Ν. Χριστοδουλίδης: Οι προκλήσεις δεν αντιμετωπίζονται με θερμά επεισόδια

Ν. Χριστοδουλίδης: Οι προκλήσεις δεν αντιμετωπίζονται με θερμά επεισόδια


 


Βρισκόμαστε σήμερα ενώπιον σημαντικών συγκυριών που δύνανται να ανοίξουν το δρόμο για επανέναρξη των συνομιλιών

 

Της Νικολέττας Λιβέρα

 

Ούτε με μεγαλόστομες δηλώσεις και διακηρύξεις ούτε με παληκαρισμούς, ούτε με θερμά επεισόδια αντιμετωπίζονται οι προκλήσεις και τα προβλήματα, σημείωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας στο Ευρωκέρδος στα πλαίσια συνέντευξης που παραχώρησε για την έντυπη έκδοση.

Σχολιάζοντας αν ο τομέας της ενέργειας είναι ο καταλύτης για λύση του Κυπριακού, είπε πως η Κύπρος είναι πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή.

 

H ενέργεια είναι ο καταλύτης για λύση του Κυπριακού. Μπορεί όμως να είναι και εστία προβλημάτων. Σας ανησυχεί η απρόβλεπτη στάση της Τουρκίας;

Η Κύπρος είναι πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή και αυτό αποδεικνύεται μέσα από τη δράση μας και την ξεκάθαρη επιδίωξή μας για επίλυση προβλημάτων στη βάση του διεθνούς δικαίου και των αρχών και αξιών της ΕΕ. Το σημαντικότερο, αν θέλετε, είναι ότι αυτός ο ρόλος μας αναγνωρίζεται από τρίτα κράτη. Στο ερώτημά σας για τη στάση της Τουρκίας τώρα, και τη γενικότερη απρόβλεπτη συμπεριφορά της, εκείνο που μπορώ να σας πω είναι ότι εμείς δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να παρασυρθούμε στον όποιο ανταγωνιστικό παροξυσμό που ενδεχομένως να επιχειρεί να καλλιεργήσει η Άγκυρα. Ούτε με μεγαλόστομες δηλώσεις και διακηρύξεις ούτε με παληκαρισμούς, ούτε με θερμά επεισόδια αντιμετωπίζονται προκλήσεις και προβλήματα. Γενικότερα ομιλούντες, έχω την άποψη ότι η πρόκληση θερμών επεισοδίων από μια χώρα είναι ένδειξη αδυναμίας της να αντιμετωπίσει με επιτυχία προκλήσεις και προβλήματα που έχει ενώπιον της.

Έχοντας αυτή την Τουρκία απέναντί μας μπορούμε να ελπίζουμε σε αίσια κατάληξη της όποιας προσπάθειας; Πιστεύετε ότι μπορεί να βρεθεί λύση που να ικανοποιεί κατ’ ελάχιστον τις μίνιμουμ επιδιώξεις της πλευράς μας;

Πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι η Τουρκία θα προχωρήσει σε επίλυση του Κυπριακού όχι γιατί θα αναγνωρίσει το παράνομο της συνεχιζόμενης κατοχής ή την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο. Η Τουρκία για να προχωρήσει σε επίλυση του Κυπριακού θα πρέπει είτε να νοιώσει ότι μια τέτοια εξέλιξη θα επιφέρει ενδεχόμενα οφέλη για την ίδια την Τουρκία, είτε ότι αν παραμείνει η παρούσα κατάσταση πραγμάτων θα έχει σημαντικό κόστος για την ίδια. Τούτου λεχθέντος, βρισκόμαστε σήμερα ενώπιον σημαντικών συγκυριών που δύνανται να ανοίξουν το δρόμο για επανέναρξη των συνομιλιών, κάτι που επιβεβαιώνεται και από την αποστολή της κυρίας Jane Holl Lute, ως απεσταλμένης του ΓΓ ΟΗΕ για να συζητήσει ουσιαστικά με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Θέλω να πιστεύω πως εάν η Τουρκία αντιληφθεί πως η επίλυση του Κυπριακού θα προσφέρει και για την ίδια οφέλη και ότι δεν υπάρχει εναλλακτική της λύσης επιλογή, όπως ισχύει και για τους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους, τότε, ενδεχομένως, να δείξει την απαραίτητη ευελιξία που θα επιτρέψει να φτάσουμε σε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση, η οποία θα συμβαδίζει με τις αρχές και αξίες πάνω στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή: Έντυπο Περιοδικό Ευρωκέρδος


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα