Ν. Κουγιάλης: Xωρίς επιστροφή η ανοδική πορεία της αγροτικής οικονομίας

Ν. Κουγιάλης: Xωρίς επιστροφή η ανοδική πορεία της αγροτικής οικονομίας

 


Η ανοδική πορεία της ευρύτερης αλλά και της αγροτικής οικονομίας είναι πλέον χωρίς επιστροφή, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης, σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια της Αγροτικής- Γεωργικής Έκθεσης 2017.

«Μέσα από την πλήρη αξιοποίηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων όπως είναι το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20, την υλοποίηση σημαντικών αναπτυξιακών έργων, την μεταρρύθμιση δομών και πρακτικών που για χρόνια κρατούσαν δέσμια στο παρελθόν τη γεωργία μας, ο αγροτικός τομέας αλλάζει», ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Κουγιάλης.

Επικαλούμενος στατιστικά στοιχεία, ο κ. Κουγιάλης επεσήμανε ότι, έπειτα από την πτώση την περίοδο 2012-2014, ο πρωτογενής τομέας από το 2015 βρίσκεται σε ανοδική πορεία.

Ανέφερε πως το 2014 το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της γεωργίας ανερχόταν σε 321 εκατομμύρια ευρώ, το 2016 έφτασε τα 360 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση πέραν του 12% μέσα σε μόλις 3 χρόνια, και πρόσθεσε πως τα αποτελέσματα θα ήταν καλύτερα αν δεν υπήρχε η ανομβρία του 2016.

Η ανοδική πορεία της ευρύτερης αλλά και της αγροτικής οικονομίας είναι πλέον χωρίς επιστροφή, είπε, επισημαίνοντας πως αυτό επιβεβαιώνεται άλλωστε από το τεράστιο ενδιαφέρον συμμετοχής στα επενδυτικά μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020 με 604 αιτήσεις για επενδύσεις στη γεωργοκτηνοτροφία και 270 αιτήσεις από νέους συμπατριώτες μας  για να εισέλθουν στο επάγγελμα του αγρότη για πρώτη φορά. Όπως εξήγησε στόχος είναι το σύνολο των εγκρίσεων που θα δοθεί να φτάνει τα πενήντα εκατομμύρια ευρώ σε δημόσια δαπάνη και τις συνολικές επενδύσεις να ξεπερνούν τα εκατό εκατομμύρια ευρώ στα επόμενα δύο χρόνια.

Ο κ. Κουγιάλης επεσήμανε ακόμη πως στο μητρώο προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης και προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων έχουν ήδη κατοχυρωθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια το παφίτικο λουκάνικο και το γλυκό τριαντάφυλλο Αγρού και το κολοκάσι Σωτήρας / πούλλες Σωτήρας, ενώ προ ολίγων ημερών αποστάλθηκαν στην ΕΕ οι φάκελοι για την κατοχύρωση τριών ακόμη προϊόντων που είναι η λούντζα, το χοιρομέρι και το λουκάνικο Πιτσιλιάς και πρόσθεσε ότι η κατοχύρωση του χαλουμιού αποτελεί τον μεγάλο στόχο.

«Μια προσπάθεια που βρίσκεται στο τελικό στάδιο και που παρά τα προσκόμματα που κάποιοι, εντός και εκτός Κύπρου, επιχείρησαν να θέσουν στην επίτευξη του στόχου, αυτός θα στεφθεί με επιτυχία», είπε.

Αναφερόμενος στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, ο κ. Κουγιάλης υπενθύμισε τη δημιουργία του Μητρώου Αγροτών που επιτρέπει στην Πολιτεία να σχεδιάσει και να υλοποιήσει μια στοχευμένη αγροτική πολιτική και την κατάργηση ημικρατικών οργανισμών που έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους για εξοικονόμηση πολύτιμων πόρων.

«Η απαιτούμενη μεταμόρφωση της αγροτικής μας οικονομίας βρίσκεται σε εξέλιξη και τα αποτελέσματα είναι ήδη εμφανή. Αλλά αυτό πρέπει να είναι μόνο η αρχή. Ο αγροτικός τομέας επέδειξε τις αντοχές του κατά τα δύσκολα χρόνια της κρίσης αλλά παράλληλα φανέρωσε τις προοπτικές της κυπριακής γεωργίας για σημαντική ανάπτυξη», είπε ο κ. Κουγιάλης, για να καταλήξει λέγοντας ότι «αυτές τις προοπτικές καλούμαστε από κοινού, Πολιτεία, παραγωγοί, έμποροι να τις κάνουμε πραγματικότητα».


Comments

comments

Categories: Ειδήσεις

Σχετικά με τον Συγγραφέα