Η Μέρκελ στον δρόμο για την τέταρτη θητεία

Η Μέρκελ στον δρόμο για την τέταρτη θητεία

 


Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προχώρησε στην προσπάθειά της να σχηματίσει μια κυβέρνηση τέταρτης θητείας, αφού ο μελλοντικός εταίρος του συνασπισμού συμφώνησε να αφήσει στην άκρη τις ανησυχίες του και να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για μια κοινή πλατφόρμα πολιτικής για τη Γερμανία.

Η Μέρκελ, 63 ετών, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την έκβαση της ψηφοφορίας της Κυριακής από τους εκπροσώπους του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στη Βόννη μετά από αυτό που χαρακτήρισε ως «έντονη και αμφιλεγόμενη» συζήτηση. Οι Χριστιανοδημοκράτες της καγκελάριου και οι σύμμαχοί τους από τη Βαυαρία θα συντονίσουν τη στρατηγική τη Δευτέρα, επιτρέποντας να ξεκινήσουν συνομιλίες με στόχο την επανέναρξη του λεγόμενου μεγάλου συνασπισμού την Τρίτη.

Το ευρώ σημείωσε άνοδο στις πρώτες ασιατικές συναλλαγές με την προοπτική τερματισμού ενός πολιτικού αδιεξόδου σχεδόν τεσσάρων μηνών, που έπληξε τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης μετά τις με αποφασιστικές εκλογές του περασμένου φθινοπώρου. Οι ηγέτες της CDU είναι πρόθυμοι να ολοκληρώσουν συνομιλίες εντός δύο έως τριών εβδομάδων, ένα χρονοδιάγραμμα που θα επιτρέψει στη Μέρκελ να προχωρήσει προς την εκ νέου εγκατάστασή της το Πάσχα.

Η αποφασιστική στιγμή ήρθε σε μια ειδική συνδιάσκεψη κόμματος από το SPD να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει σε επίσημες συνομιλίες συνασπισμού βάσει ενός κοινού σχεδίου πολιτικής που επετεύχθη μεταξύ των δύο κομματικών ομάδων στις 12 Ιανουαρίου. Αλλά αντί να πετύχουν ενότητα, πέντε ώρες παθιασμένης συζήτησης οδήγησαν σε μια αμφίρροπη ψηφοφορία. Μια επακόλουθη επίσημη καταμέτρηση απέδωσε την επιθυμητή πλειοψηφία, αλλά υπογράμμισε τμήματα του κόμματος που θα μπορούσαν ακόμη να δώσουν μεγαλύτερη πολιτική αβεβαιότητα για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

«Πολλοί που ψήφισαν υπέρ δεν ήταν πεπεισμένοι με την καρδιά τους – και αυτό θα επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Γιόσεφ Γιάνινγκ, επικεφαλής του Γραφείου του Βερολίνου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων. Το αποτέλεσμα είναι ότι η απόφαση του κόμματος να δώσει στα μέλη του τον τελικό λόγο σε οποιοδήποτε σύμφωνο συνασπισμού αναδύεται ως ένα μεγαλύτερο από το αναμενόμενο εμπόδιο.

Το ευρώ σημείωσε άνοδο 0,4% νωρίς τη Δευτέρα στο Σύδνεϋ, αλλά αργότερα έχασε τα κέρδη του για να διαπραγματευτεί αμετάβλητα στα 1,2226 δολάρια.

Η αντίσταση σε έναν νέο μεγάλο συνασπισμό οδηγήθηκε από τους νέους και τα αριστερά μέλη, που προτιμούν μια περίοδο ανανέωσης εκτός της κυβέρνησης. Υποστηρίζουν ότι η συμμαχία με το μπλοκ της Μέρκελ για οκτώ από τα 12 χρόνια της εξουσίας έχει στερήσει από το κόμμα μιας σαφή ταυτότητα, υπονομεύοντας την υποστήριξη των ψηφοφόρων.

Ο πρόεδρος του κόμματος, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος οδήγησε το SPD στο χειρότερο αποτέλεσμά του από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στις εκλογές, υποστήριξε τη συνεργασία ως «το πιο θαρραλέο μονοπάτι». Υποσχέθηκε να ασκήσει πιέσεις για ενισχυμένες δεσμεύσεις σχετικά με την υγειονομική περίθαλψη, για τους πρόσφυγες που επιθυμούν να φέρουν μέλη της οικογένειας στη Γερμανία και να περιορίσουν τις απολύσεις προσωρινών εργαζομένων.

Το πράσινο από τα μέλη του κόμματος σε έναν συνασπισμό δεν είναι καθόλου εγγυημένο, ανέφερε σε συνέντευξή του ο Ματίας Μιερς, επικεφαλής του αριστερού ομίλου του SPD. Το μπλοκ της Μέρκελ «πρέπει τώρα να μετατοπιστεί» στην πολιτική, είπε.

Αυτή η ιδέα έτυχε σύντομης άφεσης από τους ηγέτες του κόμματος της Μέρκελ, που συναντήθηκαν στο Βερολίνο αργότερα την Κυριακή. Εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το αποτέλεσμα στη Βόννη, αλλά προειδοποίησαν ενάντια σε κάθε προσπάθεια επανεξέτασης του σχεδίου συμφωνίας που επετεύχθη στις μαραθώνιες συνομιλίες  νωρίτερα αυτόν τον μήνα. «Δεν είναι ο ρόλος της CDU να κάνει τα μέλη του SPD να αισθάνονται καλά», δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Γιούλια Κλέκνερ.

Το αποτέλεσμα βάζει τώρα τους επικριτές του κόμματος της Μέρκελ στο πίσω μέρος και καθιστά λιγότερο πιθανό μια επανάληψη των εκλογών ή μια μειοψηφική κυβέρνηση, και οι δύο επιλογές γεμάτες αβεβαιότητα. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι επαίνεσε την ψηφοφορία ως «βήμα προς το μέλλον της Ευρώπης».

Η Μέρκελ ήδη επιστρέφει στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, επισκεπόμενη τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν την περασμένη Παρασκευή και προγραμματίζοντας την πρώτη της ομιλία σε τρία χρόνια στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας για την Τετάρτη. Η Ευρώπη πρωτοστάτησε στον κατάλογο των αρχικών πολιτικών προτεραιοτήτων που επιτεύχθηκαν μεταξύ των δύο πλευρών, παρόλο που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων επιπτώσεων της κρίσης των προσφύγων για το 2015-2016 είναι το πιο επείγον ζήτημα των ψηφοφόρων.

Για την Μέρκελ, η έκβαση της Κυριακής προσφέρει κάποια ανακούφιση, ανέφερε ο Κάρστεν Νίκελ, διευθύνων σύμβουλος της Teneo Intelligence στις Βρυξέλλες, σε email. «Αλλά η πραγματική δοκιμασία είναι φυσικά ακόμα μπροστά.» Πηγή: sofokleous10.gr


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα