Μεγαλύτερη πρόκληση να πεισθούν οι ψηφοφόροι να προσέλθουν στις κάλπες

Μεγαλύτερη πρόκληση να πεισθούν οι ψηφοφόροι να προσέλθουν στις κάλπες

 


Η αναξιοπιστία που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια, η μη εκπλήρωση δεσμεύσεων και θέσεων, τα διάφορα σκάνδαλα οδήγησαν στη μείωση της εμπιστοσύνης

 

 

Tης Ελένης Μαραγκού, Διευθύνουσα Σύμβουλος εταιρείας ερευνών CYMAR Market Research Ltd, www.cymar.com.cy

 

Σύντομα, σε μερικούς μήνες ο κυπριακός λαός θα κληθεί στις κάλπες για να αναδείξει τον επόμενο Πρόεδρο του. Πως έχει όμως διαμορφωθεί το πολιτικό κλίμα, ποιες συνθήκες επικρατούν και ποιες προκλήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν οι υποψήφιοι για το προεδρικό αξίωμα; Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να πειστούν οι ψηφοφόροι να προσέλθουν στις κάλπες. Διαχρονικά παρατηρείται μία αύξηση του ποσοστού αποχής και στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις ο κύριος νικητής ήταν η αποχή.

Αν κάποιος από τους υποψηφίους, τολμήσει να απευθύνει ένα ειλικρινή λόγο,  παραδεχομένος τα λάθη και παρουσιάσει χειροπιαστά πως θα υλοποιήσει το δικό το πρόγραμμα, τότε ίσως καταφέρει να κερδίσει ψήφους μεταξύ των αναποφάσιστων και των αποστασιοποιημένων

Το θέμα της αποχής έπρεπε να προβληματίσει ιδιαίτερα τους παράγοντες της πολιτικής ζωής του τόπου. Μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, ακούσαμε όλοι τα κόμματα να δηλώνουν ότι θα μελετήσουν τους λόγους που οδηγούν στην αποχή. Είδαμε όμως κάποιο να κάνει κάτι; Η αναξιοπιστία που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια προερχόμενη κυρίως από αντιφατικές δηλώσεις κομμάτων, η μη εκπλήρωση δεσμεύσεων και θέσεων, τα διάφορα σκάνδαλα οδήγησαν στη μείωση της εμπιστοσύνης. Μέσα από τις διάφορες έρευνες μας φαίνεται καθαρά ότι από το 2011 άρχισε να κλονίζεται η εμπιστοσύνη του κοινού στους διάφορους θεσμούς τους κράτους, αλλά κυρίως στα κόμματα και πολιτικά πρόσωπα. Η κατάσταση αυτή διαχρονικά επιδεινώνεται. Η έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς οδηγεί σε απαισιοδοξία, η οποία και μετατρέπεται τελικά σε αδιαφορία. Δυστυχώς δεν έχουμε δει να γίνονται βήματα από τα διάφορα κόμματα και πολιτικούς  για επανάκτηση της εμπιστοσύνης του πολίτη.

 

Που πρέπει να στραφεί η προεκλογική εκστρατεία

Ήδη έχουμε μπει στην προεκλογική περίοδο και παρακολουθούμε καθημερινά, κυρίως  από τα ΜΜΕ ένα αγώνα μεταξύ των κομμάτων και πολιτικών για επίρριψη ευθυνών για λάθη του παρελθόντος. Κανένας όμως δεν έχει παραδεχθεί ευθέως τις δικές του ευθύνες και λάθη, πράγμα που θα αποδείκνυε και την ειλικρίνειά του. Η προσπάθεια επίρριψης ευθυνών για λάθη του παρελθόντος δεν είναι το κατάλληλο μέσο προσέλκυσης ψηφοφόρων. Ούτε και οι υποσχέσεις και μεγάλα λόγια που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν. Αυτά στο τέλος θα επιφέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Μόνο η ειλικρίνεια μπορεί να σταθεί τροχοπέδη στη μείωση της εμπιστοσύνης προς τους πολιτικούς. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι ο χρόνος που μένει μέχρι τις εκλογές είναι πολύ μικρός για τη διαφοροποίηση της εικόνας που επικρατεί σήμερα και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης του κοινού. Αν όμως κάποιος από τους υποψηφίους, τολμήσει να απευθύνει ένα ειλικρινή λόγο,  παραδεχομένος τα λάθη της πολιτικής ζωής του τόπου, που έγιναν και από την παράταξη που υποστηρίζεται, και παρουσιάσει χειροπιαστά πως θα υλοποιήσει το δικό το πρόγραμμα, τότε ίσως τα καταφέρει να κερδίσει ψήφους μεταξύ των αναποφάσιστων και των αποστασιοποιημένων.

 

Oι τρεις κατηγορίες εκλογέων

Το εκλογικό σώμα θα μπορούσε να ομαδοποιηθεί σε τρεις κατηγορίες.

  • Πατροπαράδοτοι ψηφοφόροι, που ψηφίζουν πάντα τον υποψήφιο που στηρίζεται από το κόμμα τους
  • Αποστασιοποιημένοι ψηφοφόροι: Αυτοί που υποστηρίζουν κάποιο κόμμα, προβληματίζονται όμως με την πολιτική και τις επιλογές του και η απάντηση τους στις εκλογές είναι είτε η αποχή είτε το λευκό
  • Ακομμάτιστοι, αδιάφοροι ψηφοφόροι: Αυτοί χωρίζονται σε δύο υποκατηγορίες. Αυτούς που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, είναι όμως αδιάφοροι και τηρούν αποχή και αυτούς που λόγω της αδιαφορίας τους δεν εγγράφονται στους εκλογικούς καταλόγους. Η τελευταία υποκατηγορία απαρτίζεται κυρίως από νέους ψηφοφόρους.

Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του 2016 μόνο το  ένα τρίτο των νέων είχε εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους.  Η κατάσταση, κατά της άποψη μας, θα είναι ακόμη χειρότερη στις επερχόμενες Προεδρικές εκλογές. Οι υποψήφιοι πρέπει να στοχεύσουν πρώτιστα στη δεύτερη και τρίτη κατηγορία ψηφοφόρων. Η συσσώρευση αρνητικών εμπειριών οδηγεί στην αδιαφορία και κάνει τα άτομα αυτά παθητικά, χωρίς κανένα ενδιαφέρον για τις εκλογές. Πρέπει να βρεθούν τα κίνητρα που θα αφυπνίσουν και να τους μετατρέψουν από παθητικούς σε ενεργούς πολίτες.

Προγραμματικές θέσεις

Μετά από τον ειλικρινή λόγο που θα πρέπει να απευθύνει ο πολιτικός,  ο ψηφοφόρος πρέπει να γίνει δέκτης και να αφομοιώσει τις προγραμματικές θέσεις του υποψηφίου. Διάφορες έρευνες προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων έδειξαν ότι πολύ λίγοι γνωρίζουν τις θέσεις των κομμάτων και υποψηφίων και αυτοί που δηλώνουν ότι τις γνωρίζουν, τις γνωρίζουν επιφανειακά. Τα μηνύματα, μέσα από τις προγραμματικές θέσεις των υποψήφιων πρέπει να είναι σύντομα, ξεκάθαρα, ευκολοκατανόητα και να αφορούν το μέλλον. Θέσεις, που τεκμηριωμένα  μπορούν να πραγματοποιηθούν. Αυτό θα κεντρίσει το ενδιαφέρον  μιας μερίδας αδιάφορων ψηφοφόρων και ίσως μπορέσει να τους ωθήσει προς τις κάλπες την ημέρα των εκλογών. Δεν πρέπει όμως να ξεχνούμε ότι το αρνητικό πολιτικό κλίμα είναι δύσκολο να ανακάμψει μέσα στους λίγους μήνες που μας απομένουν  μέχρι τις εκλογές και κυρίως η αδιαφορία να μετατραπεί σε ενδιαφέρον. Η ευθύνη των κομμάτων και των πολιτικών είναι μεγάλη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Είναι κρίμα ο πολίτης να μην εμπιστεύεται τους πολιτικούς και στο τέλος η τύχη του τόπου να εξαρτάται από τους λίγους που παραμένουν προσκολλημένοι στα κόμματά τους και ψηφίζουν με μόνο κριτήριο την κομματική τοποθέτηση.

Πηγή: Περιοδικό Ευρωκέρδος


Comments

comments

Categories: Ειδήσεις

Σχετικά με τον Συγγραφέα