Ν. Αναστασιάδης: Αναμένονται σημαντικές εξελίξεις στον τομέα των επενδύσεων

Ν. Αναστασιάδης: Αναμένονται σημαντικές εξελίξεις στον τομέα των επενδύσεων


 

Της Νικολέττας Λιβέρα

 

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΟ ΜΙΛΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΕΡΔΟΣ

ΚΑΙ ΤΟΝΙΖΕΙ:

«Δεν θα επιτρέψουμε σε επιτήδειους να παραπλανούν και να εξαπατούν επενδυτές εκμεταλλευόμενοι προγράμματα που δημιουργήθηκαν για να συμβάλουν στην σταθεροποίηση της Κυπριακής οικονομίας»

 

Την αισιοδοξία ότι θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις στον τομέα των επενδύσεων εκφράζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος προειδοποιεί ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί επιτήδειους να καταχραστούν τα σχέδια προσέλκυσης επενδυτών και να πλήξουν την καλή φήμη της Κύπρου. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ευρωκέρδος ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης επαναλαμβάνει ότι ακόμη δεν τον έχει απασχολήσει το θέμα των προεδρικών εκλογών, τονίζοντας ότι προτεραιότητα για τον ίδιο και την κυβέρνησή του παραμένει η υλοποίηση του προγράμματος διακυβέρνησης, που περιλαμβάνει κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον του τόπου όπως είναι οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας, της παιδείας, του δημοσίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης. «Καθήκον μου είναι να υλοποιήσω την εντολή που μου έδωσε ο λαός», υπογραμμίζει.

Κύριε Πρόεδρε, με την ανάληψη των καθηκόντων σας είχατε θέσει ως πρώτη προτεραιότητα τη σταθεροποίηση της οικονομίας και την αποτροπή της άτακτης χρεοκοπίας. Ο στόχος αυτός έχει επιτευχθεί, ποιά είναι τώρα η προτεραιότητα;

Και δεν ήταν μόνο αυτά. Είχα πιστέψει από την πρώτη στιγμή στις μεγάλες δυνατότητες που έχει η χώρα μας και οι άνθρωποι της. Γι’ αυτό και διαμορφώσαμε σε συνεργασία με τους εταίρους μας ένα πρόγραμμα το οποίο υλοποιήσαμε με θρησκευτική ευλάβεια.

Η επιτυχία του προγράμματος οφείλεται στο γεγονός ότι τόσο οι κυβέρνηση όσο και κάποια κόμματα αλλά και η κοινωνία στο σύνολο της, αντιλήφθηκαν την κρισιμότητα των στιγμών και συνέβαλαν δημιουργικά στην σταθεροποίηση σε πρώτη φάση και στην συνέχεια στην πορεία ανάπτυξης που με συνέπεια καταγράφει η οικονομία της χώρας μας τα τελευταία δύο χρόνια.

Αυτή την στιγμή υπάρχουν ακόμη ανοικτά σημαντικά μέτωπα που η κοινωνία και οι πραγματικές ανάγκες της χώρας απαιτούν να κλείσουν. Έχουμε σχεδιάσει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, το οποίο θέλουμε να υλοποιήσουμε και ταυτόχρονα στο βαθμό που η οικονομία ανακάμπτει και μας το επιτρέπουν τα δημόσια οικονομικά να κλείσουμε πληγές κοινωνικού χαρακτήρα που δημιούργησε η βαθιά οικονομική κρίση. Να προσφέρουμε δηλαδή ανακούφιση σε όσο το δυνατόν δηλαδή περισσότερους συμπολίτες μας που επλήγησαν και πλήττονται ακόμη από την κρίση. Την ίδια ώρα επιδιώκουμε να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης προκειμένου σταδιακά να αποκλιμακωθεί η ανεργία που αν και παρουσιάζει σταθερή μείωση παραμένει ακόμη σε υψηλά και απαράδεκτα για την κοινωνία μας επίπεδα.

Ο στόχος της σταθεροποίησης της οικονομίας σε μεγάλο βαθμό επετεύχθη σαν αποτέλεσμα των θυσιών στις οποίες υποβλήθηκαν οι εργαζόμενοι, τόσο στο δημόσιο αλλά κατά κύριο λόγο στον ιδιωτικό τομέα. Μήπως η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο ανταποδοτικών μέτρων, ως μια συμβολική μορφή αποζημίωσης αυτών των ανθρώπων;

Έχετε δίκαιο πως αυτή η προσέγγιση θα πρέπει να υπάρξει προκειμένου να υπάρξει μία δικαιότερη κατανομή του κόστους της κρίσης αλλά δεν μιλάμε μόνο για συμβολική αλλά και για ουσιαστική αποζημίωση. Αυτή είναι μία πολιτική απόφαση που έχουμε πάρει εδώ και καιρό και στο πλαίσιο αυτό γνωρίζετε πως ήδη πολύ σημαντικές φορολογίες όπως η φορολογία ακίνητης ιδιοκτησίας έχουν αρχικά μειωθεί και στο μέλλον θα καταργηθεί. Την ίδια ώρα έχει πλέον καταργηθεί η έκτακτη φορολογία που είχε επιβληθεί το 2011 για εργαζόμενους τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημοσίου τομέα.

Στο σημείο αυτό όμως θέλω να επισημάνω πως προκειμένου να μην θέσουμε ξανά σε κίνδυνο τα δημόσια οικονομικά, επιδιώκουμε και το πετυχαίνουμε τα τελευταία χρόνια να έχουμε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.

Την ίδια ώρα μετά την απόρριψη από τη Βουλή των σχετικών νομοσχεδίων, συμφωνήσαμε με τις συντεχνίες επί ενός πλαισίου διαβούλευσης που προνοεί ρυθμίσεις για αυξήσεις στο πλαίσιο της ανάπτυξης του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Άρα λοιπόν ενώ υπάρχει και ασκείται πολιτική άρσης τυχόν αδικιών που έγιναν, θα πρέπει να είμαστε – και εμείς είμαστε- προσεκτικοί να μη δημιουργήσουμε ξανά ελλείμματα που θα οδηγήσουν σε νέο οικονομικό φαύλο κύκλο.

Η μεταρρύθμιση του δημοσίου, η οποία ήταν ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησής σας, προσέκρουσε στην άρνηση της Βουλής. Θα επανέλθετε εκ νέου με νέα πρόταση η προσπάθεια θα τερματιστεί;

Η μεταρρύθμιση του δημοσίου αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης μας και απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη στο μέλλον. Η προσπάθεια μας δεν σταμάτησε ποτέ, παρά το γεγονός πως όπως επισημαίνετε προσέκρουσε σε διαφωνίες κομμάτων στη βουλή. Θεωρώ ωστόσο πως στο βαθμό που οι διαφωνίες αυτές δεν ανατρέπουν τη βασική μεταρρυθμιστική μας προσέγγιση, είναι δυνατόν να υπάρξει κοινή συνισταμένη, είναι δυνατόν να βρεθεί η χρυσή τομή, προκειμένου η μείζον αυτή μεταρρύθμιση που είναι και απαίτηση των πολιτών και των ιδίων των δημοσίων υπαλλήλων να προχωρήσει.

Ήδη όπως γνωρίζετε ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Κωνσταντίνος Πετρίδης έχει επαφές με κόμματα, λαμβάνει εισηγήσεις και διαμορφώνει ανάλογα την πρόταση μας. Η κυβέρνηση δεν κλείνει τις πόρτες, στο διάλογο. Είμαστε ανοικτοί σε εισηγήσεις και έτοιμοι να ακούσουμε εκείνες τις ιδέες που θα καταστήσουν την δημόσια μας υπηρεσία πιο παραγωγική και πιο αποτελεσματική.

Παρά τις αντιδράσεις που αρχικά υπήρξαν η κυβέρνηση επανέρχεται και στο θέμα της αποκρατικοποίησης της CYTA

Είναι γεγονός πως παρά τις καθυστερήσεις που καταγράφηκαν σε αυτή μας την προσπάθεια, λόγω κυρίως επιφυλάξεων από κόμματα της αντιπολίτευσης, η Κυβέρνηση επανήλθε με νέες προτάσεις που όπως και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πλέον διαπιστώνουν καθησυχάζουν τις ανησυχίες τους και δημιουργούν προοπτική. Ο υπουργός Οικονομικών ετοίμασε δύο νομοσχέδια με τα οποία ορίζουν δύο βασικές παραμέτρους: Πρώτον όπως είπα διασφαλίζονται όλα τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων και δεύτερον και ιδιαίτερα σημαντικό, είναι το γεγονός πως διασφαλίζεται η εσαεί κατοχή από το κράτος του πλειοψηφικού πακέτου της διαδόχου εταιρείας.

Τα δύο νομοσχέδια ήδη έχουν παραδοθεί στις συντεχνίες και είναι λογικό να υπάρξει ένα διάστημα διαλόγου προκειμένου να γίνουν κατανοητές οι παράμετροι ενός πράγματι σύνθετου νομοσχεδίου. Είναι πεποίθησή μου πως το πλαίσιο που έχουμε διαμορφώσει διασφαλίζει απολύτως το δημόσιο συμφέρον, διατηρεί τα δικαιώματα των εργαζομένων και την ίδια ώρα διατηρεί την δυνατότητα της CYTA να προσελκύσει στρατηγικούς επενδυτές.

H παραχώρηση κινήτρων για προσέλκυση επενδυτών, ιδιαίτερα η επέκταση του σχεδίου κατ’ εξαίρεση παραχώρησης υπηκοότητας, φαίνεται ότι λειτουργεί ευεργετικά. Μήπως γίνονται σκέψεις για επέκταση του σχεδίου;

Ναι είναι γεγονός πως το σχέδιο αυτό υπήρξε πάρα πολύ παραγωγικό και συνέβαλε σημαντικά στην δημιουργία ρευστότητας στην κυπριακή οικονομία ιδιαίτερα μετά τις δύσκολες συνθήκες που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε το 2013. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε από το 2013 μέχρι σήμερα έχουν εισρεύσει στα ταμεία του κράτους μόνο από αυτό το σχέδιο €4 δισ.

Τη μερίδα του λέοντος καταλαμβάνουν οι επενδύσεις στον τομέα των ακινήτων και ιδιόκτητης κατοικίας. Ακολουθούν οι καταθέσεις , οι επενδύσεις σε κυπριακές εταιρείες η αγορά κρατικών ομολόγων κ.λπ.

Σχετικά με το πιο πάνω θέμα υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες για αθέμιτες πρακτικές από διάφορους, που δυσφημούν το όνομα της Κύπρου.

Ναι θα το επιβεβαιώσω αυτό που λέτε. Όπως επίσης θα ήθελα να δηλώσω εμφατικά πως ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ως κυβέρνηση δεν θα επιτρέψουμε σε καμία στιγμή να γίνει κατάχρηση από επιτήδειους ενός δικαιώματος σε ξένους πολίτες το οποίο αποδίδει πολύτιμα κεφάλαια και στον τόπο μας. Μπορώ μάλιστα να σας αναφέρω πως το γεγονός ότι υπήρξαν άνθρωποι που καταχράστηκαν αυτό το πρόγραμμα οδήγησε ανταγωνίστριες μας χώρες να καταγγείλουν την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τόσο εγώ όσο και ο υπουργός Εσωτερικών δεν θα διστάσουμε να πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα ούτως ώστε να μην επιτραπεί σε επιτήδειους να παραπλανούν και να εξαπατούν εκμεταλλευόμενοι προγράμματα που δημιουργήθηκαν για να συμβάλουν στην σταθεροποίηση της Κυπριακής οικονομίας.

Σ’ αυτά τα τέσσερα χρόνια έχετε πραγματοποιήσει σωρεία επαφών με ηγέτες άλλων χωρών και επιχειρηματίες με στόχο την προσέλκυση επενδυτών, για μια σειρά από έργα. Αισιοδοξείτε ότι οι επαφές αυτές θα φέρουν αποτέλεσμα;

Μα ήδη υπάρχουν σημαντικά αποτελέσματα σε αυτό τον τομέα και αναμένουμε ακόμη πιο σημαντικές εξελίξεις στο μέλλον. Σας επισημαίνω πως η χώρα μας τον τελευταίο χρόνο κατάφερε να αναβαθμιστεί κατά 13 θέσεις στην κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας όσον αφορά το επιχειρηματικό περιβάλλον, ενώ βρίσκεται ανάμεσα στις 10 χώρες που έχουν πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη πρόοδο στην προσέλκυση επενδύσεων. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι όχι μόνο κινηθήκαμε δραστήρια στο εξωτερικό αλλά έγιναν και κινήσεις στο εσωτερικό μας οι οποίες συνέβαλαν στην βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Σημαντικές επενδύσεις έχει ήδη έχει ήδη προσελκύσει ο τραπεζικός τομέας, στον οποίο έχουν εισρεύσει κεφάλαια ύψους πέραν του 1.4 δις Ευρώ

Σημαντικές επενδύσεις που ξεπερνούν κατά πολύ το ένα δις ευρώ, έχουμε επίσης στον τουριστικό τομέα, στους τομείς της ενέργειας, και των κατασκευών, ενώ προχωρούν οι διαδικασίες για την δημιουργία του πολυθεματικού καζίνο για το οποίο η προβλεπόμενη επένδυση πλησιάζει το μισό δις.

Στον τομέα των αερομεταφορών, έχουν ήδη επενδυθεί πέραν τον 50 εκ. ενώ μέσα από τις νέες αδειοδοτήσεις για πτήσεις προέκυψαν σημαντικά οφέλη στην εργοδότηση με δημιουργία σημαντικού αριθμού νέων θέσεων εργασίας.

Ο σχεδιασμός Γενικού Σχεδίου Υγείας απασχολεί τη χώρα τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Σύμφωνα με τον τελευταίο οδικό χάρτη που έχετε ανακοινώσει η εφαρμογή του ΓεΣΥ θα αρχίσει εντός του 2017 με την αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων, με στόχο την πλήρη υλοποίησή του το 2020. Είναι εφικτός αυτός ο στόχος;

Απολύτως εφικτός. Η ανακοίνωση των χρονοδιαγραμμάτων που θέσαμε ήταν αποτέλεσμα μελέτης επιστημονικής και μετά από συνεννόησης με τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Είναι μεν ένας δύσκολος στόχος απαιτεί την υλοποίηση πολλών προϋποθέσεων πριν φτάσουμε στον στόχο αλλά είναι ναι απολύτως εφικτό το 2020 να εφαρμοστεί πλήρως το ΓΕΣΥ, το οποίο αποτελεί εθνικό στόχο δεκαετιών.

Η εφαρμογή του ΓΕΣΥ θα αρχίσει από την αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων και του Οργανισμού για την Ασφάλιση Υγείας που θα γίνει εντός του τρέχοντος έτους. Την 1η Ιουνίου του 2019 μπορούμε να ξεκινήσουμε την εξωνοσοκομειακή φροντίδα, ενώ είναι δυνατόν την 1η Ιουνίου του 2020, να γίνει κατορθωτή η πλήρης εφαρμογή του Σχεδίου Υγείας. Πρόκειται για μία οφειλή της πολιτείας προς τους κύπριους πολίτες την οποία δεν έχουμε πια την πολυτέλεια να καθυστερήσουμε άλλο και για αυτό θα ήθελα να καλέσω όλους, να συστρατευτούμε προκειμένου να ξεπεράσουμε με καλή θέληση και συναίνεση υπαρκτά προβλήματα και να εργαστούμε για να υλοποιήσουμε το φιλόδοξο αυτό έργο.

Έγινε πολύς λόγος για αναδίπλωση της κυβέρνησης μετά την λήψη πολιτικής απόφασης για αναβάθμιση των νοσηλευτών στην κλίμακα Α8. Έχετε επικριθεί μάλιστα ότι η απόφαση οφείλεται σε προεκλογικούς σχεδιασμούς.

Κατανοώ τις επιφυλάξεις και την κριτική καθώς στην χώρα μας στο παρελθόν εφαρμόστηκαν πρακτικές που οδήγησαν στην βαθιά οικονομική κρίση που όλοι βιώσαμε. Είναι όμως εξίσου γεγονός πως σε εμάς τουλάχιστον το πάθημα έγινε μάθημα και ως εκ τούτου δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να υπάρξει εκτροπή από τους οικονομικούς μας σχεδιασμούς.

Η αναβάθμιση των κλιμάκων των νοσηλευτών ήταν ένα αίτημα το οποίο είχε γίνει αποδεκτό αρκετά χρόνια πριν και από κυβερνήσεις άλλες από την δική μας.

Εμείς θεωρούμε πως η διακυβέρνηση του τόπου αποτελεί συνέχεια και εκτός αν δεν είναι δυνατόν εκ των πραγμάτων, οι δεσμεύσεις πρέπει να υλοποιούνται.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπήρξε καμία αναδίπλωση καθώς θα πρέπει να δείτε την απόφαση που ελήφθη στο σύνολο της και μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο των αποφάσεων για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ.

Πρώτα απ όλα η αναβάθμιση, είναι συνδεδεμένη και αποτελεί προϋπόθεση για αυτή καθ εαυτή την αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων.

Θα πρέπει δε να έχετε υπόψη σας πως θα δημιουργηθούν δύο κλίμακες νοσηλευτικού προσωπικού. Στη μεν πρώτη κλίμακα θα εντάσσονται οι απόφοιτοι των σχολών τετραετούς φοίτησης -οι νοσηλευτές δηλαδή- ενώ στην δεύτερη κλίμακα θα εντάσσεται το προσωπικό -οι φροντιστές υγείας όπως θα ονομάζονται- που θα είναι απόφοιτοι σχολών διετούς ή τριετούς φοίτησης. Το γεγονός αυτό όπως αντιλαμβάνεστε μειώνει σημαντικά το προϋπολογιζόμενο κόστος της αναβάθμισης καθώς οι μισθολογικές τους κλίμακες θα είναι σημαντικά κάτω από την Α8 και κάτω ακόμη από τα σημερινά μισθολογικά επίπεδα των νοσηλευτών.

Σταδιακά δηλαδή ο αριθμός των νοσηλευτών που θα αμείβονται με την κλίμακα Α8 θα μειώνεται και η αναπλήρωσή τους θα γίνεται με υπαλλήλους υπό όρους ιδιωτικού τομέα. Η συμφωνία με τους νοσηλευτές προβλέπει επί πλέον την εισαγωγή ενός ευέλικτου ωραρίου και συμβάσεις ορισμένου χρόνου για όλες τις νέες προσλήψεις και μείωση των ιεραρχικών επιπέδων. Καταργείται επίσης αριθμός θέσεων προαγωγής υψηλόμισθων κλπ. Με άλλα λόγια όχι μόνο πετυχαίνουμε την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας αλλά το κάνουμε αυτό με κόστος πολύ χαμηλότερο από εκείνο που αρχικά προϋπολογιζόταν και κυρίως με αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας προς του πολίτες.

Αλήθεια κύριε Πρόεδρε, πότε ενδεχομένως θα σας απασχολήσει το ερώτημα κατά πόσον θα ζητήσετε ανανέωση της λαϊκής εντολής για ακόμη μια θητεία;

Όπως και εσείς διαπιστώνετε από την συζήτηση μας, στην Κυβέρνηση έχουμε έναν προγραμματισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη και περιλαμβάνει κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον του τόπου. Αναφέρομαι ενδεικτικά σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις όπως το ΓΕΣΥ, οι αλλαγές στην παιδεία, τα σχέδια μας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας υπηρεσίας και άλλες σημαντικές μεταρρυθμίσεις που ήδη έχουν τροχιοδρομηθεί.

Την ίδια ώρα μπορεί το Κυπριακό να βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε αδιέξοδο αλλά θέλω να ελπίζω πως αυτό είναι προσωρινό και πως σύντομα θα αρθούν οι ενστάσεις του τουρκοκυπρίου ηγέτη και θα επιστρέψουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ως εκ τούτου όχι μόνο δεν θα ήταν σκόπιμο αλλά θα ήταν και επιζήμιο εκ μέρους μου να αρχίσω να επιτρέπω να αποσπάται η προσοχή μου από το έργο που έχω να επιτελέσω. Αντιλαμβάνομαι ότι άλλα πολιτικά πρόσωπα ιεραρχούν διαφορετικά τα πράγματα. Είναι θεμιτό να το κάνουν και δεν τους επικρίνω γι αυτό. Ωστόσο ως Πρόεδρος δεν μπορώ να επιτρέψω στον εαυτό μου να ενταχθεί σε αυτό το κλίμα. Καθήκον μου είναι να υλοποιήσω την εντολή που μου έδωσε ο λαός. Όταν έρθει η ώρα θα αποφασίσω και οι πολίτες έγκαιρα θα γνωρίζουν τις προθέσεις μου.


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα