Minthis Hills Golf Resort Ένα πολυσύνθετο αναπτυξιακό έργο με υψηλές προδιαγραφές

Minthis Hills Golf Resort Ένα πολυσύνθετο αναπτυξιακό έργο με υψηλές προδιαγραφές


Συνέντευξη με τον Δημήτρη Ασσιώτη, Εκτελεστικό Διευθυντή Minthis Hills Golf Resort

 

ΕΡ: Το σημερινό οικονομικό περιβάλλον το οποίο χαρακτηρίζεται από έλλειψη ρευστότητας και μειωμένη επιχειρηματική δραστηριότητα επηρεάζει αρνητικά τον Τομέα Ανάπτυξης Γης. Πόσο σας προβληματίζει η παρούσα οικονομική κατάσταση και πως μέσα από τις προκλήσεις θεωρείτε ότι παρουσιάζονται συνάμα και προοπτικές;

ΑΠ: Είναι προφανές σε κάθε σκεπτόμενο πολίτη ότι η κυπριακή οικονομία χρειάζεται μεγάλες δομικές αλλαγές, και ιδιαίτερα μετά τα γεγονότα του Μαρτίου του 2013, τα οποία έχουν κλονίσει την αξιοπιστία της χώρας μας διεθνώς. Παρ’ όλα αυτά, ο τομέας της Ανάπτυξης Γης έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα από την παγκόσμια οικονομική κρίση τον Σεπτέμβριο του 2008, οπότε οι νέες συνθήκες δεν μας βρήκαν εντελώς απροετοίμαστους. Σίγουρα βιώνουμε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες – κράτος και ιδιωτικός τομέας – και χρειάζεται άμεσα αναδιοργάνωση και επαναπροσδιορισμός των προτεραιοτήτων μας, εάν επιθυμούμε να ξαναδούμε τον τομέα μας να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην οικονομία μας και να καθίσταται πάλι ο κύριος ‘πυρήνας’ των δημόσιων εσόδων. Αναμφίβολα, η προσπάθεια για ανάκαμψη της οικονομίας είναι συλλογική ευθύνη και απαιτεί συνέχεια και συνέπεια και κυρίως προσαρμογή στο ανταγωνιστικό περιβάλλον που ζούμε.
Παράλληλα, η παρατεταμένη κρίση που βιώνουμε, θεωρώ ότι Θα ευνοήσει τις εταιρείες που μπορούν να επιδείξουν επαγγελματισμό και υπευθυνότητα και χαρακτηρίζονται από ποιότητα και συνεπεία σε όλους τους επιμέρους τομείς του κλάδου μας. Την ίδια στιγμή, μας δίνεται η ευκαιρία να κάνουμε και μια αυστηρή αυτοκριτική και να βελτιώσουμε όλες τις υπηρεσίες που πλαισιώνουν τον τομέα ανάπτυξης γης.

 

ΕΡ: Στα εγκαίνια του υπερπολυτελούς έργου Minthis Hills Golf Resort, οι καλεσμένοι εντυπωσιάστηκαν και περίγραψαν το όλο έργο ως ένα «επίγειο φυσικό παράδεισο». Μιλήστε μας λίγο για αυτό το δημιούργημα, τον σχεδιασμό, το ιστορικό αλλά και την έμπνευση του ονόματος.

ΑΠ: Το Minthis Hills απλώνεται σε μια έκταση πέντε εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων, αγκαλιασμένο από την άγρια φυσική ομορφιά του τοπίου, διαθέτοντας τη μαγευτική θέα του απέραντου γαλάζιου και της οροσειράς του Τροόδους, που εντυπωσιάζει και τους πιο απαιτητικούς. Αναμφίβολα, το Minthis Hills αποτελεί ένα μεσογειακό αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα, απόλυτα εναρμονισμένο με τη φύση, το οποίο φέρνει μια νέα ποιοτική διάσταση στον τομέα ακινήτων.

Οι εξωτερικοί και εσωτερικοί χώροι κάθε κατοικίας, είναι σχεδιασμένοι με συγκεκριμένο αρμονικό τρόπο που επιτρέπει τη λειτουργική απόλαυση και επαφή με το ιδανικό κλίμα που προσφέρεται στην Κύπρο μας. Αξίζει να αναφέρω σε αυτό το σημείο ότι ο σχεδιασμός του έργου έγινε από μεγάλους διεθνούς αναγνώρισης μελετητικούς οίκους του εξωτερικού, όπως οι Αtkins, Mackenzie & Ebert και Woods Baggot.

Στο κέντρο του Resort, βρίσκεται το πολυτελές εστιατόριο Minthis Hills Clubhouse, το οποίο  διαθέτει μεγάλα ανοίγματα στο εσωτερικό του, που επιτρέπουν στο φως να λούζει τον χώρο τις περισσότερες ώρες της μέρας, μετατρέποντας το εσωτερικό του σε μια απεικόνιση ενός επίγειου φυσικού παράδεισου. Την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική υπεροχή έρχεται να συμπληρώσει η ξεχωριστή εσωτερική διακόσμηση και τα ειδικά σχεδιασμένα για το χώρο γλυπτά, τα οποία δημιουργούν μία μοναδική ατμόσφαιρα στο χώρο. Η ειδικευμένη ομάδα των ταλαντούχων chef του Minthis Hills Clubhouse, έχει εκπαιδευτεί δίπλα στον διεθνώς αναγνωρισμένο Michelin Star chef Alain Ducasse, κάτι που συνέβαλε στην τελειοποίηση των γαστρονομικών τους δεξιοτήτων, προσφέροντας ξεχωριστές γευστικές εμπειρίες στους πελάτες μας.

Το εντυπωσιακό τοπίο συμπληρώνεται με το γραφικό μοναστήρι του 13ου αιώνα, “Ο Σταυρός της Μίνθης”, από όπου και εμπνευστήκαμε το όνομα του έργου, όπου αποτελεί μια ζωντανή απόδειξη της πλούσιας κληρονομιάς της περιοχής.

 

ΕΡ: Ποιό είναι το κόστος της επένδυσης, ποιά είναι η έκταση του έργου, τι θα περιλαμβάνει και πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί;

ΑΠ: Όπως έχω αναφέρει και πιο πάνω, το έργο αναπτύσσεται μέσα σε γη έκτασης 5 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων, και η συνολική ανάπτυξη θα καλύπτει μόνο το 3% της έκτασης. Το υπόλοιπο 97% θα παραμείνει βασικά ως έχει, μια όμορφη περιοχή με πολύ ενδιαφέρουσα μορφολογία και πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Θα ήθελα να σημειώσω σε αυτό το σημείο, ότι τo Minthis Hills βρίσκεται σε μια περιοχή ιδιαίτερης περιβαλλοντικής σημασίας, αφού είναι ενταγμένη στο «Natura 2000», γι’ αυτό λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις στο περιβάλλον, τόσο στο σχεδιασμό όσο και κατά τη διάρκεια των οικοδομικών εργασιών, με σκοπό τη διατήρηση των φυσικών χαρακτηριστικών της περιοχής.

Το Minthis Hills είναι ένα πολυσύνθετο με υψηλές προδιαγραφές αναπτυξιακό έργο το οποίο αποτελείται από το γήπεδο του γκολφ, υπερπολυτελείς επαύλεις, ενιαία οικιστικά συγκροτήματα, boutique ξενοδοχείο, εμπορικές υποδομές, ακαδημίες τένις, κέντρο ευεξίας, μονοπάτια της φύσης και διαδρομές για ορεινή ποδηλασία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σχεδιασμός του έργου έγινε από μεγάλους, διεθνούς αναγνώρισης μελετητικούς οίκους του εξωτερικού.

Συνολικά έχουν επενδυθεί μέχρι σήμερα 45εκ. ευρώ, κάτι το οποίο σίγουρα έχει συμβάλει στην αναζωογόνηση της οικονομικής δραστηριότητας και τη στήριξη παρεμφερών επιχειρήσεων. Η συνολική επένδυση σε βάθος δεκαετίας περίπου, είναι πέραν των 400εκ ευρώ.

 

ΕΡ: Πόσες νέες θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί ή/και αναμένεται να δημιουργηθούν στο μέλλον;

ΑΠ: Στο έργο αυτή τη στιγμή απασχολούνται πέραν των 180 ατόμων. Σίγουρα στο μέλλον θα δημιουργηθούν ακόμα περισσότερες θέσεις εργασίας, αφού θα αυξηθεί ο κύκλος εργασιών στο Resort και θα τεθούν σε λειτουργία και άλλες επιμέρους επιχειρηματικές δραστηριότητες του έργου, όπως το Boutique ξενοδοχείο, οι εμπορικές υποδομές, οι ακαδημίες τένις, το κέντρο ευεξίας κ.α.

 

ΕΡ: Είστε ικανοποιημένος με τις μέχρι σήμερα πωλήσεις και από ποιές χώρες υπάρχει μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον;

ΑΠ: Ως εταιρεία πήραμε τα δικά μας μέτρα και επιστρατεύσαμε όλες μας τις δυνάμεις έτσι ώστε να διασφαλίσουμε και να συνεχίσουμε την πετυχημένη πορεία μας στον τομέα των ακινήτων, και έχω την αίσθηση ότι με τη σκληρή μας δουλειά, τη μεθοδικότητα και υπευθυνότητα, σε μεγάλο βαθμό το έχουμε πετύχει. Δεδομένου λοιπόν όλων των δυσκολιών που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια μπορώ να πω ότι είμαστε αρκετά ικανοποιημένοι από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα.

Το Minthis Hills έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον αρκετών επενδυτών, κυρίως από Τρίτες Χώρες (Μέση Ανατολή, Κίνα, Ρωσία, Λίβανο, Αφρική, Ουκρανία, Σκανδιναβικές Χώρες κα), και ευελπιστούμε ότι θα συνεχίσουμε την ανοδική μας πορεία και θα προχωρήσουμε ακόμα πιο δυναμικά στο άνοιγμα καινούριων αγορών στο άμεσο μέλλον.

 

ΕΡ: Το Minthis Hills Golf Resort συμβάλει στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος αλλά και στην επίτευξη του στόχου για μετατροπή της Κύπρου σε ελκυστικό προορισμό για τους λάτρεις του γκολφ. Ποιά είναι τα μηνύματα που λαμβάνετε από τις ομάδες που έχουν φιλοξενηθεί κατά τη διάρκεια Τουρνουά;

ΑΠ: Αναμφίβολα, στα πλαίσια του στρατηγικού προγραμματισμού της πολιτείας σε σχέση με τη γενικότερη ανάπτυξη σε όλους τους επιμέρους τομείς της οικονομίας μας, θα πρέπει να βρίσκεται σε προτεραιότητα η διαφοροποίηση, ο εμπλουτισμός, και η ποιοτική αναβάθμιση του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος.

Εμείς με τη σειρά μας χαιρετίζουμε την πολιτική κινήτρων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, όσον αφορά την ανάπτυξη 14 γηπέδων γκολφ στην Κύπρο, καθώς θα δημιουργηθούν στη χώρα μας οι προοπτικές ανέγερσης εγκαταστάσεων αθλοπαιδιών διεθνών προδιαγραφών, βοηθώντας τόσο τους ντόπιους, όσο και τους ξένους, ιδιαίτερα έχοντας υπόψη την αντιμετώπιση της εποχικότητας και την προώθηση του χειμερινού τουρισμού, αλλά και την αναβάθμιση των εσόδων μας από τον ποιοτικό τουρισμό.

Σίγουρα το Minthis Hills Golf Resort αποτελεί πλέον ένα πολύ σημαντικό πόλο έλξης ποιοτικού τουρισμού στην Κύπρο, αφού οι προδιαγραφές και οι εγκαταστάσεις του γηπέδου μας είναι τέτοιες που μπορούν να καλύψουν και τους πιο απαιτητικούς γκόλφερς. Τα μηνύματα που λαμβάνουμε διαρκώς από τις ομάδες που έχουν φιλοξενηθεί κατά τη διάρκεια διοργάνωσης διεθνών Τουρνουά στο γήπεδο μας, είναι πάρα πολύ θετικά, γεγονός που μας χαροποιεί ιδιαίτερα.

 

ΕΡ: Ποιά είναι τα μελλοντικά σχέδια και στόχοι;

ΑΠ: Παρ’ όλες τις δυσκολίες που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια και παρότι ο δρόμος είναι γεμάτος από εμπόδια, έχουμε επιλέξει μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, έχουμε θέσει κάποιους στόχους και είμαστε αισιόδοξοι για το τελικό αποτέλεσμά. Σαν εταιρεία ανάπτυξης γης έχουμε θέσει σαν πρωταρχικό στόχο τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας και του σχεδιασμού των έργων, καθώς και των υπηρεσιών που προσφέρουμε στους πελάτες μας.

H εταιρεία Pafilia δραστηριοποιείται στην Κύπρο για πάνω από 37 χρόνια, κατέχοντας ηγετικό και πρωταγωνιστικό ρόλο στον τομέα της Ανάπτυξης Γής. Είμαστε μια εταιρεία με συγκεκριμένη στρατηγική και όραμα, όπου στοχεύει σε νέους ορίζοντες, και στην παρούσα φάση έχουμε επικεντρωθεί στην ανέγερση σύνθετων, θεματικών και πολυτελών έργων, όπου θα φέρουν μια άλλη διάσταση στον τομέα ανάπτυξης ακινήτων. Αυτή τη χρονική περίοδο εκτός από την ολοκλήρωση του έργου Minthis Hills Golf Resort έχουμε πάρει πολεοδομικές άδειες για 2 μεγαλεπήβολα έργα στην επαρχία Λεμεσού, τα οποία θα αποτελούνται από 36 ορόφους, το καθένα ξεχωριστά, και θα είναι μικτής χρήσης (γραφεία, εμπορικές αναπτύξεις, σύνθετες υπερπολυτελείς κατοικίες). Τα υπερπολυτελή έργα, θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς για τη διαμόρφωση του παραλιακού μετώπου της Λεμεσού. Η επένδυση αυτή θα επιφέρει σημαντικά πολλαπλασιαστικά αναπτυξιακά οφέλη για την οικονομία της χώρας καθώς επίσης θα διαμορφώσει το παραλιακό μέτωπο της τουριστικής περιοχής της Λεμεσού και παράλληλα μαζί με το Minthis Hills, θα συμβάλουν στο να βάλουν την Κύπρο στον παγκόσμιο τουριστικό και επενδυτικό χάρτη ως πολυτελή προορισμό.


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα