Μεγάλη πρόκληση η διαδοχή στην οικογενειακή επιχείρηση

Μεγάλη πρόκληση η διαδοχή στην οικογενειακή επιχείρηση

 


Της Αγγέλας Κωμοδρόμου

 

Για πολλές οικογενειακές επιχειρήσεις η διαδοχή στην επόμενη γενιά είναι η μεγαλύτερη πρόκληση. Παράλληλα αντιμετωπίζουν τις ίδιες προκλήσεις με τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, για το πως θα επιβιώσουν και πως θα αναπτυχθούν. Στην περίπτωση της οικογενειακής επιχείρησης Andreas Florides Contractors Ltd, ο Εύης Φλωρίδης, είναι το νέο «νέο αίμα». Και όπως ανέφερε στο Ευρωκέρδος, με το που ξεκίνησε να εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση προσπάθησε να ακολουθήσει την στρατηγική ανάπτυξης της εταιρίας βασισμένη στην ακεραιότητα, ειλικρίνεια και εμπιστοσύνη που ακολουθούσε ο πατέρας του όλα αυτά τα χρονιά, αλλά ταυτόχρονα να την οδηγήσει στον εκμοντερνισμό και στις νέες τάσεις της εποχής.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η Andreas Florides Contractors Ltd ιδρύθηκε από τoν Ανδρέα Φλωρίδη το 1980 και δραστηριοποιείται στο χώρο των κατασκευών. Καταγράφει στο ιστορικό της πληθώρα οικοδομικών έργων, όπως πολυκατοικίες, συγκροτήματα κατοικιών, μεμονωμένες κατοικίες και εκατοντάδες ανακαινίσεις με μεγάλη επιτυχία.

Η πολύχρονη παρουσία της στο χώρο, τη βοήθησε να αποκτήσει υψηλού επιπέδου οργάνωση σε όλους τους τομείς του κλάδου των κατασκευών, τόσο σε μελετητικό όσο και σε κατασκευαστικό επίπεδο. Όλα αυτά τα χρόνια, σχεδιάζει, προγραμματίζει και υλοποιεί έργα, που διασφαλίζουν την ποιότητα ζωής του πελάτη της.

Συγκεκριμένα έχει διεκπεραιώσει έργα όπως: 20 πολυκατοικίες, 5 συγκροτήματα από κατοικίες, 15 μεμονωμένες κατοικίες και πέραν των 150 ανακαινίσεων.

«Τα τελευταία χρόνια όταν ανάλαβα τα ινία της εταιρίας επικεντρωθήκαμε στις ανακαινίσεις, με πρώτιστο σκοπό μας την εργονομία των χώρων, αρμονία μεταξύ αρχιτεκτονικής και πρακτικότητας και φυσικά την ποιότητα των κατασκευών με ανθεκτικότητα στην πάροδο του χρόνου», αναφέρει χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως το κλειδί της επιτυχίας της Andreas Florides Contractors είναι η συνεχής και αδιάκοπη επίβλεψη των έργων.

 

ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ

Οι προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι οικογενειακές επιχειρήσεις στην Κύπρο σύμφωνα με τον κ. Φλωρίδη είναι η καλή διαχείριση της διαδοχής από γενιά σε γενιά, ούτος ώστε να μην επηρεαστεί η βιωσιμότητα τους.

«Προσπάθησα να ακολουθήσω μια στρατηγική ανάπτυξης της εταιρίας βασισμένη στην ακεραιότητα, ειλικρίνεια και εμπιστοσύνη που ακολουθούσε τον πατέρα μου όλα αυτά τα χρονιά, αλλά ταυτόχρονα να την οδηγήσω στον εκμοντερνισμό και στις νέες τάσεις της εποχής.

Η Andreas Florides Contractors Ltd έχει αναλάβει τις ανακαινίσεις πέραν των 30 υποκαταστημάτων και κτιρίων του ομίλου της Ελληνικής Τράπεζας, και το πελατολόγιο της συμπεριλαμβάνει επίσης την ΣΠΕ Λακατάμιας, ΣΠΕ Λήδρα, Logicom, Microsoft, ΑΗΚ, Second Cup Cafes, Leonidas Chocolaterie, Kykon Ltd, το Old Souls Bar και άλλα.

Μιας εποχής με μεγάλο ανταγωνισμό στον κατασκευαστικό τομέα που απαιτεί ήθος, τήρηση χρονοδιαγραμμάτων σε συνδυασμό το ποιοτικό αποτέλεσμα. Η μεγαλύτερη πρόκληση για μένα προσωπικά αναλαμβάνοντας την Andreas Florides Contractors Ltd σαν Γενικός Δευθυντής πλέον και κύριος μέτοχος, ήταν να προχωρήσω και να εξελιχθώ σαν πολίτικος μηχανικός και να διευθύνω την επιχείρηση με σεβασμό πάντοτε στο καλό όνομα που έχει καθιερώσει την εταιρία μας όλα αυτά τα χρονιά στην τέχνη της κατασκευής υλοποιώντας οικοδομικά έργα υψηλών προδιαγραφών με αποτέλεσμα να συνεχιστεί η επιτυχημένη δραστηριότητά της στο χώρο κατασκευών», σημειώνει.

Εξηγεί επίσης πως η μεταφορά της επιχείρησης στην επόμενη γενιά που θα αναλάβει είναι ζωτικής σημασίας. «Λίγες οικογενειακές επιχειρήσεις καταφέρνουν να μεταφέρουν την εταιρία στη δεύτερη γενιά επιτυχώς. Επιστρέφοντας από τις σπουδές μου στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2003 με το πτυχίο του Bachelor of Engineering in Civil Engineering και το Master in Construction Management χρειάστηκε πολύς κόπος και μόχθος για να μπορέσω να ενσωματωθώ στη εταιρία. Απαιτήθηκαν χρονιά σκληρής δουλείας και πειθαρχίας για να αποκτήσω την πείρα για το πώς να διαχειρίζομαι εργοτάξια, να τηρώ χρονοδιαγράμματα και να οργανώνω υπαλλήλους εργολάβους και υπεργολάβους για την σωστή διεκπεραίωση των έργων που μου ανάθεταν.

 

ΠΟΛΛΕΣ ΟΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ

Οι απαιτήσεις και οι δυσκολίες στον τομέα μας και ειδικά στις οικογενειακές επιχειρήσεις είναι πολλές και πρέπει να είσαι συνεχώς σε εγρήγορση και ετοιμότητά να τις αντιμετωπίσεις τις προκλήσεις. Εδώ επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω τον πατερά μου για αυτή την κληρονομιά που μου ανέθεσε και για την αμέριστη του συμπαράσταση και καθοδήγηση όλα αυτά τα χρονιά, μιας και σε αυτόν χρωστώ την επιτυχία που βιώνω τώρα».

Τέλος, σχολιάζοντας την έντονη οικοδομική δραστηριότητα που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό, ο Εύης Φλωρίδης ανέφερε πως κατά την γνώμη του υπάρχει ανάκαμψή στον οικοδομικό τομέα, με αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς.

«Η εταιρία μας έχει αναλάβει ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών έργων από διάφορους χώρους εστίασης, εκτός από ανακαινίσεις κατοικιών που είναι πάντα επίκαιρο έχουμε αναλάβει από κατασκευές υποκαταστημάτων τραπεζικών οργανισμών σε πολυχώρους διασκέδασής, wine bars , εστιατόρια , μπουτίκ και καταστήματα ποικίλων ειδών. Αυτό το άνοιγμα των κυπρίων επιχειρηματιών είναι πολύ αισιόδοξο βήμα για το μέλλον των οικοδομικών εταιριών».

Πηγή: Περιοδικό Ευρωκέρδος


Comments

comments

Tags: cyprus, florides

Σχετικά με τον Συγγραφέα