελεί τη γέφυρα του κοινού με τον κόσμο της επιστήμης, της έρευνας και της καινοτομίας».

Αξίζει να σημειωθεί πως η Εβδομάδα Έρευνας και Καινοτομίας διοργανώθηκε για πέμπτη φορά από το ΙΠΕ στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του για την προώθηση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας στην Κύπρο.

Το  Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας (ΙΠΕ) αποτελεί τον εθνικό φορέα, αρμόδιο για την υποστήριξη και προώθηση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας στην Κύπρο. Η υλοποίηση της αποστολής του επιτυγχάνεται μέσα από το σχεδιασμό και τη διαχείριση προγραμμάτων επιχορήγησης ερευνητικών έργων και καινοτομικών δραστηριοτήτων, σε συνδυασμό με την υποστήριξη της ένταξης κυπρίων ερευνητών σε ερευνητικές δραστηριότητες στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο.


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα